Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte çocuklarda göz sağlığını tehdit eden hastalıklarda artış yaşandığına dikkat çekildi. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kadir İlker Çankaya, özellikle grip ve benzeri viral enfeksiyonların yaygınlaştığı bu dönemde, çocuklarda viral konjonktivit vakalarının sık görüldüğünü belirtti. Okul ve kreş gibi toplu yaşam alanlarının bulaş riskini artırdığına vurgu yapan Çankaya, göz kızarıklığı, sulanma, çapaklanma ve ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Viral konjonktivitin genellikle tek gözde başlayıp kısa sürede diğer göze de yayılabildiğini ifade eden Çankaya, bu tür şikâyetlerde vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Hijyen ve Temas Uyarısı
Op. Dr. Çankaya, gözlerin ovuşturulmaması, kişisel eşyaların ortak kullanılmaması ve sık el hijyenine dikkat edilmesinin bulaş riskini azaltacağını belirtti. Göz enfeksiyonu belirtileri olan kişilerle yakın temastan kaçınılmasının da önemli olduğunu dile getirdi.
Kışın da UV Tehlikesi Var
Kış aylarında güneşin zararlı etkilerinin azaldığı düşüncesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Çankaya, özellikle kar gibi yansıtıcı yüzeylerin ultraviyole (UV) ışınlarına maruziyeti artırdığını söyledi. UV ışınlarının kornea, lens ve retina hastalıkları riskini yükseltebileceğini belirten Çankaya, çocukların kış aylarında da UV ışınlarını yüzde 100 bloke eden güneş gözlükleri kullanmasının faydalı olacağını ifade etti.
Ayrıca kartopu gibi oyunlar sırasında oluşabilecek göz travmalarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Çankaya, ailelerin bu konuda çocuklarını bilinçlendirmesinin göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.




