İki gün sürecek olan sergide geleneksel Türk süsleme sanatları eserleri yer alıyor. Sergide Suna Koçal’ın eserleri de olmak üzere, ülkenin farklı yerlerinden duayen sanatçıların eserleri yer alıyor.

Koçal, “Türkiye’nin duayen sanatçıları burada”

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, sergi açılışında yaptığı konuşmada, “Her ne kadar İbrahim Müteferrika adını verdiğimiz ilk kağıt müzesini cumartesi günü açacak olsak da, bu açılışını yaptığımız sergi de Yalova için bir o kadar önemli. Yalova’da geçmiş yıllarda Türk-İslam sanatlarına dair pek çok etkinlikler yapıldı ama bu onlardan farklı. Türkiye’de bu sanatlarla ilgilenen ve zirvede olan, duayen olan insanların eserleri şu anda burada. 65 eseri gezeceğiz, bunları yapan sanatçıların yarısı şu an burada” dedi.

“Sanatçılarımız artık bizim fahri hemşerilerimiz”

Yalova’nın bu etkinliği kendi iradesiyle gerçekleştiremeyeceğini ifade eden Başkan Koçal, “Hikmet Barutçugil hocamıza ve Fuat Başar hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de gerçekten duayen sanatçılarımız, organizasyon anlamında bizler gibi ellerini taşın altına soktular. Her ne kadar altında bizim ismimiz olsa da onların itibarı bu birlikteliği gerçekleştirdi. Bu, Kağıt Müzesi’nin bir başlangıç etkinliği. Gelecekte büyük Türk medeniyetinin tekrar kalbi noktalarından birisinin Yalova olmasını arzu ediyorduk. Bu büyük medeniyetin olmazsa olmazı, geçmişten geleceğe taşınması gereken kültür hazinemizdi. Bunun da Yalova’da bütünleşmesini geleceğe açılmasını arzu ediyoruz. Bunun için sanatçılarımızı bundan sonra da fahri hemşerilerimiz sıfatıyla bırakmayacağımızı söylemek istiyorum” diye konuştu.

Koçal, bundan 3 sene önce bir televizyon kanalında Hikmet Barutçugil’in, “Türk İslam sanatlarında bir anlamda kutsal bir obje olan kağıdın, Müteferrika zamanında Yalova’da üretildiğinden dolayı, saygıdan dolayı sanatçılarımızın ayaklarını Yalova istikametine uzatmaları gerektiği sözlerinin kendisini çok etkilediğini ve bugünlere gelindiğini aktardı. 
Editör: TE Bilişim