Burası Türkiye Burası Türkiye

Kadıköy Belediyesi tarafından Yalova İl Özel İdaresi’ne tahsis edilen yaklaşık 2 dönümlük araziye kurulan Yalova Bonsai Ağaç Müzesi, Yalova Valiliği ve Yalova İl Özel İdaresi ortaklığıyla 23 Mart Cumartesi günü açıldı. Bonsai Müzesi Türkiye’de ilk defa kurulurken, Avrupa’nın da en büyük Bonsai Müzesi olarak yerini aldı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova AK Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Kültür Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk, Yalova İl Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Ak Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü, Memleket Partisi Yalova İl Başkanı Ertan Şener ve Memleket Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Fatih Elönü’nün katıldığı açılışın özel misafiri ise Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara oldu. Müze’nin oluşturulması için büyük katkıda bulunan Bonsai Sanatçısı Hasan Şimşek açılış öncesi, Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara ve beraberindekileri müze içinde gezdirerek ağaçlar hakkında bilgi verdi. Açılış öncesi Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara ve Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya konuşma gerçekleştirdi. 
Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (15)“Umuyorum ki Japon Turistler Burayı Ziyaret Edecek”
Yalova ve Türkiye için büyük bir hayali gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduğunu söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Soygüzel, “Bugün Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük, seçkin ve zengin bir koleksiyona sahip olan Yalova Bonsai Müzesi’ni açıyoruz. Bu süreçte Bonsai Müzesi’nin açılış kararını alan Yalova İl Genel Meclis Üyeleri’ne huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu müzenin oluşmasında en başından beri büyük emek sarf eden 2 değerli Bonsai sanatçısı Hasan Şimşek ve Osman Çalışkan’a teşekkür ediyorum. Çünkü bu müze onların çabalarıyla ortaya çıktı ve müzenin sahip olduğu koleksiyonun önemli bir bölümünü kendileri sağladılar” dedi. Yalova Bonsai Müzesi ve sanatının Türkiye için yeni bir kavram olduğunu vurgulayan Başkan Soygüzel, “Bu müze fikri ortaya çıktığı andan itibaren çeşitli zorluklarla karşılaştık. Bu zorlukların başında Bonsai Müzesi fikrinin iyi bir fikir olmadığı düşüncesi yatıyordu. Ama bugün görüyoruz ki hem Yalova hem de ülkemiz için çok önemli bir iş yapmışız. Yalova Bonsai Müzesi ile birlikte hem Bonsai sanatının tanıtmış, geliştirmiş hem de ülkemizi bu sanatta dünya ligine çıkarmış olacağız” ifadelerini kullandı. Japonya Başkonsolosun da konuk olduğunu hatırlatan Başkan Soygüzel, “Bu tesisi aynı zamanda Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerin 100. Yıldönümü vesilesiyle anıyorum. Ümit ederim ki İstanbul’umuzu gezmeye gelen Japon turistler bir günlerini ayırıp Yalova Bonsai Müzesi’ni, hemen yanında bulunan Karaca Arberetum’u, az ilerimizde bulunan Termal’deki Atatürk Arberetumumuzu ziyaret edecekler” dedi.
Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (16)“Yalova ve Japonya arasında sıcak bir ilişki vardır”
Kendisini Yalova Bonsai Müzesi’nin açılışına davet ettikleri için Yalova protokolüne teşekkür eden Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, “Az önce ifade edildiği gibi Yalova ve Japonya arasında sıcak bir ilişki vardır. Bunun nedenlerinden biri de Yalova ve Tonami şehirleri arasındaki kardeş şehir anlaşmasıdır. Her iki şehirde yaygın bir şekilde çiçekler üretiyor. O yüzden iki şehir arasında 1989 yılında kardeş şehir anlaşması imzalanmıştır” dedi. Bonsai’nin zaman geçtikçe değişime uğrayan bir sanat olduğu söylendiğini hatırlatan Japonya Başkonsolosu Kenichi Kasahara, “Bazı Bonsai’lerden yüzlerce yıl yaşayanlar da vardır. Bonsai Müzesi’nin açılmasıyla birlikte çok sayıda Japon turistin ziyaret edeceğini ve sanat eserlerinin tadını çıkaracağını umuyorum” ifadelerini kullandı. Bu yılın iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. Yılı olmasına rağmen ikili ilişkilerin daha önce başladığını söyleyen Japonya Başkonsolosu Kenichi Kasahara, “Yaklaşık 130 yıl önce Japonya’yı ziyarete eden bir Osmanlı donanma gemisi Japonya yakınlarındaki denizde batmış ve 650 denizciden 69’u yerel halkın çabalarıyla kurtarılmıştır.  Bu olay Ertuğrul Firkateyni olarak adlandırılır. Bu olaydan sonra dönemin Japonya hükümeti denizcileri Osmanlı İmparatorluğu’na göndermiş, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin başlangıcı olmuştur. 1985 yılında İran-Irak savaşı patladığında Türkiye, Ertuğrul Firkateyni olayının minnet borcunu unutmadı ve Tahran’da mahsur kalan Japonları kurtardı. Japonya ve Japon vatandaşlar bu olayı hiç unutmadı. Umarım bu yıl iki ülke arasındaki dostluk daha da güçlenir Bonsai ağaçlar gibi ve uzun yıllar boyunca devam eder” şeklinde konuştu.
Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (17)“Japonya ne zaman dara düşsek yardımımıza koştu”
Yalova’ya çok yakışan bir projeye daha imza atıldığını söyleyen Dr. Hülya Kaya, “Atatürk’ün Termal’de oluşturmuş olduğu Arberetum, rahmetli Hayrettin Karaca’nın oluşturmuş olduğu Arberetum ve 3. olarak Bonsai Müzesi ile beraber Yalova bu alandaki farkındalığını bir üst noktaya taşımış oldu. Ben bu projenin mimari olarak Hasan Soygüzel Başkanımıza, İl Genel Meclisi Üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bu gerçekten çok vizyoner bir projeydi. Yalova’ya çok yakıştı. Turizm destinasyonu için bu gibi projelere Yalova’nın çok ihtiyacı var. İnşallah burası büyük bir örnek teşkil eder” dedi. Vekil Büyükgümüş’e teşekkür eden Vali Dr. Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanımıza gitti ve bunu arz etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle bu proje bu günlere geldi. Ben buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Japonya ile olan dostluğun 100. Yılı nişanesi olarak Bonsai Müzesi’nin açılışının gerçekleştirildiğini belirten Vali Dr. Kaya, “Derinleşen dostluğumuzu her seferinde yaşadık ve gördük. Japonya biz ne zaman dara düşsek yanımızdaydı. En son yaşadığımız depremde ilk önce gelen arama-kurtarma ekibi Japon kardeşlerimizdi. Ben Sayın Başkonsolos nezdinde tüm Japon halkına teşekkür ediyorum. Yardımseverliklerini asla unutmayacağız” diye konuştu. Konuşmalar tamamlandıktan sonra Bonsai Müzesi’ne katkı sunan isimlere plaketleri taktim edildikten sonra Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk’ün duaları eşlinde müzenin açılışı gerçekleştirildi.

Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (14)Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (12)Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (11)Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (18)Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (19)Yalova Bonsai Muze Acilis Turkiye Avrupa Buyuk Bitki (10)

Editör: Arda Yavuz