19 Ağustos Yalova için önemli bir gün, her yıl il içinde yapılan çeşitli etkinliklerle Atatürk’ün Yalova’ya ilk geldiği gün kutlanıyor. Atatürk’ün gelişi ile Yalova’nın kaderi değişmeye başladı. Bataklık bir sahile sahip Yalova’yı, sıtma hastalığı o dönemlerde kasıp kavurmaktadır. Atatürk’ün el atması sayesinde yıllardır büyük sorun teşkil eden bu hastalığın kökü kazınır. Atatürk Yalova’nın imarı ve sosyal dokusunun gelişmesi yönünde çalışmalar yapılmasına öncülük eder . Atatürk’ün bu kente gösterdiği sevgi devlet imkanlarının gelmesine vesile olmaktadır.
Atatürk ilk kez 19 Ağustos 1929 Pazartesi günü saat 16.00 da Yalova’ya gelir.Yalova halkının büyük sevgi gösterileri ile karşılanan Atatürk Termal Kaplıcalarını gezer ve buranın imarı için hemen yetkililere talimatlar verir. Daha sonra 20 Ağustosta tekrar Yalova’yı ziyaret eden Atatürk 21 Ağustos tarihinde Bursa’ya geçer , 29 Ağustos tarihinde dönemin Başbakanı İsmet İnönü ile Yalova’ya tekrar gelir. Bu her gelişinin önemli sebepleri vardır. Yalova’da yaz dönemlerini geçirmek için hazırlıklar yapılmasına nezaret etmektedir. Bir hafta sonra Yalova’ya 400’e yakın usta ve sanatkarı getirterek şehrin imar seferberliğini başlatır. Bu tarihten sonra Yalova Türkiyenin yazlık başkenti olur. Pek önemli kararlar Yalova’da alınıp hayata geçirilir.
Atatürk bu tariten sonra 13 kez günübirlik, 27 kez kalıcı olarak Yalova’ya gelir ve bu kentte 311 gününü geçirir. Yalova tarihinin en önemli olayları Atatürk ile yaşanmıştır. Bu sebepten ötürü Atatürk’ün Yalova’ya geliş kutlamalarına önem verilmeli bu kutlamalar büyük etkinliklerle halkın katılımı sağlanarak kutlanmalıdır.
Yalova Musıki Derneği olarak bu yıl yapılacak 19 Ağustos kutlamalarında önemli bir etkinlik planlamaktayız. Barış Manco Anfi Tiyatroda dev bir koro ile sahneye çıkıp Atatürk’ün sevdiği eserleri seslendireceğiz. Atatürk yaşamı boyunca Türk Sanat Müziğine önem vermiş yemekli toplantılarında Musıki heyetleri masasının en önemli konukları olmuştur.Dönemin bütün önemli sanatkarları Atatürk’ün huzurunda Sanat Müziğinin muhteşem eserlerini seslendirmiştir.Bu sebeple Atatürk’ün Yalova’ya geliş kutlamalarında Türk Sanat Müziği eserleri ile repertuarımızı oluşturacağız.
Bu kutlamalarımız Yalova’ya davet ettiğimiz çeşitli koroların katılımı ile yapılacak, yaklaşık 250 , 300 kişilik bir koro ile sahneye çıkacağız. Bu Türkiye’de sanat müziği dalında bir ilk olacak. En geniş katılımlı bu tarz bir konser geçtiğimiz mart ayında Ankara’da TÜMFED konserinde gerçekleşti ve sahnede 120 kişilik bir koro yer aldı. Yalova Musıki Derneği olarak bizde bu konsere katılım sağlamıştık. Sayısal katılım görsel bir sağlayacak fakat daha önemlisi konsere katılacak bütün koro mensuplarının gönüllü olarak bu etkinliğe iştirak etme arzularıdır. Projeden bahsettiğimiz bütün koroların büyük bir arzu ve şevk ile katılım sağlayacaklarını söylemesi kentimiz ve Atatürk sevgisi yönünden sevindiricidir.
Ağustos ayı Yalova için önemli bir ay, zira 17 Ağustos Marmara Depremi de bu haftaya tesadüf etti.Yalova ve Türkiye için büyük acılara sebep olan bu depremin izleri silinmeye başladı. Tekrar bu acıların yaşanmaması için imarlaşma konularında daha bilinçli ve dikkatli davranmak zorundayız.Bu depremde yaşamını yitiren Türk Sanatv Müziğinin önemli bestekarlarından ,ses sanatçısı koro şefi Ziya Taşkent’i de bu etkinlikte anacağız.
Yalova Türkiyenin gözbebeği bir il. Yeşili ,doğası, kaplıcaları, dağları, ormanları, yaylaları, denizi ile pek çok ili kıskandıracak güzellikte .Yalova’mızın tanıtımına da önem verdiğimiz bu etkinliğimizi de özel bir televizyon kanalından canlı yayın yaparak bütün dünyaya izlettimeyi planlıyoruz.