Günlerden 8 Mart 2017, saat 12 .00 , bizi bir telaş almış gidiyor, Armutlu ilçemize Dünya Kadınlar Günü Konseri için araç kapıya dayanmış herhangi bir şey unutmayalım diye pür dikkat hazırlıkları yürütüyoruz.Tam bu esnada birini telefonla aramaya çalışırken telefonuma bir mesaj düştü Kent Konseyi başlığını görünce daha sonra okurum diye mejası açmadım. Yola çıkıldı Çınarcık Esenköy arası mesaj aklıma gelince hemen mesajın içeriğini okudum ‘’ Yürüyen Köşk Şehir Söyleşileri 3 ‘’ Programı kapsamında araştırmacı yazar sayın Metin Erdoğan ‘ın konuk olacağı ‘’ Atatürk ve Yürüyen Köşk ‘’ başlıklı söyleşimiz 9 Mart 2017 günü saat 16.00 da Halil İnalcık Kültür Merkezinde yapılacaktır.Katılımınızı bekleriz.İsmail Mutlu Kent Konseyi Başkanı . ‘’

Mesajı okuduktan sonra içimi tatlı bir mutluluk sardı, çünkü Atatürk ve Yürüyen Köşk benim için her zaman çok önemli olmuşlardır. Her ikisininde yaşamında önemli bir yeri olmuştur ve olacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebesi Selanik’li Molla Zehra büyük babannemizdir ve Atatürk ailemizi mübadele sonrası Selanik’ ten göç ettirip önce Trabzon’a daha sonra da ,İstanbul Çarşamba semtinde bir eve yerleşmelerini sağlamıştır.Bu kişisel yakınlığın ötesinde Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına yönelik verdiği mücadele ve çabalardan ötürü büyük hayranlık ve saygı duyduğum yüce bir insandır. Türkiye Cumhuriyetinin özgür bir vatandaş olarak yaşamımızı sürdürüyorsak bunu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına borçluyuz. Atatürk’ün yaptıkları Türk toplumunun ötesinde bütün dünyada hayranlık uyandırmıştır. Bütün mazlum milletler onun dehası karşısında Türk Milletine gıpta etmişler ve etmektelerdir .Mustafa Kemal Atatürk’ün bu toplum için neler yaptığı ciltler dolusu kitaplarda anlatılmaktadır .

Yalova Atatürk’e bütün illerimizden daha fazla önem göstermeli ve onun buraya bıraktığı miraslarına sahip çıkmalıdır.Bu güne kadar maalesef Atatürk’ün Yalova’ya bıraktığı değerli mirasları yeteri derece korunmamış ve bizler bir kısmını heba etmişizdir . Neleri heba ettiğimizi daha sonraki yazılarımda tek tek yazacağım.

Yürüyen Köşk’te benim sanat yaşamımda büyük bir öneme sahip değerdir. 1984 yılında kurduğumuz Yalova Musıki Derneği’nin en muazzam etkinlikleri Yürüyen Köşk adına yapıldı. Bizzat isim babalığını yaptığım ‘’ YÜRÜYEN KÖŞK BESTE YARIŞMASI ‘’ 2001 yılında büyük emekler saf edilerek gerçekleşti . Yalova tarihinde yapılmış en önemli sanatsal etkinlik olarak bu yarışma tarihte yerini aldı. Bu etkinliğe Türkiye genelinden 546 bestekar eserleri ile katıldı.Alaaddin YAVAŞÇA’dan rahmetli Selahattin İÇLİ’ye kadar pek çok büyük bestekar yarışmaya iştirak ettiler. Final gecesi Barış Manco anfi tiyatrodan TRT ekranlarından canlı kayıt yapılarak yayınlandı . Dönemin Hükümet sözcüsü Devlet Bakanı Yılmaz KARAKOYUNLU ve Sosyal Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan ve pek çok Milletvekili yarışmanın final gecesine bizzat iştirak ettiler. Final bölümünde iki bakan sahneye çıkıp sanatçılara ödül ve plaket dağıttıla,r beraber şarkı söylediler.Yarışmanın Final Konseri yaşamını Marmara Depreminde yaşamını yitiren bestekar Ziya TAŞKENT anısına yapıldı. Final gecesine Türkiyenin en tanınmış 25 sanatcısı katılım gösterdi .TRT ekranları 90 dakika canlı kayıt yaparak Yalova ve Yürüyen Köşk’ün tanıtımı yapıldı. Ertesi gün (23 Ağustos 2001 ) yayına çıkan ulusal gazetelerde ve ulusal televizyonların ana haber bültenlerinde haber olarak etkinlik yer buldu .

Yalova ulusal ve uluslararası medyada zaman zaman yer almış ve almaktadır.Siyaset dışı haberler içinde öne çıkan haberler Marmara depremi ,Aksa Akronitril tanklarının parçalanması , deprem sonrası Yalova valisinin Jakuzi haberleri gibi konularla kamuoyu önünde yer aldı son yıllarda da ağaç kesme haberleri ulusal basında öne çıktı. Bu yüzden ‘’ YÜRÜYEN KÖŞK BESTE YARIŞMASI ‘’ Yalova’nın adının duyurulmasında önemlidir.TRT ekranlarından yarışmanın yayınlanması 2003 yılında yapılan ‘’YÜRÜYEN KÖŞK SES YARIŞMASI ‘’ da yine benzer etkiyi yaratmıştır . Bu ve benzeri müzikal çalışmalarımızda hep YÜRÜYEN KÖŞK adını kullandık Musıki Derneği olarak .

İşte bu üst parağrafta yazdıklarım telefonuma gelen mesajdan sonra aklıma geliverdiler ve derslerimi başka saatlere erteleyerek bu konferansa tam zamanında gittim ve gitmekle de çok isabetli bir iş yapmışım. Araştırmacı yazar Metin ERDOĞAN beyi bu sayede yakından tanıma fırsatım oldu. Yalova’da yaşayan herhangi birimizin üstlenmesi gereken bir değerimizi bütün dünyaya tanıtmak için adeta kendini paralıyor. Büyük bir titizlikle hazırladığı konferansını büyük bir dikkatle sonuna kadar çeşitli duygular yaşayarak dinledim.

Yalova olarak Metin beye özel bir teşekkür borçluyuz , Atatürk , Yürüyen Köşk ve Yalova’nın tanıtımına kendini adamış elimde Yürüyen Köşk’le ilgili belgeleri kendisine en kısa zamanda ileteceğim.

Bu arada şunu da eklemek istiyorum ; Konferans küçük bir mekanda gerçekleşti fakat dinleyici olarak katılanların özentisiz hareketleri bir Yalova’lı olarak beni utandırdı. Saat 16.00 da başlama saati bildirilen bir saatlik konferansa 15. 20. 30. hatta 40 dakika geçikmeli gelenlerin yarattığı gürültü ve karğaşa hiç hoş olmadı ,bir de cep telefonlarının sesini kısma nezaketini bile gösterme zahmetine girmeyenler bunlara eklenince adeta sinir küpüne döndüm. Böyle bir özel konferans için insan vaktinde gelmeye çalışmalı herhangi bir sebepten dolayı geç kaldıysa da salona girmemeli ve toplantıyı bölmemeli diye düşünüyorum.