1 Eylül 2024 tarihi itibariyle ülkemiz genelinde başlayan endüstriyel balık avcılığı sezonu, 15 Nisan 2025’te son buldu. Uzun aylar boyunca süren 2024-2025 av sezonunun sona ermesinin ardından Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş ile bir araya geldik. Başkan Karataş geçtiğimiz av sezonunu Yalova’daki balıkçılar için değerlendirirken son haftalarda Yalova sahili geneli boyunca artan gemi trafiğine üzerine konuşma yaparken bu duruma tepki gösterdi.
“İşler daha da kötüye gitti”
15 Nisan itibariyle başlayan av sezonunun küçük ölçekli balıkçıları kapsamadığını söyleyerek açıklamalarına başlayan Başkan Karataş, “Bu yasaklar daha çok büyük ölçekli, gırgır ve algarna tipi balıkçılık yapanlar için uygulanıyor. Sezona gelince, Yalova'daki balıkçılar için oldukça kötü bir dönem geçirdik diyebiliriz. Karadeniz’e gittik, küçük ölçekli balıkçılarımızla birlikte “uzatma” dediğimiz ağlarla balıkçılık yaptık, fakat bu da çok verimli olmadı. Gırgırla avlanan arkadaşlarımız Doğu Karadeniz’de güzel bir palamut sezonu geçirdiler. Ancak Marmara Denizi’ne döndüğümüzde bu kez müsilajla karşılaştık. Müsilaj olsun, yunuslar olsun… Sürekli dile getirdiğimiz gibi küçük balıkçının rahatça çalışmasını engelliyor. Ağ atamıyoruz, ağ atamayınca da balıkçılık yapılamıyor. Vatandaş da haliyle balık fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu soruyor. Bu tamamen arz-talep meselesi. Ne kadar az balık avlanırsa fiyat o kadar artar. Yani bu durum doğrudan avlanma endeksiyle alakalı. 2024-2025 sezonuna baktığımızda, Yalova’daki küçük ölçekli balıkçılar için sezon verimsiz geçti. Geçmiş yıllarla kıyaslarsak, işler daha da kötüye gitti diyebiliriz. Birçok balıkçımız borçlarını ödeyemedi, kiralarını bile karşılayamaz duruma geldi” diyerek dert yandı.
“Yalova’daki küçük balıkçıya her şeyi yasaklayalım, biz de kooperatifi feshedelim!”
Yalova’da sahili geneli son zamanlarda artan gemi trafiğine ilişkin bilgi veren Başkan Karataş, “Gemi demirleme sahası, Çiftlikköy önünden başlayıp askeri bölgeye kadar, yani Atatürk Köşkü’nden havaalanının önüne kadar uzanıyor. Sayın Bakan da daha önce yaptığı açıklamada Ahırkapı’daki demirleme sahalarının Yalova’ya kaydırılacağını söylemişti. Bu trafik artışı da bizi doğrudan etkiliyor çünkü en verimli avlanma sahamız burasıydı. Kıyıda avlanamıyoruz, açıkta avlanamıyoruz. Olta bile atmak yasaklandı. Sahil Güvenlik ekipleri gelip "Burada olta atmak dahi yasaktır" diyor. Elbette görevlerini yapıyorlar, saygı duyuyoruz ama bizim avlanacak alanımız neredeyse kalmadı. Altınova’dan bu yana bakarsak: Tersane bölgesi yasak, feribot iskelesi yasak, Aksa Fabrikası önü yasak, sitelerin önündeki gemi demirleme sahası yasak. Askeriyenin bulunduğu Atatürk Köşkü çevresi bile yasak. Hatta orada far tutuluyor, asker "Yasak" diyor. Kısacası her yer bize yasak. Bu durumu yetkililere de söyledim: "Yalova’daki küçük balıkçıya her şeyi yasaklayalım, biz de kooperatifi feshedelim, bitsin bu iş." Çünkü gerçekten küçük balıkçı çok mağdur. Sahip çıkanımız da yok denecek kadar az” ifadelerini kullandı.
“Liman çökmek üzere”
İstanbul’daki gemilerin Yalova’daki demirleme sahalarına gelmelerinin kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan Karataş, “Eskiden 10 gemi varken şimdi bu sayı 20’ye çıktı. Bakanımız da açıklamıştı zaten; İstanbul trafiğini rahatlatmak adına bu uygulamaya geçildi. Ama eğer bu gemi demirleme sahasını Aksa Fabrikası önüne kaydırırlarsa bizim için bir avlanma alanı açılmış olur. Çünkü orada zaten çok fazla balıkçılık yapamıyoruz. Bu taleplerimizi defalarca dile getirdik ama henüz bir sonuç alamadık” dedi. Yalova’daki balıkçıların yaşadığı sorun ve sıkıntıların dile getirilmesinde basın mensuplarının rolüne dikkat çeken Başkan Karataş, “Sıkıntılarımızı basın yoluyla devletimize, milletvekillerimize ulaştırmaya çalışıyoruz ama henüz net bir çözüm sunulmuş değil. Limanımızın durumu da ortada. Liman çökmek üzere. Belediye Başkanımız sağ olsun, "Biz yapacağız" dedi. Ancak bazı bürokratik engeller çıkıyormuş. Ben de dedim ki Sayın Başkanımıza: “Eğer imkan varsa vekillerimizle birlikte hareket eder ve birlikte adım atarız. Çünkü buraya yapılacak her şey Yalova’ya yapılan bir hizmettir.” Kim gelirse gelsin, şu limandaki dağınık durumu görünce “Yalova’ya hiç yakışmıyor” diyor. Gerçekten de öyle. Yalova’nın bir düzene, desteklenmeye ihtiyacı var” diyerek sözlerine son verdi.