Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştiren Yalova Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Hayrettin Sezer, öğretecek bir şeyleri olan herkesin öğretmen olmasının yeterli olmadığına vurgu yaparak, “Öğretmen olmak için üç ana özellik gerekir.Alan bilgisi, öğretmenlik formasyonu ve genel kültür.Bilgiyi nasıl öğreteceğine dair yöntem bilgisi, davranış bilimleri ve ölçme değerlendirme teknikleri de öğretmenlik yapan kişinin bilmesi gereken alanlardır” dedi.
Yalova Anadolu Öğretmen Lisesi olarak 27 öğretmen ve 380 öğrenciyle eğitim hizmetini sürdürdüklerini belirten Müdür Sezer, “Anadolu Öğretmen Liseleri olarak hedefimiz öğretmen yetiştiren Yükseköğretim Kurumlarına öğrenci yetiştirmektir. Mezunlarımızın yüzde sekseni bugüne kadar öğretmenliği tercih etmişlerdir. Ancak mezun olduktan sonraki atama sıkıntısı bu tercihlerin düşmesine neden olmaktadır. Basında yer alan öğretmen okullarının kapatılacağı yönündeki haberler de bizleri üzmektedir.165 yıllık geleneğin yok edilmesi bizleri üzer” dedi.
Samanlı’da inşaatı devam eden Anadolu Öğretmen Lisesi’nin bir an önce bitirilerek, yeni binada hizmet vermek isteklerini de dile getiren Müdür Sezer, okulun yapılmasında katkı ve destekleri olanlara teşekkür etti.
Konuşmasında öğretmen okullarının tarihi gelişimine de değinen Okul Müdürü Sezer, “Cumhuriyet’le birlikte Türkiye'de öğretmenlik mesleği yeniden yapılanmış ve çağdaş, ulusal ve evrensel boyutlu bir gelişim sürecine girmiştir. Cumhuriyet döneminde (1923'ten günümüze) öğretmenliğin meslekleşme sürecinin hız ve yoğunluk yaygınlık ve etkinlik kazanmasında 1924'te çıkarılan 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretimi Birleştirme Yasası) ile 439 sayılı Orta Tedrisat Muallimleri Kanunu belirleyici olmuştur. Bu iki yasadan ilki öğretmenlik mesleğine yeni ve çağdaş bir temel, ikincisi ise yasal bir tanım ve dayanak getirmiştir” dedi.
Öğretmen Okulları’nın 165. yılı kutlama programında bir konuşma yapan AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, iktidar olarak eğitime büyük önem verdiklerine vurgu yaparak, “Samanlı’da yapımı devam eden Anadolu Öğretmen Lisesi ile birlikte şu anda Yalovamızda onbir okul inşaatı sürüyor. Sadece Anadolu Öğretmen Lisesi inşaatının yatırım bedeli, 8 milyon 750 bin TL, okulumuz en kısa sürede bitirilerek eğitimini yeni binasında sürdürecek.2015’e kadar Yalova’da okullarımızın önemli bir sıkıntısının kalmaması hedefimiz” dedi.
Programda, CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin kutlama mesajı da okundu. Konuşmaların ardından Öğretmen Okulları’nın kuruluşunun 165.yılı dolayısıyla hazırlanan program Yalova Anadolu Lisesi öğrencilerinin öğretmenleri Yasemin Aksoy ve Gülsün Ergün yönetimindeki öğrenciler tarafından sergilenen Öğretmen Oratoryosu’nun sunumuyla sona erdi.