Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya başkanlığında, 2025 yılının ilk Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya il protokol üyeleri ve ilgili kurum temsilcileri katılım sağladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Dr. Hülya Kaya, uyuşturucuyla mücadele başta olmak üzere alkol, sigara ve teknoloji bağımlılığına karşı yürütülecek topyekûn mücadelede kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun önemine dikkat çekti.
Toplantıda İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen çalışmalar detaylı şekilde ele alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Taner Kürkçü’nün sunumuna göre; 2025’in ilk dört ayında uyuşturucu imal ve ticaretine yönelik 55 olayda 96 şüpheli yakalanmış, 39’u tutuklandı. Kullanmak için uyuşturucu madde temin etme suçundan ise 279 olayda 283 kişi hakkında işlem yapıldı. Yapılan operasyonlarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi.
İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Jandarma Üsteğmen Mustafa Buğacan ise jandarma sorumluluk bölgesinde 77 olayın meydana geldiğini, bu olaylarda toplam 101 kişiye işlem yapıldığını ve 15 kişinin tutuklandığını aktardı.
Toplantıda İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen önleyici çalışmalar da değerlendirildi. Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Gökhan Zaman’ın aktardığı verilere göre, 2025’in ilk dört ayında 1.509 lise öğrencisine, 991 ortaokul öğrencisine ve 56 veliye bağımlılıkla mücadele modülleri uygulandı. Ayrıca 140 rehber öğretmene eğitim verildi.
Toplantıda daha önce alınan kararlar gözden geçirildi ve yeni kararlar alındı. Bu kapsamda, sigara bırakma kampanyasının hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilk gönüllü kurum olduğu kampanya, haziran ayında başlayacak. Toplantıda alınan önemli kararlar arasında şunlar yer aldı:
• Bağımlılıkla mücadelede tedaviyi zorunlu kılacak yasal düzenlemeler yapılması için konunun Üst Kurula iletilmesi,
• İlimizde yataklı tedavi merkezi kurulması için planlama yapılması,
• Bağımlılıkla mücadele eğitimlerinin tüm öğretmenleri ve velileri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması,
• Üniversite personeline yönelik eğitimlerin Yeşilay, İl Sağlık ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonuyla gerçekleştirilmesi,
• Rehabilitasyon sürecinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün faaliyetlerinin artırılması,
• Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün gençlerin spora yönlendirilmesinde daha aktif rol alması,
• YEDAM’a başvuran gençlerin İŞKUR ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü aracılığıyla sosyal hayata kazandırılması,
• Bağımlılıktan uzak durmayı başaran bir kişinin her yıl Valilik koordinasyonunda istihdam edilmesi,
• İl Müftülüğü koordinasyonunda manevi destek ve gençlik merkezlerinin açılması için konteyner tahsisi yapılması.
Bir sonraki toplantının YEDAM, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve İŞKUR ev sahipliğinde gerçekleştirileceği, toplantıda örnek bir vaka üzerinden kurumların faaliyetlerinin sunulacağı bildirildi. Toplantı, kurum temsilcilerinin görüş ve önerilerinin istişare edilmesiyle sona erdi.