Canbay, “Fazla hizmet ediyoruz herhalde yapmayalım diye uğraşıyorlar” dedi. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle yapılan yardım çalışmalarını değerlendiren Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, “Orada karşılaştığımız manzara karşılaşmak istemediğimiz bir manzaraydı. Şöyle düşündüm biz 99’da deprem yaşamamışız. Çok kötü bir durumdu. İnsanlar bizden çok daha zordalar. Yani eksi 31 dereceyi ben gördüm. Maalesef bunlar basına pek yansımıyor. Aklınıza ne geliyorsa toparladık ve bölgeye götürdük. Götürdüğümüz hiçbir şey ikinci el değil. Malzemelerin alışverişini bizzat kendim yaptım. Tek tek bütün mağazaları dolaştım. Bu konuyla alakalı esnafımızdan da çok büyük destek aldım. Akşam saat 11 buçuklara kadar 45 kişilik grup paketleme çalışması yaptı. Deprem bölgesinden Subaşı’na 56 aile geldi, bu ailelerle her an iletişimdeyiz ve yardım arayışlarımız devam ediyor. Diğer yandan seçimlerden bu yana ev ziyaretlerimize hiç ara vermedik. Sadece pandemi döneminde ara vermiştik o ziyaretlerde de gördüğümüz eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Okuma yazma kurslarımızda bu ev ziyaretlerimizde bize bir talep olarak sunuldu. 15 kişiye yakın kişi burada eğitim alıyor. İnşallah burada okuma yazma oranını yüzde 100’e çıkarırız” dedi.

‘10 bin hektarlık alana 9 personelle bakıyoruz’

Subaşı beldesindeki 10 bin hektara yakın yeşil alana 9 belediye personeliyle baktıklarını söyleyen Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, “Çalışan personelimiz bu konuda gerçekten çok özverili. Biraz da benim işçilikten gelme avantajım var. İşçinin halinden anlıyorum. Arkadaşlarımıza biz durumları anlattık. Personel almak istesek bile bir kotamız var aştığımızdan dolayı alamıyoruz ki her personel ekstra bir maliyet demektir. Ben pek siyaset konuşmayı sevmiyordum ama son bir iki senedir siyaset konuşur hale geldim. İller Bankası paylarımız hiçbir açıklama yapılmadan sağlam bir şekilde kesiliyor. Bütçemiz de müsait değil. Ayrıca seçim döneminde vaatte bulunduğumuz projelerimizin yüzde 95’ini tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kent Meydanı projemizin ikinci etabına da yakın zamanda başlayacağız” şeklinde konuştu.

Bütçe sıkıntısının sebebi muhalefet partisinin belediyesi olmamız’

Muhalefet partisi belediyesi olmalarının bütçe sıkıntısı yaşamalarında önlerindeki en büyük engel olduğunu belirten Başkan Canbay, “Artık rahat bir belediyecilik yapma dönemi bizim de hakkımız. Çünkü bizim kesintilerin neden olduğunu bilmediğimiz milyonun üzerinde bir rakam var. İller Bankası Müdürünü aradım. Sebeplerini sordum. Kredilerimizin olduğu söylendi. Kredi rakamını sordum. Bana söylediği rakamla kesinti rakamı arasında 7 kat fark var. Peki aradaki fark neden kesiliyor dedim. Tahakkuklardan bahsetti. Ben iş edindim kendime bunu. Yani ben doğuştan belediye başkanı değilim. Bazı şeyleri sonradan öğreniyoruz. Diğer belediye başkanı arkadaşlarla da görüştüm. Tahakkuklarını sordum. Her belediyenin tahakkuku düşmüş ama İller Bankası payı artmış. Sadece bizimki değil. Fazla hizmet ediyoruz herhalde yapmayalım diye uğraşıyorlar. Muhalefet partisi belediyesi olmasının sıkıntısını başından beri hissediyorum. Biz iktidara geldiğimiz zaman bize yapılan baskılar diğer belediyelere yapmayacağımıza eminim. Yapılırsa da karşı çıkacak ilk insanlardan bir tanesi olurum. Çünkü ben bunun zorluğunu 4 senedir yaşıyorum. Hizmet ederken mal almak zorundasınız. Otobüslerimizden dolayı çok büyük masraflarımız var. Bir otobüsün arızasını gidermek en az 100 bin lira evet bir belediye için çok yüksek bir miktar değil ama 4-5 tane aynı şekilde otobüs var. Maalesef biz bunun arızaları ile baş edemiyoruz. Onun çok büyük bir gideri var. Aylık 200 bin lira kadar mazot giderimiz var. Hizmet yaptığımız için o mazot gidiyor. Mazot fiyatların da yerinde durmadığı için sürekli artıyor. Ben bunlardan hayıflanmıyorum. Esnaf burcu geldiğimizde 6 milyon civarındaydı şu anda esnaf borcumuz 1 buçuk milyonu geçmez. Geçmiş dönem borçlarını kapattık artık bu bizim dönemimizde olan borç” ifadelerini kullandı.

Canbay, ‘Adaletsizliğe uğruyoruz’ (1)-1Canbay, ‘Adaletsizliğe uğruyoruz’ (2)

Editör: Uğur TEZCAN