Söz Yalova Halkının bu haftaki bölümünde gazetemizin stajyer öğrencileri, geleceğin gazeteci adayları olan Neslihan Alpaslan, Ayyüce Ünallı ve Dilara Kan, son günlerde tartışma konusu olan, “Kadın vali, kaymakam olur mu” sorusunu Yalovalılara yöneltti. Şu anda Türkiye’nin tek kadın valisi olarak Esengül Civelek ve Armutlu’nun bayan kaymakamı
Tülay Baydar Bilgihan’ın görev yaptığı Yalova,
bayan yöneticiler açısından son dönemde oldukça şanslı.

Peki Yalovalılar, Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı’nın olay yaratan sözleri hakkında ne düşünüyor? Stajyerlerimizin röportajlarında…


 
İsmail Demir (62) İşletmeci

Bayanlar üst düzey yönetici olmalı, ki zaten de hayatın her kesiminde öyle değiller mi? Zaten evi de siz bayanlar yönetiyorsunuz, daha ne istiyorsunuz? Bayan yöneticiler ne kadar çok olursa o kadar daha iyi. Hem geleceğimiz için, hem çocuklarımız için. Siyasi partilerde bayanlara daha fazla yer olmalı. Ama sizler siyasetçi olursanız sıfır korumayla gezinin. Yalova’nın kadın valisinin olması çok iyi. Yalova’da yaptıkları da çok daha iyi vali hanımın. Daha öncekilerden daha iyi buluyorum. Kadın kendi değerini bilmelidir, kutsal bir varlık olduğunu bilmelidir.


Şennur Türk (47) Öğretmen


Sadece kadınların değil, iyi bir eğitim alan her insanın üst düzey yönetici olması gerektiğini düşünüyorum. Kadın-erkek ayrımı olmadan yönetici niteliği taşıyan herkesin bu hakkı kullanması gerekir. Yeterli sayıda bayan yönetici olması konusunda ise pozitif ayrımcılığa karşıyım. Eğitimde fırsat eşitliği sağlandığı takdirde kadın-erkek ayrımının gündeme bile gelmeden yönetici olmak kimin hakkıysa, onun yönetici olması gerekir. Pozitif veya negatif bir ayrımcılık toplumun alacağı hizmetin kalitesinin düşmesi demektir. Eskiye nazaran  daha iyi olsa da,hala yetersiz. Siyasi partilerde bayanlara yeterince yer verildiğini düşünmüyorum. Atatürk’ün kadınlara tanıdığı hakların, toplumda eğitimde fırsat eşitliği sağlanmaması yüzünden bir türlü gerçek anlamını bulamadığına inanıyorum. Kadın bir valinin görevde olmasından ise memnunum. Görevini şimdiye kadarki tüm valiler kadar iyi yaptığından şüphe duyacak hiçbirşey görmedim. Kendisine başarılar diliyorum.



Anagür Sevgi (22 ) İşletme Müdürü

Bayanların üst düzey yönetici olmasını doğru buluyorum. Ben de bir yönetici olarak olumlu bakıyorum ve memnunum. Ama bayan yönetici sayısı bence yetersiz, daha da arttırılması gerekir. Siyasi partilerde kadına yeterince yer verilmiyor. Yalova’nın kadın valisi Esengül hanım hakkında ise gözle görülür bir çalışması olmadığını düşünüyorum. Ama adını sıkça duyuyorum. Engellilerle ilgili çalışmalarını duyuyorum.




Burak Erkan (20) Öğrenci
Bayanlar üst düzey yönetici olmamalı. Çünkü duygusal düşünüyorlar. Söz hakkı verilmemeli bence. Çünkü  Elizabeth,  Hürrem ve Tansu Çiller bunlar ükelerine faydalarından çok zarar veren insanlardır. Memleketi soydular soğana çevirdiler. Çiller’in tek bir yönünü beğendim o d
a terör konusundaydı. Bayan yönetici sayısı ise bence fazla bile. Bana kalırsa siyasi partilerde kadınlara yeterli yer veriliyor. Örneğin Şafak Pavey, protezli kadın milletvekili gündemde sıkça konuşuluyordu.  Mecliste etek giymek istemiyordu, pantolon giyme isteğine diğer vekillerden sert tepki gelmişti. Kadınlar bu şekilde gündemi dolduruyorlar. Yalova’nın kadın valisinin daha yeni vali olduğu için pek tecrübe edinememiş olabileceğini düşünüyorum. Aslında pek bir bilgim de yok kendisiyle alakalı. Ancak çalışmalarından memnun olmakla birlikte devamının da gelmesini umuyoruz.


Özlem Sinoplu (28) yaşında öğretmen

Bayanların vali, kaymakam gibi makamlara gelmesi bence harika bir şey ve bu durumdan çok çok memnunum. Ancak bayan yönetici sayısının kesinlikle yeterli olduğunu düşünmüyorum. Eskiye göre arttı fakat şu an için yeterli değil maalesef. Siyasi partilerde de bayanlara yeterince yer verilmiyor. Yalova Valisi’nin bir kadın olmasından memnun olmamak söz konusu değil. Bence çalışmaları da gayet güzel.



Erol Metin (47) İşletme yöneticisi

Bayanların üst düzey de yönetici olmasını gönülden destekliyorum. Atalarımız eskiden beri kadınların yönetimde aktif olmasından pek memnun değil. Fakat ben bunu çağ dışı buluyorum. Bayan yönetici  sayısını yeterli bulmuyorum. Siyasi partilerde de yeterince yer verilmiyor maalasef. Yalova’nın kadın valisi olmasından memnunum. Yerel gazetelerde sürekli haberlerini görüyoruz, çalışmalarını takip ediyoruz.



Deniz Erdoğan (22) Satış elemanı 
 
Bayanlar üst düzey yönetici olmalı. Kadın-erkek eşitliği var. Sonuçta bayanlar birçok şeyi erkeklerden daha iyi yapıyor.  Bayan ya da erkek fark etmez. Kişisel bir sorun ve eğitimle alakalı bir şey bu. Bayan yönetici sayısı da siyasi partilerde bayanlara verilen kontenjan da yetersiz bana kalırsa. Yalova’nın kadın valisini ise yeterli bulmuyorum, şu an için bir şeyini görmedim.




Zeynep Akdoğan (26) Öğretmen

Bayan yöneticiler tabiki de olmalı. Bu durumu çok olumlu karşılıyorum bir bayan olarak. Ama yeteri kadar bayan yöneticiye yer verilmiyor. Siyasi partilerde de kadınlarta yeteri kadar yer verildiğini düşünmüyorum. Vali hanımın çalışmalarını yeterli buluyorum.