Yeşilova Galibiyet Serisine Devam Etmek İstiyor Yeşilova Galibiyet Serisine Devam Etmek İstiyor

yalova-saha-kadin-komiser-gorevli-saglik-proje-ilk-turkiye (2)Yalova Amatör Futbol Liglerinde görev yapan tek kadın Saha Komiseri Arzu Yeğin, “Saha İçi Sağlık Görevlisi” projesini hayata geçirerek bir ilke imza attı. Bu projenin Türkiye’de ilk defa uygulandığını dile getiren Yeğin, Amatör Lig’de yer alan U12, U14, U16 ve U18 maçlarına bu sayede sağlık görevlisi çıkacağını söyledi.  
Girişimci ve aynı zamanda Yalova Amatör Futbol Liglerinde görev yapan tek kadın Saha Komiseri Arzu Yeğin, U12, U14, U16 ve U18 Amatör liglerde saha içinde sağlık görevlilerinin bulunmaması nedeniyle harekete geçerek “Saha İçi Sağlık Görevlisi” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında 22 kişiye ilk yardım eğitimi almaları sağlandı. Yalova Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından da saha içi sağlık görevlisi olarak atamalarına başlandı. Bu proje sayesinde U12, U14, U16 ve U18 maçlarında artık sağlık görevlileri de yer alacak. 
Arzu Yeğin hayata geçirdikleri proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sahaya çıkıyoruz, çocuklar düşüyorlar, kalkıyorlar. Müdahalede bulunacak kimse yok. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), U18’in altındaki tüm amatör liglere saha içi sağlıkçı ve saha kenarı polis kararı çıkartmıyor. Bu böyle olmaz. 8 yaşındaki bir çocuk düşünce onun ayağını bir sprey sıkamayacak bir ortamı oluşturamıyorsan zaten hoş değil. Biz bunu kendimiz yapalım. Nasıl yapalım? Düşündüm. Çınarcık’ta bir Sağlık Meslek Yüksek Okulu var.  Son sınıf öğrencileri Devlet Hastanesinde staja gittiklerinde, staj görevlileri saha içindeki bu sağlık görevlisi açığını kapatarak çalışsınlar. Öyle olmaz, o mevzuat falan kim benim derdime derman olur. Yalova Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Tamer Erbul’a gittim, anlattım. Dedi ki sen dedi bu işi yapabilir misin? Yaparım dedim, hadi git yap dedi. Güzel bir post hazırladım. Sahaya çıkan hakemlerimiz de tabii genç arkadaşlar onlara da söyleyerek, orta hakem yan hakem arkadaşlarla da konuşarak o postun altına dediler ki bu gençlerin ilk yardım kursu almaları lazım. Ve biz bunların sahaya atamalarını yapacağız. 22 kişilik çok güzel bir sınıf oluşturdum. Sağlık Müdürlüğü’nden Dilek Hanım yardımcı oldu. Geldi dersleri verdi. Bir Acil Tıp Teknisyeni hemşiresi ile birlikte çocuklar derslerini aldılar. Ondan sonra sertifikaları hazırlandı. Spor İl Müdürlüğü’nden Tahsin Bey’inde yardımlarıyla atamaları başladı. Çantalarını Tamer Bey kendi inisiyatifinde bütün her şeyi karşıladı. 15 tane sahaya zimmetlenmek üzere çantaları da Spor İl Müdürlüğü tarafından doldurulup hazırlanacak. Türkiye'de ilk defa amatör liglerde biz U12, U14, U16, U18 klasmanında sahaya çıkan amatör futbolcu öğrencilerimizin saha içerisindeki sakatlanmalarında direkt müdahale edebilecek, onların sağlık durumlarına bakacak. Sakatlığın kronikleşmeden veya mikrop kapmadan önlemini alabilecek gençlerimizi sahalarımıza koyduk. Böyle bir iş oldu. Bunun tüm amatör liglerde bu şekilde yaygınlaşmasını da temenni ederim. Yalova’ya da bir nebzede katkım olduysa ne mutlu bana.”

Editör: Arda Yavuz