Ne kadar önemlidir aslında.Zamanı yakalamak. Çok azımız farkederiz zamanın kıymetini.Bir bakarsınız koca bir ömür su misali akıp geçmiştir.Neler getirip neler götürmüştür.Böylesine önemli olan zamanla ilgili bir söz aklıma geldi. Hatta gazetemizin köşe yazarlarında Mehmet Özçelik’in bir günün yazısında "Zamanı yöneten dünyayı yönetir ‘’diye iddalı bir cümle yazmıştı.Bu kadar önem verdiğimiz zaman olgusu başarılı insanlarda artıya dönüşür.
   
Ulu önder Atatürk’ümüzü düşündüğümüzde bu kadar başarılı kılan birçok etkenle beraber Atamızın zamanı kullanmadığı başarısı onu daha büyük insan yapmıştır. Hem insanlar kendi yaşamını anlamlı kılmanın ötesinde insanlığıda büyük hizmetler yapmışlardır.Böyle insanlara şükran borçluyuz.
 
Toplumuza baktığımızda zaman kavramının genelde farklı kullanıldığını görürsünüz. Aslında o da bir kültürümüzün bir parçası.Diyelimki bir randevunuz var. Saat 9’da buluşacaksınız.Biz o zamanı 9.30 da algılarız.Fakat Avrupadaki uygulamalara bakarsak o saatte orada hazır olduklarını görürsünüz. Biz bu süreci kendi doğu kültürümüzle birleştirerek yorumlarız. Çok azımız o saatte orada oluruz. Bu bile olaya bakışımızın nasıl olduğunun bir ipucudur bence.
 
Zaman öyle bir süreçki okumasını bilene çok şeyler anlatır. Geçmiş zamanda yaşadığınız bir olayı iyi tahlil eder ondan sonuçlar çıkarabilirsek ne mutlu bize.İlerleyen zamanlarda daha az hata yapmamıza sebep olur görebilene.Tarihte öyle ders alanların efsane yazdıklarını okuruz.
 
Ne tam içinde nede tam dışında olduğumuz sürekli değişen bir olgu olan zamanı iyi yaşamak anı değerlendirmek lazım. Böyle yapabiliyorsak zamanı güzel kullanmanın ötesinde iç huzuruda yakalamak mümkün olur. İnsanın ömrü bile uzar inanın.
   
Hayatı yaşarken barışık olmak adına geçmiş zamanı iyi tahlil ederek geleceğimizi şekillendirmek lazım.Alınan dersler davranışlarımıza oda karakterimize olumlu yansıyacaktır.
   
Zamanı ele alırken sabah erken başlamanın zaamanı planlamada çok önemi var. Yaşadığımız ilimize baktığımızda günün erken saatinde dükkanı açan çok az esnaf olduğunu görebiliriz.Bereketidir işimizin erken açmak ve başlamak. Neler kazandırmazki bize. Olaya yalnızca maddi açıdan bakmamak lazım. Her yönüyle artısı vardır. Yıllar önce çalışan bir valimizin esnafımızı eleştirdiğini hatırlıyorum. Ben mülkü amirken saat 8’de işimin başındayken neden Yalova esnafı dükkanını geç açıyor diye serzenişini okumuştum. Valimize katılmamak elde değil.
   
Zamanı mutlu ve umutlu güzel geçirebileceğimiz günler adına haftaya başka bir gündemle buluşmak dileğiyle esen kalın…