“Sömürgeci devletlere tarihi tokat”

“Tarihimizin en önemli ve anlamlı zaferlerinden biri olan Kut'ül Amare Zaferi, 29 Nisan 1916'da Türk Bayrağının Kut'ül Amare surlarına çekilerek İngilizlerin yenilgiye uğratıldığı ve sömürgeci devletlere tarihi bir tokadın atıldığı şanlı bir zafer olarak kayıtlara geçmiştir.

“İngiliz birlikleri esir alındı”

Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitmiştir.

“Unutturulmaya çalışılıyor”

Zor şartlarda ordunun neler başarabileceğinin tarihteki önemli örnekleri arasında yer alan Kut'ül Amare Zaferi, İngilizlerin unutmadığı ama bize yüz yıldır unutturulmaya çalışılan Osmanlı'nın Dünya Savaşı'nda elde ettiği en büyük destansı zaferlerden biridir. İngiliz tarihine kazınmış en ağır yenilgilerden biri olarak geçen Kut'ül Amare mağlubiyeti İngilizler için büyük bir hayal kırıklığı ve ciddi bir prestij kaybına neden olmuştur. Bu nedenle bu yenilgiyi unutmak ve unutturmak istemişlerdir. Üzerinden yüz yılı aşkın süre geçen Kut'ül Amare Zaferi yeniden hatırlanmış ve kutlanmaya başlanmıştır.”

Editör: Rümeysa Şahin