Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen aday tanıtım toplantısında Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının eski Bakan Murat Kurum’un olduğunu duyurmuştu.

İBB Başkan adaylığının ardından 2018 – 2023 yılları arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapan Murat Kurum’un özgeçmişi bir daha merak konusu oldu.

murat-kurum-ibb-baskan-aday (3)Murat Kurum Kimdir? İBB Başkan Adayı Murat Kurum Kimdir? Murat Kurum’un projeleri nelerdir?

Murat Kurum 1976 yılında Ankara'da doğdu.

Ankara Mimar Kemal Lisesi’ni bitirdikten sonra, 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını Okan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde kentsel dönüşüm alanında 2017 yılında tamamladı.

1999-2005 yılları arasında çeşitli özel kuruluşlarda çalıştı.

2005-2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığında uzman, 2006- 2009 yılları arasında İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürü olarak görev yaptı.

2009 – 2018 yılları arasında T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

2018 – 2023 yılları arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev aldı.

14 Mayıs seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilen Kurum, TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı görevini yürütü.

Kurum, AKP teşkilat üyelerinin katılımıyla 18 Aralık’ta yapılan temayül yoklamasında, eski Bakan Adil Karaismailoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile birlikte, en çok tercih edilen isimler arasında yer aldı.

murat-kurum-ibb-baskan-aday (2)Murat Kurum, 7 Ocak 2024 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen AK Parti aday tanıtım toplantısında Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak açıklandı.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum aday tanıtım toplantısında, "94 ruhuyla Türkiye Yüzyılı idealimizle yeni eserleri İstanbul’umuza kazandıracağız. İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız. İstanbul’un her anında hep yanında olacağız. İhmalkarlık dönemi bitecek. İstanbul’un yarınları için hareket ederken kadınlarla, gençlerimizle çalışacağız” şeklinde açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Filistin halkı ağır bir zulme maruz kalıyor'' Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Filistin halkı ağır bir zulme maruz kalıyor''

Bakanlık Dönemi:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, görevi boyunca TOKİ ile birçok sosyal konut kampanyaları hazırladı, 365 bin sosyal konutun yapımını sağladı.

Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu, Bozkurt, Manavgat, Marmaris, Giresun gibi doğal afet yaşanan kentlerde 46 bin afet konutu sosyal donatı alanlarıyla inşa ettirdi. 

2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede geçici yaşam alanlarının kurulmasını, 180 bin afet konutunun yapımını başlattı.

Bakanlık görevi boyunca başta birçok büyükşehir olmak üzere 45 şehir meydanını restore ettirdi.

484 millet bahçesinin yapımını başlattı, İstanbul’da 39 millet bahçesi yapımını başlattı, bakanlığı döneminde 13’ünü tamamladı.

Editör: Arda Yavuz