Gizem Kayahan’ı tanıyalım

16 Nisan 1993 doğumluyum, Yalova’da yaşıyorum. Şehit Osman Altınkuyu Anadolu Lisesi Sayısal bölüm mezunuyum, şu anda Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ikinci sınıf öğrencisiyim.

Bir dönem konservatuara devam etmiştim, gitar ve piyano çalıyorum ve solistlik yapıyorum. Ayrıca lisanslı dalgıcım.

Denizin Külleri 384 sayfadan oluşuyor, 19. Yy İngilteresi’nde geçen bir dönem romanı. 15 yaşında 15 yaşımda yazmayabaşladım. Bir yıl sonra kadar ilk bitti ama ailem dahil kimseye yazıyor olduğumu söyleyemedim. Bir gün, ben artık ikinci romanımı yazıyorken, kardeşim gelip oyun oynamak istedi. Daha yeni oyundan kalkmıştık ama reddedince annemlere gidip onunla hiç oyun oynamadığım için beni şikayet etti.

Ardından babam geldi, ne yazdığımı sordu. O ana kadar hiç sormamışlardı, günlük olduğunu düşünmüşler. Kalkıp masamın başına geçtim ve ona Denizin Külleri'nin önsözünü okudum. Şok oldu, ne olduğunu sordu. Roman bile diyemedim ona, bir kaç gün bana dosyayı gönder deyip durdu ama hep erteledim, oyalamaya çalıştım. Sonunda sinirlendi bir gün ve başıma gelip istedi, vermek zorunda kaldım.

Sonraki süreç çok çabuk gelişti, yayınevleriyle görüşmüşler, basıma uygun bulununca basıldı. Şimdi üçüncü baskısını yaptı. 
Sensizlik Esiyor Yüreğimde polisiye bir roman, Mart 2012 yılında basıldı. 270 sayfadan oluşuyor. İzmir’de geçen, psikolojik nitelikte olan üçüncü ve Akhisar’da geçen yaşanmış bir hikayeyi konu alan dördüncü romanımı yazmaktayım şimdi.
Denizin Küllerinin yazım aşaması ile ilgili; Denizin Külleri’nin yazım aşaması 8-9 ay gibi bir sürede bitti. Araştırma aşamasıyla birlikte hemen hemen bir yılı buldu. Öyle düzenli olarak her gün şu kadar zaman ayırdım, diyemem. Bir yandan da okuduğum için böyle bir şansım olmuyor çünkü.

Kitaplarınız kurgu mu yaşanmış mı; Ben kurgu yazıyorum, olmayan bir olayı gerçeğe dönüştürüyorum. Bunu paylaşmamdaki amaç kelimelerimin içini diğer insanların duyguları ve yaşanmışlıklarıyla doldurmak istememdir, insanlara dokunmak, onların cümlelerimde kendilerine ait parçalar bulmasını istememdir.

Kendime yazdıklarım elbette ki var, kendimi yazdıklarım var, birine yazdıklarım, birini yazdıklarım... Bunlar bana aittir çünkü kelimelerim içi hali hazırda benimle, duygularımla ve yaşanmışlıklarımla doludur zaten. Eğer bunlar okunursa ben kendimi ifşa etmiş olurum, içimi açmış olurum herkese, herkes beni tanır ve bilir, özelim kalmaz.

Neden Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlşkiler; Sayısal bölüm mezunu olduğum için edebiyat seçme şansım yoktu. Nitekim bu bölümü seçtiğim için de büyük bir puan kaybı yaşadım. İstediğim de buydu zaten son dakikada ani bir karar değişimiyle birlikte tek tercih yaptım. Biraz daha sosyal ve güncel konulara eğilebileceğim, bana bir şeyler katabilecek ve beni geliştirebilecek bir bölüm olarak gördüm sanırım bunu.

İmza Günleri ile ilgili; imza günleri veya söyleşi gibi etkinlikler bana okuyucu ile buluşma şansı tanıdığından dolayı çok heyecan verici ve keyifli oluyor. Olabildiğince katılmaya çalışıyorum lakin aynı zamanda okuyor olduğumdan ötürü çok uzak yerlere gidemiyorum ne yazık ki. 

En genç yazar olmak nasıl bir duygu; en genç değilim, en gençlerden biriyim. Hep söylediğim gibi; genç olduğum için değil, iyi ve nitelikli yazdığımdan ötürü okunmak amacım ve isteğim.
Okuyuculardan aldığın tepkiler ve yorumlar ne yönde; Genel olarak olumlu ve güzel yorumlar, yapıcı eleştiriler alıyorum. İki yıl içerisinde beklediğimden daha çok okuyucuya ulaştım ve beğenildim. Umuyorum devamı gelir ve çok daha iyi olur. Herkese teşekkür ediyorum.

Örnek aldığın yazarlar var mı, idolüm dediğin; bir kaç yazarın bende yeri ayrı ancak idolüm diyebileceğim biri yok çünkü kendim olup, kendi yolumdan başarıya ulaşmak istiyorum. Günümüz yazarlarından daha çok Canan Tan, Ayşe Kulin okuyorum.

Sonraki romanlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz; üçüncü romanım İzmir’de geçiyor, üniversiteli bir gencin ölümüyle ve ardında bıraktıklarıyla ilgili. Bitmek üzere, yakın zamanda raflarda olacağını umuyorum. Dördüncü romanıma henüz başladım; Akhisar’da geçen, yaşanmış bir hayatı
konu alacak. 


www.gizemkayahan.com 
twitter.com/gizemkayahan
gizemkayahan.blogspot.com