Hastaneye, Çocuk Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Geldi! Hastaneye, Çocuk Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Geldi!

Kalp ve damar hastalıkları, tüm dünyada engellilik ve ölüm oranlarının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl yaklaşık 18 milyon insan bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı verilerine göre, ülkemizde ölümlerin yüzde 33,4'ü kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşiyor. 
Yalova İl Sağlık Müdürlüğü mesajında, “Nüfusun yaşlanması, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler, kalp hastalıklarının görülme sıklığını artırmaktadır. 2023 yılında yapılan bir araştırma, Türkiye'de nüfusun yüzde 7'sinin kalp hastalığı ya da kalp krizi nedeniyle göğüs ağrısı veya felç geçirdiğini ortaya koymuştur. 
Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde en önemli davranışsal risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır. Araştırmalar, yaşam tarzındaki değişikliklerle 30-70 yaş arasındaki kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini göstermektedir.
​​Yaygınlığı ve etkileri nedeniyle kalp ve damar hastalıkları küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmiş ve dünyada, her yılın 29 Eylül günü “Dünya Kalp Günü” olarak belirlenmiştir. Gün vesilesiyle, oluşturulan tema çerçevesinde topluma ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Bu bağlamda 2024 yılının teması "Önce Sen, Önce Kalbin” ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç” şeklindedir.
​​Konunun önemi itibariyle Bakanlık tarafından, tüm paydaşlarının katkılarıyla “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” hazırlanmış; kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlemlerinde aile hekimleri başta olmak üzere birinci basamak sağlık çalışanlarının daha aktif bir rol üstlenmesini sağlayacak etkili ve kapsamlı bir hizmet sunum algoritması oluşturulmuştur.
​​Bu kapsamda, aile hekimlerimizce, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Değerlendirme sürecinde öncelikle kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınmakta; kan basıncı ölçülmekte ve kolesterol değerine bakılmakta; elde edilen veriler kullanılarak 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek bir kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta; kişiye özel danışmanlık verilmekte ve/veya tedavi planı oluşturulmaktadır. Buradan hareketle, Dünya Kalp Günü'nde, herkesi kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlemlerini yaptırmaya, davet ediyoruz. Kalbiniz önceliğiniz olsun. Kalbinizin kahramanı olun ve onun için;
- Sağlıklı beslenin!
- Yeterli miktarda su için!
- Düzenli egzersiz yapın!
- Tütün ve alkol kullanımından kaçının!
- Aile hekiminize danışın!
- Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın” ifadelerine yer verildi.
 

Kaynak: Haber Merkezi