Trafik ve ilkyardım haftasıyla ilgili söylemek istedikleriniz nelerdir?

Sürücülerin kurallara uyması, sürücülerin davranışları, bunların önemini ortaya çıkartmak için belirlenen hafta Trafik ve İlkyardım Haftası’dır.

Trafik derslerinin yanında verdiğiniz ilkyardım eğitimi, acil durumlarda eğitim verdiğiniz sürücülerinizin ne kadar işine yarıyor? Acil durum anında yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri nelerdir?

İlkyardımın önemi, kaza anında ya da maddi hasarlı, yaralanmalı veya ölümlü trafik kazalarında insanların ve diğer canlıların sağlık durumunu kontrol etmek önemlidir. Eğer ilkyardım bilgisi varsa sağlık durumu, yaşayıp yaşamadığı, ne durumda, kırık ya da çıkığı var mı bunlar kontrol edilmeli ve insan vücudu hakkında bilgileri varsa kendilerinin eğer yoksa sağlık personelinin ilkyardım müdahalesinde bulunması gereklidir. Kırığı olana atel, suni teneffüs ve kalp masajı şeklinde uygulama yapılır. Sürücü/şoförün ilkyardım konusunda hiç bilgisi yoksa müdahalede bulunması tehlike arz eder. Fakat söylemeliyim ki bir sürücünün az da olsa ilkyardım bilgisine sahip olması gerekir.

Trafik kazaları genelde hangi nedenlerden dolayı ve nasıl gerçekleşiyor?

Trafik kazalarının %86’sı sürücüden kaynaklanır yani insan kaynaklı diyebiliriz. Nedenleri ise; trafik kurallarına uymama, sinyal vermeme, alkol kullanımı, yorgun araç kullanma, uykusuzluk, hız limitlerine uymama sonucu gerçekleşir. Alkollü araç kullanan ya da hatalı solama yapan sürücüler asli kusurlu sayılır. Her sürücünün belirli bir araç kullanma süresi vardır. Bu aşıldığı zaman yorgunluk ve dikkatsizlik meydana gelir.

Yalova’daki trafik denetlemeleri sizce yeterli seviyede mi?

Yeterli. Yalova küçük bir şehir olduğundan çok fazla trafik denetlemesine gerek yok.

Sizce Yalova’da tahmini olarak kaç tane trafik polisi var?

50-100 arasında trafik olduğunu tahmin ediyorum.

Alkollü araç kullanımı tespit edilen sürücünün ödemesi gereken ceza tutarı nedir?

2023 yılı için belirlenen tutar 4064 TL’dir. Uygulanacak para cezasına ek olarak sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konur.

Trafikte kaç promil alkol kullanımı cezai sınır olarak belirlenmiştir?

0,50 normal ehliyetlerde geçerli olan miktardır. Stajyer ehliyetlerde ise belirlenen yasal sınır 0,20 promildir.

İlkyardım müdahalesinin gerektirdiği durumlarda vatandaşlara verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Soğukkanlı olunmalı, kaza anında müdahale etmesi gerekir. Edemiyorsa yardımcı olması gerekir. İlkyardım ekiplerine ulaşmalı ve onların kazadan etkilenen yaralılara müdahale etmesine olanak sağlanmalıdır. Bunların dışında güvenlik tedbiri alması gereklidir.

Vatandaşların acil bir durumda ulaşabileceği telefon numaraları nelerdir?

112. Yardımda bulunabilecek tüm kuruluşlara ulaşabilmek için bu tek numara yeterlidir.

Tuğba ALTIN

Haber Muhabiri

Editör: Rümeysa Şahin