Bu hafta sizlere sanat ve toplum adlı konuyu incelemek ve ilimizde sanatın durumunu ele almak istedim.

  Sanat;belli bir tarihsel dönemde,belli toplumsal koşullarda,bir anlamda bunların simgesel özeti sayılabilecek bir estetik bağlam inşa eder.Her sanat eseri,kendi çağının ve içinde üretildiği toplumun özellikleri hakkında bize bilgi verir.Sıkılıkla kamusal ortamlarda duyduğumuz,bizimde dinlemekten hoşlandığımız bir popüler müzik şarkısı,birçok benzerin-den bizim için farksızken bir gün bizde duygusal bir yıkıma yol açan bir olayla özdeş hale gelebilir.

    Bununla birlikte,sanat eserine atfedilen kolektif anlamlarda vardır.Örneğin;1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ‘’Memleketim’’ şarkısı geniş bir beğeniyle söylenmesi.Bütün bu anlam çoğulluğunun dışında,sanat eserini tasarlayan ve üreten kişi sanatçı sanat eserine katmak istediği anlam da vardır.Biz bir seyirci,dinleyici,okuyucu olarak sanatçının niyetini anlamaya çalışırız.Onu yorumlarız.Sanatçı ‘’Burada ne demek istemiş? Sorusunu kendimize sorarız.

    Sanat eserine atfedebileceğimiz anlamların çoğulluğu ve derinliği bizim kültür alanındaki sermayemizin genişliğini gösterir.O nedenle sanatın üretimi kadar alımlanması ve toplumsal olarak kullanılması yerel yöntemlerle yakından ilişkilidir.

   İdarecilerimiz ve belediyeler ne kadar sanata ve sanatçıya sahip çıkarsa toplumun sanatla buluşması o kadar kolay olacaktır.Avrupa da ve gelişmiş ülkelerde yönetimler sanata belli oranda bütçe ayırarak yaygınlaşmasını sağlarlar.Yapılan sanatsal faaliyetler sanatın sanat için yapılmasını hızlandırır.

   Ulu önder Atatürk’ümüzün dediği gibi ‘’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.’’Sanat ile yaşamın ne kadar iç içe olduğunu anlatan güzel bir söz.

   İlimizde belediyeler,kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları çeşitli sosyal faaliyetler yaparak;sanatsal çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşmasına çaba sarf etmektedir.Örnek olarak;Yafem,Tufag,Yalova Musiki Derneği,Aşkı Efza,Belediye gibi benzeri kuruluşlar sanatın halkla buluşmasını hızlandırmaktadır.

  Bu tür derneklerin ve oluşumların belli bütçelerle desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.Gelişmiş ülkelerde bu tür faaliyetler ciddi oranlarda bütçeler ayrılarak daha etkin sanatsal faaliyetler gerçekleşmektedir.

   Yaşamın olmazsa olmazı sanatsal faaliyetlerin güzel ilimizde ses getirmesi dileğiyle yazımı noktalarken sanat dolu günler dilerim.

    Önümüzdeki günler yeni gündemlerde buluşmak dileğiyle esen kalın…