Yalova, son 62 yılın en kurak dönemini yaşarken, kış aylarını geçirdiğimiz bu dönemde kar yağışı ve yağmur yağışının istenilen seviyede yağmaması dolayısıyla su sıkıntısı kapıda. Yalova’daki belediyeler, 62 yılın en az yağış yaşandığı dönem olması sebebiyle vatandaşların su kullanımı konusunda tasarruf etmeye ve amacı dışında kullanılmaması çağrısında bulundu. Konuyla ilgili olarak yapılan ortak açıklamada, “Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığından alınan bilgiye göre 62 yılın yağış olarak en zayıf dönemi yaşandığından dolayı Gökçe Barajındaki su seviyesinin en düşük seviyeye geldiğinden vatandaşlarımızın suyun içme ve kullanma amacı dışında kullanılmaması ve su kullanımında tasarruflu olmaları, suyun, sanayi, ticari ve tarımsal amaçlar için kullanılmaması önemle rica olunur” denildi.

Son 22 yılın en düşük seviyesi

Kış aylarında kurak bir sezon geçerken, yurt genelinde yağışlar normaline göre yüzde 52 azalarak son 22 yılın en düşük seviyesinde kaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2023 Ocak Ayı Alansal Yağış Raporu verilerinden derlenen bilgilere göre, 1991-2020 dönemini kapsayan ocak ayı yağış ortalaması metrekareye 69,8 kilogram olarak gerçekleşti.

Ocak ayı normaline göre yüzde 52, geçen yıla göre yüzde 62 azaldı

Metrekare başına geçen yıl ocakta 87,3 kilogram olan yağış miktarı, geçen ay 33,2 kilogramda kalarak, son 22 yılın en düşük seviyesini gördü. Türkiye geneli ocak yağışları, normalin ve geçen yılki ocak ayı miktarının altında kaydedildi. Yağışlar, ocak ayı normaline göre yüzde 52, geçen yıl ocak yağışlarına göre yüzde 62 azaldı. Bölge geneli yağışlar ise normal seviyelerin altında görüldü.

En çok azalma yüzde 74 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi

En fazla azalma, yüzde 74 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi. Yağışlar, Çanakkale-Antalya hattının batısında normallerin biraz üzerinde görülürken, doğusunda ise azaldı. Azalma oranı Kars, Ardahan, Erzurum çevreleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi ve güneyi, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Şırnak, Mardin ve Şanlıurfa çevrelerinde yüzde 80'in üzerine çıktı. Ocak ayında en fazla yağış metrekareye 145 kilogramla Antalya, en az yağış 4,7 kilogramla Kars'a düştü. Normallerine göre yağışlarda en fazla azalma yüzde 87 ile Çankırı, en fazla artış ise yüzde 31 ile Burdur'da kaydedildi.

Olağanüstü kuraklığın belirlendiği iller

Üçer aylık dönemler halinde elde edilen meteorolojik kuraklık analizlerine göre, "olağanüstü kuraklık" şeklinde tanımlanan ileri düzey kuraklığın etkisini gösterdiği iller şöyle sıralandı: "Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir'in kıyı kesimleri, İstanbul, Yalova ve Kocaeli kıyıları, Düzce, Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar ile Isparta çevreleri, Ankara'nın doğusu, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Nevşehir, Çankırı, Konya, Karaman, Rize çevreleri ile Bayburt ve Erzincan'ın doğusu, Kars, Muş, Bitlis ve Siirt, Van'ın doğusu, Mersin kıyıları ile Osmaniye'nin iç kesimleri."

Kuraklık kapıda! (1)Kuraklık kapıda! (1)-1

Editör: Uğur TEZCAN