TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliğinin Gönüllüleri Yalova içerisindeki gezlerine son hız devam ediyor. TEMA Gönüllülerin adresi bu kez Altınova’ydı ve gönüllüler ilk olarak Dilburnu Deniz Feneri Müzesi’ne gitti. Bu müze aynı zamanda Türkiye’de fener hayatının anlatıldığı tek müze olma özelliği de taşıyor. Helenistik Döneme kadar uzanan tarihini kara ve su altı kazalarıyla gün yüzüne çıkarmaya çalışan Altınova Belediyesi, Osmanlı dönemi yapısı olan ve 1863 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen tarihi deniz fenerini de müze olarak kent siluetine kazandırdı.

Günün ikinci durağı Hersek Lagünü oldu. Yalova Altınova İlçesi sınırları içerisinde bulunan Hersek Lagünü zengin ekosistemleri içinde barındıran kuş çeşitliliği ile ülkemizin önde gelen sulak alanlarından biri. Türkiye’deki yaklaşık 500 kuş türünün 255 i bugüne kadar Lagün’de görülerek kayıtlara geçirilmiş. Yıl boyunca alanda flamingoları görmek mümkün olduğu gibi kış aylarında 1500’ü geçen sayıda kuş türünü Lagün’de izlemek imkanı bulunuyor.

“Hersek Lagünü Flamingoların konaklama yeri”

Gönüllüler ayrıca 5 Ocak Dünya Kuş Günü’nü Flamingolarla birlikte kutladı. TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Arzur Demir, “Hersek Lagünü, çok değerli bir sulak alan ekosistemidir. Başta su kuşları olmak üzere pek çok türün barınma, beslenme ve üreme alanı olarak büyük önem taşır. En kalabalık olduğu zaman kış mevsimidir. Alan her ilk ve sonbahar döneminde Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki yüz binlerce kuşun geçtiği göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Alanda özellikle denizle göl arasındaki kıyı şeridinde koloni halinde üreyen önemli kuş türleri bulunmaktadır. Bunlar Kara gagalı sumru, Sumru, Akdeniz martısı, Poyrazkuşu, Küçük Halkalı Cılıbıt ve Gümüş martıdır. Hersek Lagünü kış mevsiminde barındırdığı çok sayıda Flamingo ile de Marmara bölgesinde önemli bir konaklama yeridir” dedi.

Lagünden Hersekzade Ahmet Paşa Camii’ne geçen TEMA Gönüllüleri mimarisinde kesme taş örmeciliği ağırlık olan cami ziyareti sonrası bahçesindeki dört yüz yıllık sakız ağaçlarının gölgesinde grup fotoğraflarını çektirdiler.

Günün son durağı Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi idi.  40 dönüm ekim alanında 140 olan bitki çeşit sayısını bu sene 300 ün üzerine çıkması bekleniyor.  İlk defa hasat edilen bitkilerin kendi tohumlarından fide üretmeye başlandı. 4 farklı bitki üzerinde yapılan çalışmalarda,  Özellikle ön plana çıkan Nane, Kudret Narı, Melisa ve Şeker otunun da üretimini yapılıyor. Toplamda 40 hektar alanda 28 dönümü ekili alan mevcut olup 12 adadan oluşan bahçede kendi türünden veya yakın türlerinden özenle seçilmiş bitkiler yetiştiriciliği yapılıyor. Yaklaşık 170 Tıbbı bitki ve 50 ‘ye yakın Ağaç ve Çalı grubu mevcut. Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin  tamamı Tıbbı, Aromatik, Boya ve Baharat bitkilerinden oluşuyor.

Gezi ile ilgili açıklama yapan İl Temsilcisi Arzu Demir, “Gezinin düzenlenmesindeki destekleri için Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral başta olmak üzere her ziyaret noktasında TEMA Gönüllülerine büyük bir ilgi ile karşılayan Belediyenin rehberlerine ve Kuş Gözlemcisi ve Kuşların Dostu Fatih Bülbül beye verdikleri bilgiler ile nazik ev sahiplikleri için sonsuz teşekkürler” dedi ve birlikte umut yeşermeye devam edeceklerini belirtti.

Asayiş Berkemal Asayiş Berkemal

yalova-altinova-tema-gonullu-gezi-hersek-lagun-tibbi-aramotik-bahce-kus-flamingo (9)yalova-altinova-tema-gonullu-gezi-hersek-lagun-tibbi-aramotik-bahce-kus-flamingo (8)yalova-altinova-tema-gonullu-gezi-hersek-lagun-tibbi-aramotik-bahce-kus-flamingo (7)yalova-altinova-tema-gonullu-gezi-hersek-lagun-tibbi-aramotik-bahce-kus-flamingo (6)

Editör: Arda Yavuz