Eruslu, “Dünyanın 2.büyük toryum rezervine sahibiz”

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Mustafa Özcan’ın kuruculuğunu yaptığı toryum platformuna akademik bir kimlik kazandırmak amacıyla kendilerinin de katıldığını ifade ederek, “Türkiye dünyanın 2.büyük toryum rezervine sahip. Toryum yakın bir zamanda petrolün azalması ve diğer teknolojilerin gelişmesiyle cazip olacak. Bu nedenle biz de Toryum Platformuna dahil olduk. Çalıştay nükleer enerji konusunda fayda sağlayacak” dedi.

Nükleer yakıt olarak toryum, uranyumun yerini alacak

Nükleer santrallerin yakıtı olan uranyuma göre daha az plutonium ve diğer transuranyum elementleri üreten toryum, gelecekte uranyumun yerine nükleer yakıt olarak kullanılması söz konusu olan sera etkisi az, sürdürülebilir, temiz ve barışçıl olduğu ifade edilen bir element. Günümüzde toryumla çalışan ticarî ölçekli bir nükleer reaktör bulunmamasına karşın Toryumun nükleer yakıt olarak kullanılması ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Çalıştayın çıktıları Enerji Bakanlığı’na sunulacak

Rektör Eruslu, Toryum Platformu hakkında şunları söyledi;  “Toryum platformu kurulmuş. Toryum da Türkiye’de en zengin olan minerallerden bir tanesi dünya standartlarında en fazla toryum var. Fakat toryum teknolojisini pahalı bir teknoloji o anlamda toryum cazip gelmiyor.  Ancak yakın bir zamanda petrolün azalması ve diğer teknolojilerin gelişmesiyle cazip olacak. Ben de Toryum Platformu ile temasa geçtim. 23 Mayısta 1.Toryum Platformunu Yalova’da yapıyoruz. Platformda 50 kişi var. 3 çalışma grubu olacak. 1.masada hammaddelerle ilgilenenler, 2.masa ticaretiyle ilgilenenler, 3.masa da üniversitede bu konuyla ilgili çalışanlar olacak. Bu masaların ayrı ayrı çalışarak yaptığı değerlendirmeyi Enerji Bakanlığına sunacağız” dedi.

“Toryum platformunu akademik düzeye çekiyoruz”

Nükleer enerjinin Yalova Üniversitesi’ni ilgilendirdiğini kaydeden Rektör Eruslu, “İTÜ’de Nükleer Enerji Enstitüsü vardı o kapandı Enerji Enstitüsü oldu. Oradaki hocalar geldiler Yalova’da bu nükleer enerjiyi kuralım, geleceği var dediler. Ben de onlara şimdi bir çalışma yaptırıyorum. Nükleer enerjinin bilim dalı olarak açılmasının gerekçeleriyle ilgili bir ekip çalışıyor.  Bu da Yalova Üniversitesi için çalışıyor. Ülkeyi bina etmek için nükleerde kaç kişi istihdam edilecek, kaç kişi çalışacak vesaire onlarla ilgili bir çalışma  yapılıyor. Toryum platformunda özel teşebbüsler var. Bu platform akademik bir platform değil. Ben onu akademik platforma çekiyorum. Yalova Üniversitesi ile Mustafa Özcan platform başkanı, ikimiz beraber takip ediyoruz” dedi.

“Nükleerde yetişmiş eleman ihtiyacı var”

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, “Ülkemizde nükleer enerji konusunda çalışmalar hız kazandı. O nedenle bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacı var. Biz de buradan hareketle üniversitemiz bünyesinde nükleer mühendislik bölümünü kurmak istiyoruz” dedi. Eruslu, “Türkiye’nin nükleer enerji konusunda hazır hale gelmesi için çalışıyoruz. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin açıklamalarından Türkiye’nin hedefinin Akkuyu ve Sinop’taki santrallerle sınırlı olmadığı, en az 20 nükleer enerji reaktörünün 2030 yılına kadar devreye girebilmesinin hedeflendiği anlaşılmaktır. Türkiye’de nükleer konularda eğitim görmüş, lisans ve lisansüstü derecelere sahip önemli sayıda Türk nükleer mühendisi ihtiyacı olduğu ortadır. Ülkemizde üniversitelerin nükleer mühendislik eğitimi veren birimlerinin yetersiz olduğu açıktır. Tüm bu gerekçelerle nükleer mühendislik eğitimde bir planlamaya ve bu planlama neticesinde uzun süreli bir vizyonun ortaya konmasına ve eğitim seferberliğine ihtiyaç var” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim