Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, göreve başlamasının üzerinden geçen iki aylık süredeki çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, Alevi ve Bektaşiliğin yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve cemevlerine destek amacıyla kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının bir yaşını doldurduğunu söyledi.
  Alevi ve Bektaşi vatandaşlarının 500 yıllık sorunlarını çözmek üzere devlet nezdinde bir resmi muhataplık oluşturulduğunu hatırlatan Özdemir, “Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını faaliyete geçirerek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a nasip olmuştur” diye konuştu. Özdemir, atılan adımların da devrim niteliğinde olduğunu belirtti.
  Özdemir, devlet disiplini ve terbiyesi içinde bu başkanlığı kurumsallaştırmak ve Türkiye'nin güçlü kurumlarından biri yapmayı görev edindiklerini dile getirerek, "Bu tarihi adımı Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un da aynı hassasiyetle önemsediğini, bakanlığımızın tüm birimlerinin Alevi-Bektaşi toplumunun ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda seferber olduğunu vicdani bir borç olarak ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
  
  “Hizmetlerimizi rızalık hizmetinde yürütüyoruz”
  Alevilik-Bektaşilik sahasında cemevleri ile ilgili tüm iş ve işlemlerin yürütülmesi görevinin ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına verildiğinin altını çizen Özdemir, şunları kaydetti:
  "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı olarak hizmetlerimizi rızalık temelinde yürütüyoruz. Bunun için tüm kurumları ve ocak temsilcilerini kuruma davet ediyoruz. Sahada da onların görüşlerini büyük bir dikkatle dinliyoruz. Toplumun genelinin fikirlerini dikkate alarak yol yürümek ve genel bir uzlaşma sağlamak istiyoruz."
  Özdemir, başkanlığın kurumsallaşma, cemevlerinin desteklenmesi, sosyokültürel ve yayın-araştırma faaliyetlerine ilişkin de bilgiler verdi.
  Ankara'daki merkez binasının yeni tahsisle güçlendirildiğini vurgulayan Özdemir, Kaygusuz Abdal Alevilik-Bektaşilik İhtisas Kütüphanesi ve Dökümantasyon Merkezi’ adında bir ihtisas kütüphanesi kurulacağını anlattı. Özdemir, Alevilik ve Bektaşilik hakkında araştırma yapan herkese açık olacak kütüphaneye bireysel bağışlar için taleplerin şimdiden geldiğini aktardı.
  İlgili tüm kurumlardan görüş alarak Danışma Kurulu ile ilgili yönetmeliğe son halini verdiklerini ve yayın aşamasına getirdiklerini bildiren Özdemir, Danışma Kurulunun temsil kabiliyeti yüksek, birbiriyle uyumlu çalışabilecek Alevi ve Bektaşi inanç önderlerinden oluşmasına dikkat ettiklerini belirtti.
  Sahada en fazla talebin cenaze hizmetleri ve cemevi görevlileri için geldiğini söyleyen Özdemir, bu iki taleple ilgili çalışmaların sona yaklaştığını ve herkesi memnun edecek bir uygulama hayata geçireceklerini belirterek, şöyle konuştu:
  
  "Deprem bölgesinden gelen bakım, onarım ve tefrişatla ilgili taleplerin tamamı değerlendirmeye alındı. Toplam 55 cemevi için 54 milyon lira ödenek aktarıldı. Deprem bölgesindeki taleplere ilişkin ihale sürecine girildi."
  Özdemir, diğer illerden gelen taleplerin bir kısmının karşılandığını ve ihale sürecine girildiğini, diğer taleplerin de gelecek yıl değerlendirilmeye alınacağını aktardı.
  - "Mevzuat boşluğunu doldurmayı hedefliyoruz"
  Başkanlık olarak Türkiye genelinde şu ana kadar 605 cemevinin aydınlatma giderlerinin karşılandığını söyleyen Alirıza Özdemir, yeni taleplerle sayının arttığını belirtti.
  Aydınlatma giderleri ile ilgili yeni bir yönetmeliğin hazırlandığını ve ilgili kurumlardan görüş alma aşamasına geldiklerini aktaran Başkan Özdemir, "Cemevlerinin özgün durumunu dikkate alarak, herhangi bir mağduriyet oluşturmadan bu alanda doğan mevzuat boşluğunu doldurmayı hedefliyoruz." dedi.
  Alirıza Özdemir, başkanlığın bir ay içinde üç bilimsel ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptığını, ayrıca üniversitelerde Alevilik-Bektaşilik ile ilgili eğitim yapan enstitü ve araştırma merkezleriyle işbirliği çalıştayı düzenlendiğini kaydetti.
  Üniversitelerdeki akademisyenlerle Alevi-Bektaşi yazılı kaynaklarının bugünün Türkçesine aktarılması projesinin başlatıldığını bildiren Özdemir, 300 kadar eserin çalışma kapsamına alındığını, çalışma alanlarıyla ilgili akademisyenlerin tespit edildiğini, bu eserleri tüm cemevlerine göndereceklerini ifade etti.
  Alevilik ve Bektaşilik alanında oluşturulan bilgi kirliğinin önüne geçmek için Alevilik Ansiklopedisi hazırlanacağını söyleyen Alirıza Özdemir, "Ansiklopedi için alanları ve editörlerini belirledik. Beş binden fazla madde tespit ettik. Hem online hem de matbu olarak yayınlayacağımız ansiklopedi için akademisyenlerimiz ve inanç önderlerimiz yoğun şekilde hazırlık yapıyorlar." dedi.
  Alevi ocaklarının ve talip topluluklarının araştırılmasına yönelik çalışmalar için de araştırmacıların ve yol haritasının belirlendiğini belirten Özdemir, akademisyenler ve ocak dedeleriyle işbirliği içinde bu çalışmanın da hayata geçirileceğini kaydetti.
  Özdemir, gençleri önemsediklerini, liseli ve üniversiteli gençlere yönelik inanç merkezlerinin tanıtılması amacıyla gezi programları düzenlediklerini söyledi.
  İki aylık sürede başta Nevşehir ve Hacıbektaş ilçesi olmak üzere İstanbul, Kırklareli, Edirne, Erzincan ve Tunceli'de Alevi-Bektaşi kurumları ve inanç önderleriyle istişare toplantıları düzenlediklerini anlatan Özdemir, ziyaretlere gençlerin yakın ilgi gösterdiğini, Alevilik-Bektaşiliği anlatan kitaplar talep ettiklerini, kendilerinin de talebin yerine getirilmesi için komisyon oluşturmaya başladıklarını belirtti.
  
  “Büyük buluşmaları 2024 yılında gerçekleştirmeye başlayacağız”
  Özdemir, konuşmasının devamında, şu ifadelere yer verdi:
  "Türkiye Cumhuriyeti devletinin Alevi-Bektaşi toplumunun sorunlarının çözülmesi yönünde kararlı ve kesin iradesi var. Bu kararlılığı ve bizim samimiyetimizi illerdeki toplantılara katılan canlarımızın da gördüğüne inanıyorum. Aleviliğin bağışıklık sistemi olarak gördüğümüz ocaklarımızı göreve geldiğimiz ilk günden itibaren önemsedik ve bundan sonra da önemseyeceğiz. Alevi ocakları nezdindeki büyük buluşmaları 2024 yılında gerçekleştirmeye başlayacağız ve dedelerimizi Başkanlığımızda misafir ederek, istişarelerimize devam edeceğiz."
  (İHA)
 

Editör: Arda Kızıltan