3 çocuk babası Baş, 2009’da aday olduğu muhtarlık görevine halen daha devam etmekte olduğunu bir sonraki seçimle beraber muhtarlık görevini bir başkasına devredeceğini ifade etti. Köyündeki vatandaşların 1870’li yıllarda Batum’dan göç eden göçmenler olduğunu aktaran Baş, Yenimahalle köyünün 1943 yılına kadar mezra statüsünde Kadıköy’e bağlı bir yer olduğunu dile getirdi. 424 hane, 1400 kişilik köy nüfusundan neredeyse tanımadığı kimsenin olmadığını belirten Baş, köyünün devamlı göç alan bir bölge olduğunu ve köyünün imara açıldığı 2003 yılından beri neredeyse %90’ının imara açıldıktan sonra satılan bölgelerden oluştuğunu açıkladı. Birbirinden farklı 49 ayrı şehirde doğup da köyünde yaşayan vatandaşların olduğunu ifade eden Baş, köy nüfusunun çeşitliliğinden bu şekilde bizi haberdar etti.

Yenimahalle köyü muhtarı Baş, köyünde özellikle 1999 Depremi’nden sonra göçler yaşandığını ve pandemi dönemi  öncesinde ekonomik durumu iyi olan ve köy halkıyla istişare ederek bağlantı kuran bir topluma dönüştüklerini belirtti. Köylerinde mülkiyet sorunu bulunmadığını ve kentsel dönüşüm olmadığını ifade eden Baş, depremde de herhangi hasarlı bir bina olmadığını belirterek Jeofizikçilerin tespitlerine göre zemini sağlam olan yerler sıralamasında Yalova genelinde ilk 3’te yer aldıklarını aktardı. Ulaşım anlamında hiçbir problem bulunmadığını aktaran Baş, minibüslerin öğrencilerin okula gittikleri dönemler ulaşımın aksamaması nedeniyle daha sık ve erken saatlerde sefer yaptığını da dile getirdi.

Köyündeki eksiklikleri İl Özel İdaresi ile Kaymakamlığa ileterek çözüm yolu aradıklarını belirten Baş, Köy İhtiyar Heyeti ile de istişare ederek taleplerini belirledikten sonra o şekilde bir çözüm yolu aradıklarından bahsetti. Köyünde Darülharpçıların yer almadığını belirten Baş, köyündeki su hatlarını yenileyerek köyde inşa edilecek bir futbol sahası talebinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Armutlu Bayır Mahalle Muhtarı Musa Göç, “Bitmeyen Tünelimiz Var” Armutlu Bayır Mahalle Muhtarı Musa Göç, “Bitmeyen Tünelimiz Var”

Zamanında köylerinin çok fazla su sıkıntısı yaşadığını ve artık yetersiz su problemini çözerek yeni su kaynaklarını kullandıklarını belirten Baş, muhtarlığını yapmakta olduğu Yenimahalle köyünde zaman zaman yaşanan güvenlik probleminden dolayı hırsızlık gibi sorunlar yaşandığından bahsetti ve bu problemi köye yerleştirdikleri güvenlik kameraları sayesinde çözümlediklerini dile getirdi.

Köylerindeki okul ve sağlık kuruluşu sıkıntısı yaşamadıklarını belirten Baş, köylerindeki Köy Hizmet Binası’nda kadınlar için nakış, yabancı vatandaşlar için Türkçe dersi ve engelli vatandaşlar için de işaret dili kursu verildiğini ifade etti.

Eski ve yeni Yalova arasında en çok turizm açısından farklar olduğunu dile getiren Baş, eskiden köylerinde bu kadar otel ve pansiyon olmadığını ve artık ekonomik anlamda durumu iyi olan vatandaşların kendi konutlarını inşa etmekte olduklarını belirtti. Eskiye dair en çok özlem duyduğu şeyin, Yenimahalle köyünün bağlı olduğu Termal ilçesini eskiden daha güzel bulmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Kameraman/Tuğba ALTIN – Muhabir/Duygu SARAL

Editör: Rümeysa Şahin