Birçok çeşidiyle sofralardaki yerini almaya başlayan turşu, iftar sofraları için yapılan alışveriş listesine de ekleniyor. Yalova’da dükkânı olan turşucu Salih Sergül, 20’ye yakın turşu çeşidiyle gerek kokusu ile gerek de lezzetleriyle vatandaşı cezbediyor. En çok satılan turşuların başında salatalık, lahana, havuç, tatlı biber ve acı biberin geldiğini söyleyen Sergül, “Salatalık, pancar, lahana turşu en çok satılan turşudur. Bunlar olmazsa zaten dükkânı kapat. Turşucuların ana maddesidir bunlar.  Diğerleri zevke göre şekillenir” dedi.

“Kilosu 60 lira”

Ramazan ayının ilk haftasında turşu işlerinde büyük bir yoğunluk yaşandığını belirten ve müşterilerin özellikle oruç oldukları zamanlarda canlarının çok fazla turşu çektiğini dile getiren Sergül, “Dükkanında ki tüm turşu fiyatlarının sabit olduğunu belirten Sergül, “Turşularımızın hepsinin fiyatı sabittir. Kilosu 60 liradır. Genellikle ilk hafta büyük bir yoğunluk yaşanır ancak ondan sonra biraz düşmeye başlar. Danimarka ve İskoçya’dan devamlı gelen müşterilerimiz de var” şeklinde konuştu.

Sergül, turşunun faydalarını ise şöyle anlattı: “Sarımsak turşusu; tam bir antibiyotiktir. Doğaldır ve kokusuzdur. Pancar; şekere, mideye, idrar yoluna iyi gelir. Lahana turşusu da kansere karşı etkilidir. Tabii ki burada önemli olan turşu yerken çok fazla aşırıya kaçmamak gerekir. Örnek verecek olursak biber turşuları özellikle çok fazla tuz isteyen turşulardır. Diğer turşulara göre bir buçuk katı tuz ister.”

                                                                                                

HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN

                                                                                      

Dükkânın Adı: Meşhur Gedelek Turşuları

Adres: Süleyman Bey, Mimar Sinan Cd. No:35,77100 Yalova Merkez/Yalova

İFTARDA AĞIZLAR TURŞUYLA TATLANIYOR (7)İFTARDA AĞIZLAR TURŞUYLA TATLANIYOR (5)İFTARDA AĞIZLAR TURŞUYLA TATLANIYOR (6)İFTARDA AĞIZLAR TURŞUYLA TATLANIYOR (3)İFTARDA AĞIZLAR TURŞUYLA TATLANIYOR (4)İFTARDA AĞIZLAR TURŞUYLA TATLANIYOR (1)

Editör: Uğur TEZCAN