Radyo Televizyon Alanı Öğretmeni Duygu Saral ve Usta öğretici Sezgin Altınel’in, Z kuşağını anlamaya yönelik başlattıkları ve Z kuşağını temsilen öğrencilerden oluşturdukları teknik ekip ile alanında uzman kişilerle gerçekleştirmeye devam ettikleri röportaj serisinin on birinci bölümünün konuğu Yalova WUSHU Spor Kulübü Antrenörü Ali Kanberoğlu oldu.

Yalova WUSHU Spor Kulübü Antrenörü Ali Kanberoğlu, Z kuşağını temsilen Yalova TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Radyo Televizyon Alanı öğrencilerinin, kendisine yönelttiği soruları samimiyetle cevapladı.

“Gençler bir boşluktalar.”

Z Kuşağının çok hareketli ve zeki bir kuşak olduğunu söyleyen Ali Kanberoğlu, bu rağmen gençlerin yaptıkları işten çok çabuk sıkıldıklarını ve tembellik gösterdiğini belirtti. Kanberoğolu, “ Genelleme yapamayız ama gençler bir boşluktalar. Ama bu durma Z kuşağını itenlerde aileler. Küçükken aman ağlamasın, ben işimi yapayım diyerek ellerine tableti telefonu verip bunlara çocukları mahkum ettik. Şimdide Z kuşağı deyip yerden yere vuruyoruz. Bu durumdan çıkış yolunu biliyoruz ama tek benle, onla olmuyor. Ülkenin politikasının bu olması gerekiyor. Spor salonlarıyla, kütüphanelerle, kitap okuma alışkanlığıyla, çeşitli aktivitelerle bu durumun altından kalkabiliriz.” dedi.

“Çocuklar sanal bir dünyada yaşıyor.”

Günümüz gençlerin sadece sanal bir dünyada yaşadığını belirten Kanberoğlu, “Çocuklar sanal bir dünyada yaşıyor. Sadece sanal bir dünya yok. Gerçeklerle sanal dünya aynı değil. Gençler gerçeklerle karşılaşınca bir anda ortada kalıyor. Zor bir dönemden geçiyorlar. Aslında çok zekiler ama yönlendirmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

73 yılında spora 84 yılında antrenörlüğe başladığını ifade eden Kanberoğlu, spora karşı eski ilginin ve istikrarın giderek azaldığını söyledi. Gençlerin disiplinli çalışmak konusunda sorun yaşadığını dile getiren Kanberoğlu, başarı elde etmek için gençlerin çok çalışmayı sevmediğini sözlerine ekledi.

 “Sabır çok önemli.”

Spor salonlarında kimliklerin değiştiğini ve tembel bir neslin yetiştiğini söyleyen Kanberoğlu, “Genelleme yapıyorum ama bilgisayar başında oturup anne su getir, anne şunu getir diyerek yerinden kalkmayan tembel bir nesil yetişiyor. Disiplinli çalışmak ve antrenman yapmak gençlere ağır geliyor. Çok çalışmazsan hedefine ulaşamazsın. Az çalışmayla bir yere gidemezsin. Ben sporcularıma hep derim, basamakları hep tek tek çıkmaya çalışın. Üçer beşer çıkarsan bir anda yuvarlanırsın, yine en dibe inersin. Sabır çok önemli ancak bu nesilde sabır yok. Sadece bu nesilde değil bu dönemde yaşayan herkeste sabır yok.Artık nesilde değil bu dönemde yaşayan herkeste sabır yok. Trafikten, sıkıntıdan, hayat şartlarından sabır diye bir şey kalmadı. Ama Uzak Doğu sporlarında sabır çok önemli.” dedi.

“Bizim salonumuz bir aile gibi.”

Salon içerisinde tüm sporcuların aile gibi olduğunu söyleyen Kanberoğlu, “Bazı sporcularımla 30 yıldır çalışıyoruz. Kendi geldi, oğlu geldi şimdi torunu geliyor. Öyle bir silsile var bizde. Biz bir aile gibiyiz. Ben sporcularımın her şeyiyle ilgilenirim. Sen sevgi verirsen sevgi alırsın. Saygı gösterirsen saygı görürsün. Ben hep söylüyorum sporcularıma, ben sizden çok şey öğreniyorum. Hep söylediğim bir şey vardır. Bizim salondan bir nehir akar. Oraya gelen hep bir şey alır. Bazısı kazanla, bazısı kepçeyle, bazısı kaşıkla, bazısı da kalburla hiçbir şey alamaz. Almak çok önemli. Bende onlardan alıyorum. Gençlerden çok şey öğreniyorum.” dedi.

z kuşağı kanberlioğlu (2)

Editör: Uğur TEZCAN