Konuyla ilgili olarak Yalova Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “3516 Sayılı Ölçüler Ve Ayar Kanunun 9. Maddesi “Periyodik muayene: Belli sürelerde olmak üzere, bu Kanun kapsamına giren ölçü ve ölçü aletleri için yapılan genel muayenedir.” Hükmü amirdir. Ayrıca ölçü aleti sahiplerinin 2 yıl da bir bu muayeneleri yaptırması zorunlu olup, Şubat ayı son gününe kadar ilgili yerlere müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi durumda 3516 sayılı Kanun hükümleri gereği İdari Para Cezası işlemleri uygulanacaktır. Damga Yılı (Muayene yılı) 2019 olup 2021 yılında Periyodik Muayeneye tabi tutulacak Ölçü aletlerinden;

a) Akaryakıt, LPG ve Adblue sayaçları, akaryakıt hacim ölçek kapları, Motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, Tartım kapasitesi 2 ton üzerinde olan (2 ton hariç) otomatik olmayan yüksek çekerli basküller ve 5 kg'dan yukarı kütle ölçülerinin periyodik muayeneleri Türk Standartları Enstitüsü tarafınadan yapılacak olup müracaatlar https://basvuruportal.tse.org.tr internet sitesi üzerinden yapılacaktır.

b) I ve II nci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri (Kuyumcu ve Eczane) ile tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan, III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinin periyodik muayeneleri Sınır İllerde (Bursa, Kocaeli) bulunan Tartı Aleti Yetkili Muayene Servisleri tarafından yapılacak olup, müracaatlar için https://msurapor.sanayi.gov.tr internet adresinden yetkili muayene servislerine ulaşılabilir.

c) Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan III ve IV üncü sınıf elektronik tartı aletleri, kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tartı aletlerinden; Masa terazileri, Asma teraziler, Tek kollu kantarlar, İbreli teraziler ile 5kg dahil 5 kg a kadar olan kütleler, tek parçalı ağaç metreler, Akıcı maddeler için hacim ölçüleri, Kuru taneli maddeler için hacim ölçülerinin periyodik muayeneleri Grup Merkezi Belediye Ölçü Ayar Memurlarınca yapılacak olup kullanıcıların bağlı bulundukları Belediyelere müracaat etmeleri gerekmektedir. İlimiz kamu kurum ve kuruluşların, firmalarının ve ölçü aleti sahiplerinin mağdur duruma düşmemesi için en geç 28 Şubat 2021 tarihi mesai bitimine kadar ilgili yerlere beyannamelerini vermeleri gerekmektedir Kamuoyunun bilgisine sunulur” denildi.

Editör: TE Bilişim