Sağlık Bilimleri Fakültesi Sempozyum Düzenleyecek Sağlık Bilimleri Fakültesi Sempozyum Düzenleyecek

BİKAMDER –Birlikte Kanserle Mücadele Derneği önderliğinde Kanserle Dans Derneği, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü,  Yalova Belediyesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Üniversitesi Yalova Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Türk Kızılay’ı Yalova Şubesi, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Uzmanlar, Atakent ve Aktif Hastanesi işbirliğinde; 
Ulusal Kanser Haftası kapsamında, 2-4 Nisan 2024 tarihlerinde Dev Şişme Kolon Maketi ile bağırsak kanserlerinden korunma amaçlı Yalova Rıhtım Küçük Amfi’de farkındalık etkinliği gerçekleştirdi.
Yalova Bikamder Kanser Hafta Ulusal Etkinlik Dev Sisme Kolon Maket (2)Her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasında, sağlıklı bir toplum için önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halkta farkındalık oluşturmak, taramalara katılımı artırmak için düzenlenen etkinliklerle halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek hedefleniyor.
Bu hafta kapsamında özellikle Kolorektal Kanserlerden korunma için farkındalık yaratmak üzere; 
İnsan bağırsağının kopyası olan,  10 metre uzunluk ve 3 metre yüksekliğinde dev şişme maket Yalova ilindeki Küçük Amfi bölgesinde ilk kez olarak sergilendi ve içinde gezenler tüm bağırsak hastalıklarının yaptığı hasarı görebildiler.
Yalova Bikamder Kanser Hafta Ulusal Etkinlik Dev Sisme Kolon Maket (1)Kalın bağırsak kanserleri kadın ve erkeklerde en sık görülen 3.  Kanser tipi olması,  erken tanı ile tedavi şansının çok yüksek olması nedeniyle büyük öneme sahip. Etkinlik ile özellikle çocukluk çağından başlayan yanlış beslenme, aşırı kilo, tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, hareketsiz yaşam, yetersiz su tüketimi, radyasyona maruz kalmak gibi bireysel olarak kontrol edilmesi mümkün olan yöntemlere dikkat çekildi.
BİKAMDER önderliğindeki etkinlik, aynı zamanda Yerel Yönetimler, Kamu Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşlarının bir arada katkıları ile gerçekleştirdiği ve tüm Yalova halkının yararına bir proje olarak da gelecekteki çalışmalara örnek teşkil edecek.
Etkinlikte;
2 Nisan Saat 14:00 deki açılış konuşması Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Ahçı tarafından yapılmış; 
Halk Sağlığı Başkanı Eyüp Altınkıran tarafından Ulusal Kanser Haftasının önemi ve Kanser Erken Tanı ve Taramaları konusunda kısa bir konuşma ve BİKAMDER Başkanı Nurcan BAYAR tarafından İlimizdeki Kanser Hastalarının sorunları ve taleplerinden söz edilmiştir.
Etkinliğin ilk gününde; Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin, Yalova İl Özel İdaresi Başkanı Hasan SOYGÜZEL, Yalova Üniversitesi Rektörü Mehmet Bahçekapılı, YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Oktay, ONKODAY Başkanı Füsun Önen, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Hekimi Dr. Aslı Yıldırım, Yalova Valiliği Hukuk İşleri Müdürü Doğan Çay, Türk Kızılay’ı Yönetim Kurulu Üyesi Eser Çapadağ, Bahçeşehir Koleji Müdiresi Berrak Tezel, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu,  Diyanet işleri Kadın Kolları Başkanı İstek Bayık, İHH Termal Kadın Kolları Başkanı Asel Hena Esen,  KATFADER Başkanı Nurten Anıl-Kalyoncu ve yönetimi, KAÇO-DER Başkanı Selda Gülçiftçİ ve Yönetimi ziyaret ettiler.
Kent 77 Umut Küçükbayraktar ve ekibi ile Yalova Gazetesi Göktuğ Doğukan Yüksel röportajlar ile etkinlik Yalova halkına duyuruldu. 
.
2 ve 4 Nisan arasında süren etkinlikte, 
Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında 
&_Saffet Çam İlkokulu
&_Yalova Abdülhamit Han Ortaokulu
&_Zübeyde Hanım Ortaokulu
&_Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu
&_Sevim Göğez Ortaokulu
&_Şehit Ahmet Uzun Ortaokulu
&_Cumhuriyet Ortaokulu
&_Org. Selahattin Risalet Demircioğlu Ortaokulu
5,6 ve 7. Sınıflardan yaklaşık 500 öğrenci,
Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe’nin izniyle, Milli Eğitim Müdürlüğü basınla ilişkiler sorumlusu sn. Kübra Karahanoğlu'nun organizasyonu ile Dev Şişme Kolon Maketini gezdiler, BİKAMDER Sözcüsü Radyobiyolog Dr. Deniz Öner tarafından yaşlarına uygun seviyede sağlıklarını korumak için kaçınmaları gerekenler konusunda bilgilendirildiler.  
Yalova İl Sağlık Müdürlüğü Hekim ve Uzman Sağlık Personelleri ile ücretsiz kanser tarama programları ve organ bağışı hakkında bilgilendirme yaptı.
Yalova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasemin Karacan ve bölüm öğrencilerinden Enes Fırat Tel, Sefa Yiğit Temur, Hatice Feyza Aydın, Oğuzhan Ekinci, Buket Haser, Sinan Aydın sağlığın korunması konusunda beslenme, kanser erken belirtileri hakkında ziyaretçilere bilgilendirme yaptılar.
Türk Kızılay’ı Yalova Şubesi Kan ve Kök Hücre Bağışı için etkinlik boyunca bilgilendirme yaptı. Kızılay Kan Alma Biriminden Dr. Sanem Akıncı Ondur özellikle lösemi gibi sürekli kan bağışına ihtiyaç duyulan kanserler nedeniyle kan bağışının artması gereğine dikkat çekti.
Atakent Hastanesi’nden Dyt. Kamile Altın 3 Nisan Çarşamba günü 15:00-17:00 saatleri arasında kanser ve beslenme ile ilgili sorulara cevap verdi.
Uzmanlar hastanesinden Genel Cerrah Op. Dr. İlknur Turan, 3 Nisan Çarşamba günü ziyaretçiler ile söyleşi yaparak, kanser erken tanı ve tedavileri konusunda söyleşi gerçekleştirildi.
Teşekkür Ettiler 
BİKAMDER 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında bu etkinliğin gerçekleşmesine katkı sunan, paydaş olan tüm Kamu, Özel Kurum ve Sivil Toplum Kuruluşlarına Yalova Halkı adına etti. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Öncelikle Kanserle Dans Derneği’ne, uhdesinde bulunan Dev Şişme Kolon Maketi ile Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım ve Yönetim Kurulu üyesi Hülya Çağlayan’ın görevli olarak İzmir’den Yalova’ya gelmesi konusundaki talebimizi kabul ettikleri için;
Kolon Maketinin ve görevlilerin kargo, ulaşım ve konaklama konusundaki destekleri için Yalova İl Özel İdaresi’ne, 
Yer tahsisinden, afiş tasarım, basımı, elektrik, aydınlatma konusunda teknik desteğe, öğrencilerin okullardan etkinlik alanına taşınması konusundaki destekleri dolayısıyla Yalova Belediyesi’ne,
Kanser Erken Tanı ve Taramalarına yönlendirmek, organ bağışına yönlendirmek amacıyla uzman hekim ve sağlık personelleri ile destek veren Yalova İl Sağlık Müdürlüğü’ne,
Sağlığın korunması hakkında bilgilendirme yapan olan Yalova Üniversitesi Hemşirelik Bölümü akademisyen ve son sınıf öğrencilerine,
Kan ve Kök Hücre Bağışı için sahada yer alan olan Türk Kızılay’ı Yalova Şubesi’ne,
Uzman Hekimleri, ikramları ile yanımızda olan Uzmanlar ve Aktif Hastanesi’ne,
Diyetisyen Kamile Altın ile 3 Nisan Çarşamba günü 15:00-17:00 saatleri arasında sorulara cevap verecek olan Atakent Hastanesi’ne, 
Öğrencilerin sağlığın korunması konusunda bilinçlenmesi için etkinliğe getirilmesi konusunda gerekli izni veren Milli Eğitim Müdürlüğü’ne,
Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, YÜKAM (Yalova Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürlüğüne
Birlikte Kanserle Mücadele Derneği olarak, Yalova Halkının Kanserden Korunma ve Erken Tanı ve taramalara yönlendirilmesi konusunda,  yerel yönetimler, kamu, özel kurumların, birlikte ortak amaca uygun projeler üretmesi, geliştirmesi adına yapılan tüm katkılar için teşekkür ediyoruz” denildi.

Editör: Arda Yavuz