Yalova Belediyesi’nden Örnek Proje

Yalova Belediyesi, 1999’da büyük Marmara Depremi’ni yaşayan Yalova’nın, depreme dirençli kent olabilmesi için ‘Konteyner Yaşam Kent’ projesini hayata geçirdi.

Büyük depremin ardından bina stokunun yüzde 65’inin yenilendiği şehirde, kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Şehirde eski olan 5 ve 6 katlı binaların yıkılıp yeniden 5-6 katlı bina olarak yapılarak mağduriyetlerin oluşmaması için çalışma yapan Yalova Belediyesi, son yapılan hamle ile kentsel dönüşümün hızlandırılması için konteyner kent kurdu. Yalova'da kentsel dönüşüm için boşaltılan adalarda oturan vatandaşlar geçici olarak konteyner kente taşınacak. İlk etapta konteyner yaşam kentine, 100 dönümlük alanda kentsel dönüşüm çalışması başlatılan Bağlarbaşı Mahallesi sakinleri yerleştirilecek.

Kentsel Dönüşüm Hızla Sürüyor

Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, konteyner kentle hem dönüşümü hızlandırmayı hem de vatandaşların yaşayabileceği mağduriyetleri önlemeyi hedeflediklerini söyledi. Yapımı tamamlanan konteyner evleri inceleyen Başkan Tutuk, 718 konut ve 30 iş yerinin bulunacağı Bağlarbaşı Mahallesi’nde ikamet edenlerin geçici konaklamasını sağlamak için şimdiye kadar 60 konteynerden oluşan barınma alanı oluşturulduğunu bildirdi. Başkan Tutuk, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Sayın Bakanımız Murat Kurum’un da Yalova ziyaretinde müjdelediği kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz. Şehrimizde ilk defa böyle bir kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştiriyoruz. 100 dönümlük alanda ihale yapıldı ve Bağlarbaşı Mahallemizin şu an yüzde 50’si boşaltıldı. 718 konut ve 30 iş yerinden oluşan bu kentsel dönüşüm projesini tamamlayacağız. Bu bölgede 60 tane 2+1 konteyner ev kurup vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını düşündük. Bağlarbaşı Mahallemizdeki proje bittiği zaman burada konaklayan hemşehrilerimiz evlerine geçecek” dedi.

Kiralık Ev Bulamayanlar Kullanabilecek

Kazımiye Köyü sınırlarında bulunan alanda; Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, ilgili birim müdürleri ve personel ile incelemeler yapan Başkan Tutuk, kentsel dönüşümün sadece Bağlarbaşı Mahallesi ile sınırlı olmadığını dile getirdi. Başkan Tutuk, “Yalova’mız 1999 Depremi’nde büyük bir acı yaşadı. O depremden sonra Yalova’mızın yüzde 65’i dönüştü. Yeni binalar yapıldı fakat yüzde 35’i maalesef özellikle 5-6 katlı binalarda hak mağduriyetleri olduğu için dönüşememişti. Biz 23 yıl sonra Yalova Belediye Meclisi’mizden aldığımız kararla 5 ve 6 katlı binaların da kentsel dönüşüm için önünü açtık. Dolayısıyla ada bazlı ve parsel bazlı yapacağımız kentsel dönüşümlerde de bu tarz geçici konteynerlere ihtiyacımız var. Yalova bu işe 2 yıl önce başladı. 5-6 katlı binaların dönüşümü için de oldukça talep var. Devletimizin hükümetimizin desteği ile Yalova’da geriye kalan yüzde 35’lik kısmı da yeni binalarla dönüştürmek istiyoruz. Bu konteyner kentimizi de rezerv alan olarak kullanacağız. Kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlarımızı geçici olarak burada ağırlayacağız. Evleri dönüştüğünde, hazır olduğunda tekrar evlerine geçecekler” diye konuştu.

Başkan Tutuk, konteyner kentte kalacak vatandaşlar için tüm imkanların seferber edileceğini ve içerisinde gerekli tüm donatıların bulunacağını sözlerine ekledi.

KONTEYNER KENT KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAKKONTEYNER KENT KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK (3)KONTEYNER KENT KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK (4)

Editör: Rümeysa Şahin