Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinde tarihe geçen 20 Ocak 1990 Kara Ocak Faciası, 36. yıl dönümünde Yalova’da düzenlenen konferansla anıldı. KAFTADER’in organizasyonu ve Dernek Başkanı Nurten Anıl’ın davetiyle gerçekleştirilen programda, Azerbaycan halkının verdiği bağımsızlık mücadelesi ve yaşanan acılar bir kez daha hatırlandı.

Etkinlik, 20 Ocak’ta hayatını kaybeden şehitler anısına yapılan saygı duruşu ve ardından Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti İstiklal Marşlarının okunmasıyla başladı. İki kardeş ülkenin marşlarının aynı salonda yankılanması, ortak tarih, ortak acı ve ortak bağımsızlık mücadelesine güçlü bir vurgu yaptı.

Bayrak ve vatan vurgusu

KAFTADER Başkanı Nurten Anıl, açılış konuşmasında bayrak ve vatan sevgisinin önemine dikkat çekti. Anıl, Nusaybin sınırında Türk bayrağına yönelik yapılan saygısızlığa değinerek, bayrağın Türk milleti için kutsal bir değer olduğunu vurguladı.

“Bayrağımıza yapılan en ufak bir hakaret asla kabul edilemez. Şanlı bayrağımız ilelebet göklerde dalgalanacaktır,” ifadelerini kullanan Anıl, Türk milletinin bayrağı ve vatanı için canını ortaya koymaktan çekinmeyeceğini belirtti.

“Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez”

Konferansta konuşan Azerbaycanlı gazeteci ve siyasi yazar Ülker Fermankızı, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade’nin tarihe kazınan sözleriyle konuşmasına başladı:

“Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez.”

Fermankızı, bayrağın yalnızca bir sembol değil; bir milletin onuru, kimliği ve bağımsızlık iradesi olduğunu vurgulayarak, Azerbaycan bayrağının özgürce dalgalanmasının, tankların karşısına yalın ellerle çıkan cesur insanların mücadelesiyle mümkün olduğunu ifade etti.

Yalova Azerbeycan Bagimsizlik Mucadele Kara Ocak Facia Anma Katfader (3)

Kara Ocak: Katliam ve direnişin simgesi

Ülker Fermankızı, 20 Ocak 1990 gecesinde Sovyet ordusunun Bakü’ye tanklar ve ağır silahlarla girerek sivillere yönelik gerçekleştirdiği saldırının tarihe katliam olarak geçtiğini belirtti. Bu gecenin aynı zamanda Azerbaycan halkının bağımsızlık uğruna can verdiği bir direniş günü olduğunu dile getirdi.

Konferansta paylaşılan verilere göre, saldırılarda 137’den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 800 kişi ağır yaralandı ve 600 çocuk yetim kaldı. Kadınların, çocukların ve yaşlıların hedef alındığı saldırılarda Bakü’nün kuşatma altına alındığı, tankların ambulansları ve sivilleri ezerek ilerlediği aktarıldı.

Yalova Makine İhtisas OSB: “Su Kullanımımız Sanılandan Çok Daha Az”
Yalova Makine İhtisas OSB: “Su Kullanımımız Sanılandan Çok Daha Az”
İçeriği Görüntüle

Fermankızı, bu facianın Azerbaycan halkının hafızasında derin bir yara açtığını, ancak aynı zamanda özgürlük bilincini güçlendirdiğini belirterek, 20 Ocak’ın korkunun değil cesaretin, teslimiyetin değil bağımsızlık iradesinin günü olduğunu vurguladı. Bu nedenle tarihe “Kara Ocak” olarak geçen gecenin, karanlıktan doğan bağımsız bir devletin simgesi haline geldiğini ifade etti.

Uluslararası kamuoyuna sessizlik eleştirisi

Programda ayrıca, uluslararası kamuoyunun o dönemde yaşananlara karşı sessiz kalmasının Azerbaycan halkının acısını daha da derinleştirdiğine dikkat çekildi. 20 Ocak Faciası, Azerbaycan’ın bağımsızlık yolunda geri dönülmez bir kırılma noktası olarak değerlendirildi.

Konferans, 20 Ocak şehitlerinin rahmetle anılması ve bağımsızlık mücadelesinde hayatını kaybedenlerin hatırasına duyulan saygının ifade edilmesinin ardından, KAFTADER Başkanı Nurten Anıl’ın katkı sunan firmaya teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi