Geçtiğimiz haftalarda Yalova’yı da etkisi altına alan Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremler sonrası ülke gündemi yeniden deprem oldu. Uzmanlar, vatandaşları ve yetkilileri alınması gereken önlemler konusunda uyarırken, kendi aralarına ortak bir fikir birliğine varamadığı gözlendi. Deprem ve fay hatları konusunda uzman görüşlerini medyaya açıklayan isimlerden olan Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy arasında “Adalar Fayı” hakkında polemik yaşanıyor.

Çınarcık açıklarında yaşanan deprem sonrası kamuoyuna bilgilendirmede bulunan Üşümezsoy, Adalar fayının ölü bir fay oluğunu ve aktif halde olmadığı için Marmara bölgesindeki deprem yaratmayacağını açıklamıştı.

“Titr sahibi olmanız bilim adamı olduğunuzu göstermez”

Geçtiğimiz günlerde T100 Televizyon Kanalı’ndaki Gazeteci Candaş Tolga Işık Işık’ın “Az Önce Konuştum” programa katılan Prof. Naci Görür son yaşanan depremler üzerine açıklamalarda bulundu. Programın bir bölümünde Gazeteci Işık, Prof. Üşümezsoy’un adalarda aktif fay olmadığını ve birtakım insanların rant uğruna adalarda fay hattı olduğunu söylediğini hatırlatması üzerine Prof. Görür, “Onu söyleyenler bilim adamı değil. Titr taşımak sizin bilim adamı olduğunu göstermiyor. Bilim adamı kime denir? Bilim adamı araştırma yapan, araştırma sonucu verileri toplayan, o verileri laboratuvarda analiz eden, onları yorumlayan, uluslararası bilim kamuoyunun bilgisine sunan, uluslararası dergilerde yayınlayan bir insandır. Hiç yayın yapmayan adam bilim adamı değildir. Kendine bilim adamı diyorsan önce neler yaptığını, hangi araştırmaları yaptığını, hangi yöntemleri kullandığını ve nerede yayınlandığını, dünya bilim kamuoyu ile nasıl alışveriş yaptığını, dünyada hangi konferanslarda, hangi çalıştaylarlarda bunları sunduğunu, dünyanın senin çalışmalarını ne ölçüde izlediğini bilmesi lazım. Bunu diyeni ben muhatap almıyorum. Bunu diyen bir yerde yayınlamış olması lazım ki bende “Bak bu neden var, farklı düşünen bu görüş var diyebileyim” Ben nerden bileceğim ki?  Bir bilim adamı düşün; kendi yiyor, kendi pişiriyor. Kimsenin haberi yok. Dünyada öyle bir bilim adamı tanımı yok” ifadelerini kullanarak Prof. Üşümezsoy’a cevap verdi.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

BAL-GÖÇ, Şehit Ailelerini Ağırladı BAL-GÖÇ, Şehit Ailelerini Ağırladı

yalova-cinarcik-marmara-deprem-uzman-naci-gorur-sener-usumezsoy-polemik-adayalar-fay-tv (2)

Editör: Arda Yavuz