Yalova Belediyesi’nin güncel borcu ile ilgili tartışmalar 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden sonra Yalova’nın Belediye Başkanı olan Mehmet Gürel’in yaptığı açıklamalar sonrası alevlenmişti. Gürel, Belediye’nin ciddi bir borcu olduğunu açıklamış ve belediyenin kasasında sadece 2 milyon lira olduğunu söylemişti. Gürel’in açıklamaları üzerine eski Başkan Mustafa Tutuk, basın yoluyla cevap vermiş ve “borç edebiyatı yapmayın hizmet edin” demişti.

Yalova Belediyesi’nin borcu üzerine gerçekleştirilen tartışmaların yanı sıra Yalova gündeminden düşmeyen bir diğer konu da Yalova Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yolunda meydana gelen çöküntü sonrası yolun tekrar ne zaman hizmete gireceği oldu.

MHP Çınarcık İlçe Başkanı; Plajsız Turizm Olur mu?’ MHP Çınarcık İlçe Başkanı; Plajsız Turizm Olur mu?’

Yalova Gazetesi olarak AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü ile bu iki konu üzerine görüşme gerçekleştirdik. Başkan Güçlü fikir ve düşüncelerini samimi bir şekilde gazetemiz aracılığıyla kamuoyuna açıkladı.

“Biz geldiğimizde borç bütçesinin çok üzerindeydi”

Yalova Belediyesi’ndeki borç tartışmalarını anlamlı ve doğru bulmadığını söyleyen Başkan Güçlü, “Biz bundan 4 sene evvel, bazı mecburiyetler ve bazı olaylardan dolayı Belediye Başkanlığı’nı vekaleten aldığımızda Yalova Belediyesi’nin 215 Milyon Lira civarında bir bütçesi vardı ve Yalova Belediyesi’nin 273 Milyon borcu vardı. Yani bütçesinin çok üstünde, yaklaşık 50-60 milyon milyonun üstünde bir borcu vardı. Şu anda Yalova Belediyesi’ndeki son yapılan bütçe hatırladığım kadarıyla 2 Milyar 200 Milyon gibi bir bütçe yapıldı. Bu bütçede de Sayın Mehmet Başkanımızın bahsettiği gibi 1 Milyar 600 Milyonluk borcun büyük bir kısmı kendisinin de bildiği gibi isale hattıyla gelen borç. Ocak ayı itibariyle gerçekleştirilen denetimler sonucu Yalova Belediyesi’nin esnafa ve piyasaya olan borcu 140 Milyon civarlarında bir şey. Ocak ayı itibariyle Belediye’nin alacaklarına baktığımız zaman 134 Milyon gibi rakam var. Yani Yalova Belediyesi’nin bu bütçesi ise bu borçları çok doğal ve normal borçlar… Zaten isale hattı ile ilgili kendisi döneminde bir ödeme yapılmayacak ve 5 sene sonra bu ödemeler başlayacak. Bunun ödeme senesi bildiğim kadarıyla 25 seneye yayıldı. Yani ben Yalova Belediyesi’nin maddi durumunun ağır bir yük altında olduğunu düşünmüyorum. Zaten bu ay vergi ayı ve tahmin ediyorum ki aşağı yukarı 70 milyona yakın bir gelir daha gelecek. İller Bankası’ndan pay gelecek ve artı olarak imardan gelecek harçlar da var. Bunları topladığımız zaman aşağı yukarı 120-130 Milyon gibi bir rakama denk geliyor. Bunun için Yalova Belediyesi’nde herhangi bir sorun olacağına inanmıyorum. Çünkü biz 48 ay boyunca o kadar borcu ve icrayı kapattıktan sonra hiçbir şekilde sorun yaşanmadı. Ben inanıyorum ki Mehmet Bey elinden geldiğince çaba gösterir ve bu süreci inşallah devam ettirir” ifadelerini kullandı.

“Hastane’nin yolunu Karayolları yapacak”

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yolunun Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağının bilgisini veren Başkan Güçlü, “Şuan da gerekli projelerin çalışmalarını yapıyorlar. Rakam olarak konuştuğumuz kadarıyla tahmini olarak 100 milyon gibi bir yatırım yapılması gerekiyor. Dediğim gibi bu projeler yapılır yapılmaz da çalışmalara başlanacak. O yol asla öyle kalmayacak. Bu kadar güzel bir hastaneyi oraya kurup, o yolun öyle olmasını Türkiye Cumhuriyeti’nde olan hiçbir vatandaş ve hiçbir yönetici istemez. Bizde bu konuda elimizden geleni yapıp en kısa sürede Bakanlıklar ve Karayolları ile görüşüp, oradaki çalışmaları başlatıp İnşallah bu işi bitireceğiz” dedi. Yolu yapan firma zararı tazmin edecek mi sorusuna cevap veren Başkan Güçlü, “Devletimiz o yolu ve projeyi yaparken, o yolu yapanlardan tazminine gidecektir. Sonuçta ortada bir hata var. Orada herkesin aklında duran şöyle bir durum var; “Devlet Hastanesi kayıyor” Devlet Hastanesi’nde kayma filan yok. Sadece ön tarafe o zamanki firma tarafından bir hafriyat dökülmüş ve bu hafriyatta su ile beraber gerekli önlemle alınmadığı için orada bir kayma meydana gelmiş. Hastane durduğu yerde duruyor. Sadece döküm toprağı olarak duran hafriyatın hareket etmesi var ve bununla alakalı devletimizin gereğini yapacağına inanıyorum. Bizde bizzat bu işin üstündeyiz” şeklinde konuşarak açıklamasını bitirdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel