Ülkemizde ve dünyadaki anne adaylarının normal doğum yerine sezaryen yöntemiyle doğum yaptırmaya yöneldiği ile ilgili araştırma sonuçları ortaya çıkıyor. Sağlık ve doğum konusunda uzmanlaşmış insanlar ise bebeğin normal doğum yöntemiyle doğması halinde daha sağlıklı bir şekilde dünyaya geleceğini söylüyor. Bu konudaki tartışmalara Yalova İl Sağlık Müdürlüğü de katıldı ve anne adaylarının normal doğuma yönelmesi gerektiğini söyledi.

İlk olarak doğum hakkında bilgi veren Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, “Doğum genellikle gebeliğin 38-40. haftaları arasında anne ve bebeğin tam olarak hazır olduğu anda kendiliğinden başlayan asılmalar çaba ve efor sarf ederek bebeğin getirmesidir” dedi. Normal doğumun anne adayı ve bebek için en yararlı ve sağlıklı doğum şekli olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü, bu işlemin faydalarından bahsetti buna göre normal doğum sonrası anne;

Kısa süre içinde hayatına devam eder.

Hastanede fazla kalmadan bebeği ile evine döner.

Doğumdan 1-2 saat sonra alır ve bebeğiyle kolaylıkla ilgilenebilir.

Doğum sonrası vücudun sağlığına ve eski formuna kavuşması için egzersizlere kısa sürede başlayabilir.

Normal yoğun yapan kadınlarda ise;

Doğum sonrası kanamalar, enfeksiyonlar az görülür

Doğum sonrası ağrı, kasılma ve benzeri sorunlar daha az yaşanır.

Anne ölü riski çok düşüktür.

Diyabet Eğitimleri Devam Ediyor Diyabet Eğitimleri Devam Ediyor

Doğum sonrası depresyona girme oranı düşüktür.

Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz. Anne, sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir.

Sezaryen doğumun normal bir doğum seçeneği veya alternatif doğum yöntemini belirten İl Sağlık Müdürlüğü, normal doğumun anne ve bebeği için riskli olduğu durumlarda sezaryen doğumun tavsiye edildiğini açıkladı.

Sezaryen doğum ancak şu durumlarda yapılabilir;

Bebeğin doğum kanalına istenilen şekilde girmemiş olması

Bebeğin doğum kanalında istenilen ve beklenen şekilde ilerlememesi

Bebeğin göbek kordonunun, doğum olmadan doğum kanalının dışına sarkması

Doğum kanalında, bebeğin hayatını riske sokabilecek enfeksiyonların mevcudiyeti

Daha önce sezaryen ve rahim ameliyatı geçirmek

Annenin kalça yapısının doğum için elverişli olamaması

Bebeğin anne karnında sıkıntıya girmesi ve ölüm riski

Bebeğin eşinin doğum kanalının önünü kapatması veya bebeğin doğmadan yapıştığı yerden ayrılması

Bebeğin beklenenden iri olması(4,5 KG üzeri)

Doğum ile ilgili kaygıların, çevreden duyulan ve çocukluktan itibaren dinlenenlerle ilişkili olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürlüğü, “Her doğum eşsiz ve farklıdır. Sadece kendi doğum deneyiminize odaklanın. Kısa bir süre sonra bebeğiniz ile tanışacağınızı hayal edin ve buna odaklanın. Doğum sırasında daha iyi hissetmek için solunum egzersizlerini öğrenin. Sakin olduğunuzda doğum sırasında daha az ağrı hissedersiniz” diyerek anne adaylarına tavsiyelerde bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü, normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin daha avantajlı olduğundan söz etti ve buna göre normal doğumla dünyaya gelen bebekler;

Doğum kanalından geçerken maruz kaldıkları basınç sayesinde nefes alıp vermeye daha hazır bir şekilde dünyaya geliyor.

Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olur.

Besin alerjileri, astım, bronşit gibi rahatsızlıklar daha az görülür.

Gaz sancıları daha az görülür

Yoğun bakıma alınma oranları daha düşüktür.

Normal doğum sırasında bebeğe mutluluk hormonu olan endorfinin salgılandığının bilgisini veren İl Sağlık Müdürlüğü, “Endorfin ve salgılanan diğer hormonlar, bebeğin dünyaya daha kolay adapte olmasını sağlarken emzirmenin uzunluğunu ve kalitesini arttırır. Normal doğumun ardından anne ve bebek arasında ten tene temas hemen gerçekleşir, anne ve bebek arasındaki duygusal temas daha kısa sürede kurulur. Ten tene temasta bebek, tanıdık olduğu annesinin ses ve kalp sesi ile rahatlar, kendini güvende hisseder. Bebek annesinin göğsünde yatarken hem ısı kaybetmez hem de enfeksiyondan korunur. Normal doğumla dünyaya gelen bebekler memeyi kolay bulur ve kolay emerler. Böylelikle anne sütü kısa sürede gelir. Anne sütü alan bebekler, birçok kronik hastalığa ve çocukluk çağı hastalıklarına karşı dirençli olurlar. Normal doğum yapan anne doğumun coşkusunu tüm farkındalığı ile hissederken bebek, aktifliği sayesinde yeni hayatına çok kolay uyum sağlar” ifadelerini kullanarak anne adaylarına normal doğum yapma çağrısında bulundu.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz