Türkiye’nin bir ilkinin Yalova’da gerçekleşecek olması ve Yalova’nın da bu vesileyle kendine özgü üretilecek kağıdıyla marka olacağını belirten Kağıt Müzesi sorumlusu Aytekin Vural, Kağıt Müzesi’ne sadece Türkiye değil dünyanın dört bir köşesinden müthiş bir ilgi olduğunu, Yalova’nın 267 yıllık bu tarihi mirasını bir ihtisas müzesiyle tanıtmanın heyecanı içerisinde olduklarını söyledi.
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 1300 bilim adamının gönüllü olarak danışmanlık yaptığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gerekli başvuruların yapılarak bakanlık müze listesine giren Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi; sergi alanı ve kağıt atölyesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
‘Söz uçar yazı kalır’ veciz sözünde olduğu gibi kağıdın bir medeniyet ve gelişim sembolü olduğunu kaydeden Kağıt Müzesi Sorumlusu Aytekin Vural, “Kağıt aynı zamanda dönüştürülebilir bir nesne, doğal, bitkisel ve sağlıklı. Aynı kağıdı tam sekiz kere dönüştürerek kullanabiliyoruz, bu da doğanın korunması açısından oldukça önemli” diye konuştu.
Yalova kağıdıyla da marka olacak…
Yalova’nın 267 yıldır bilinen gerçeği olan Osmanlı’nın ilk kağıt fabrikası ve matbaasının Yalova’da kurulmuş olmasının Yalova için oldukça önemli bir tanıtım unsuru olduğuna dikkat çeken Vural, “Bu gerçek dünyada da biliniyor. Uygurlu bir sanatçımız bize bir kağıt gönderdi. Kendi ürettikleri kağıtta şöyle yazıyordu: ‘Yalova bir merkez, kağıt yapmalı herkes’. Biz de bu sözü aldık kendimize slogan yaptık. Müzemiz henüz açılmadan her gün 50-60 kişi burasını gezmeye geliyor. Gerçekten çok büyük bir ilgi var.” dedi.
Müzedeki çalışmalarda son aşama olan montaj aşamasına gelindiğini belirten Müze Sorumlusu Aytekin Vural “ Ekim sonu itibariyle müze sergilenmeye hazır hale gelecek. Müze açılışına Türkiye’nin birçok müzesinden talep var. Kağıt müzesi olduğu için milli duygulara da hitap ediyor. Çünkü Türk kağıdı diye bir şey yok.Afrika, Amerika, İngiltere, Fransız, Alman kağıdı var ama bizim yok.Örneğin ebru bize ait bir sanat ama,ebrunun yapıldığı kağıt Çin’den geliyor, bu bir tezat.Kağıt atölyemizde üreteceğimiz Yalova kağıdıyla artık bizim de kendimize özgü kağıdımız olacak.” dedi.
İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’nde sergilenecek olan eserler ve ürünlerle ilgili de bilgiler veren Müze Sorumlusu Vural, ”Sergi bölümümüzde müze bilgi panolarımız olacak.Bu panolarda kağıdın tarihi yayılımı, Türk ve dünya kağıt sanayi tarihi, Yalova Kağıthanesi, kağıt sanatları, kağıt üretimi, sahaflık, eski kitapçılık meslekleri, matbaacılık tarihi, İbrahim Müteferrika konularında derinlemesine bilgiler yer alacak. Çocuklar için geri dönüşüm oyunu var. Satış standımız olacak ancak müzenin amacı para kazanmak değil, ama Yalova insanına para kazandırmak gibi bir hedefi var.”
Kağıtçılık Tarihi kitabının önsözünü Bakan Günay yazdı…
Vural, Kağıt Müzesi kapsamında kağıtçılık tarihiyle ilgili önsözünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı, Sunay Akın’ın da aralarında bulunduğu birçok ünlünün yazı yazdığı kitabı da ücretsiz olarak dağıtacaklarını söyledi.
Yalova’da açılacak kağıt müzesiyle ilgili Türkiye’de bir heyecan olduğunu söyleyen Vural, “Bize Türkiye’nin heryerinden tarihi belgeler, çeşitli tarihi özelliği olan yüzyıllık kitaplar geliyor.Bunların özel depolarda saklanması gerekiyor.Başlangıçta bu müzeyi nasıl dolduracağız diye düşünürken, şimdi bağış kabul edemeyecek duruma geldik, yoğunluktan dolayı.Müzemize ziyarete gelenler aynı zamanda diploma, nüfus cüzdanları, kağıt paralar, eski kitaplar gibi değişik materyallerle tarihsel bir yolculuğa da çıkmış olacaklar.Sergi bölümümüzde Yalova ile ilgili 1940’lı yıllarda çıkmış haberler ve reklamları da gazetelerden derledik, onları da sergileyeceğiz.”
“Kağıt Müzeleri 2013 sempozyumu için çalışmamız sürüyor”