Yalova Araç Kiralamacılar Derneği Başkanı Murat Kalaycı, son zamanlarda sayısı artan araç kiralama işlemi üzerinden dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olması gerektiği noktasında vatandaşlara çağrıda bulundu.

“Dikkatli olmanız gerekiyor”

Yalova Araç Kiralamacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalaycı, korsan sitelerden araç kiralama işlemi yapanlar çoğalmaya başladı" dedi ve internetten araç kiralamak isterken kopya sitelere yönlendirilen yaklaşık 6 bin kişinin dolandırıldığı söyledi. Zincir araç kiralama firmalarının sitelerini birebir kopyalayan dolandırıcılar, kullanıcıların arama motorlarına "araç kiralama" yazmaları halinde sahte web sitelerine yönlendirilmesini sağlıyor. Çoğunluğu gurbetçilerden oluşan mağdurların ucuza kiraladıkları lüks araçları kaçırmamak için dolandırıcıların hesap numaralarına istenen kapora ücretini de gönderdikleri söylüyorlar. Mağdur olmamanız için çok dikkatli olmanız gerekir” İfadelerini kullandı.

“Korsan sitelerden araç kiralama işlemi yapanlar çoğalmaya başladı”

Araç kiralamak isteyen vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaları sıralayan Murat Kalaycı; "Vatandaşlarımızın kiralama yapacağında aracın modeli, kasko, ve motor bakımlarına dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle son zamanlarda bizim sektörde korsan sitelerden araç kiralama işlemi yapanlar çoğalmaya başladı. Bu şekilde bizim de kendi müşterilerimizin mağdur olduğunu görüyoruz. Kalaycı;  İnternet sitelerinden araç kiralama yaparken bazı önemli konulara dikkat etmeleri gerekiyor. Örneğin internet sitesinin sonunda birkaç harf değişikliği ile aynı siteyi kopyalayıp yüksek fiyatlı bir aracı uygun fiyat üzerinden reklam vererek bu şekilde müşterilere ulaşarak mağdur ediyorlar. O sırada ulaştıkları kişilerden aracı kapınıza kadar vale getirecek şeklinde vaatler üzerine ödemesini yapmaları veya ön ödeme olarak aldıkları ücret karşılıksız çıktığı zaman dolandırıcılık meydana geliyor. Biz müşterilerimizden bu tür vaatlere itibar etmemelerini özelikle rica ediyoruz" şeklinde konuştu.

Murat kalaycı Araç kiralama işlemi yaparken, dolandırıcılıktan korunmak için dikkat edebilecek konuları şu şekilde sıraladı;

Araç kiralama sitelerini araştırma yapmalı ve çevrimiçi yorumları okumalısınız; araç kiralama şirketleri hakkında detaylı bilgi edinmeden rezervasyon yapmaktan kaçınmalısınız.

Kiralama sözleşmesinin hüküm ve koşullarını dikkatlice okumalısınız; küçük yazıları atlamamalı ve tüm detayları anladığınızdan emin olmalısınız.

Kişisel bilgilerinizi korumalısınız; şirketin güvenilirliğinden emin olmadan kredi kartı bilgilerinizi veya kişisel bilgilerinizi asla paylaşmamalısınız.

Üçüncü parti web sitelerine karşı dikkatli olmalısınız; üçüncü parti web siteleri aracılığıyla araç kiralama işlemi gerçekleştirmeden önce şirketi iyice araştırdığınızdan emin olmalısınız.

Kredi kartı ile ödeme yapmalısınız; kredi kartı ödemesi, dolandırıcılık durumuna karşı ek koruma sağlar.

Yalova SMMM Odası Başkanı Aydın; Bıçak Kemiğe Dayandı Yalova SMMM Odası Başkanı Aydın; Bıçak Kemiğe Dayandı

Kiralık araçla ilgili tüm belgeleri güvenli bir yerde saklamalısınız.

Şüpheli durumlar için bankanıza başvurmalısınız; dolandırıcılık şüphesiyle karşılaştığında bankanıza başvurup dolandırıcılığı bildirmelisiniz. Böylece masraflara itiraz etmek için gereken desteği alabilirsiniz.

Kiralama yapacağınız internet sitelerinin URL adreslerinde sitenin güvenli olduğunu tanımlayan https:// protokolü olup olmadığını kontrol edin.

İnternet sitelerinin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda çıkmasının o sitenin güvenilir olduğu anlamına gelmeyeceğini unutmayın.

Ödemelerinizi kişisel hesaplara değil, şirket veya firma hesaplarına ödemeyi tercih edin. 

Düşük ücretlendirmelere karşı şüpheyle yaklaşın. 

Şüphe duyduğunuz durumlarda, fiziki olarak görmediğiniz araçlar için herhangi bir ödeme/ön ödeme gerçekleştirmemeye özen gösterin.

Editör: Arda Yavuz