Cemiyette Geziyoruz “Marteniçka” Cemiyette Geziyoruz “Marteniçka”

Türkiye’nin ilk özel Arboretum olma özelliği taşıyan, TEMA Vakfı’nın kurucusu, Yalova’nın Toprak Dedesi Hayrettin Karaca’nın 1985 yılından ölümüne kadar üzerine titrediği, dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli alanlarından getirdiği tohumlarla, fidelerle 13.5 hektarlık alan içerisinde bir ağaç cenneti. Kırmızı Sonbahar olarak tabir eden Faruk Tezcan, sonbaharda, kışta, ilkbaharda, yazın ayrı ayrı görmek gerekir Karaca Arboretum’u ifadelerine yer vermişti. Sonbahar’ın daha yeni yeni geldiği Arboretumda sessizliğin yanı sıra, uzun zamandan beri görmediğimiz büyük kelebekler gezi boyunca bize eşlik etti. Faruk Tezcan, tilkilerin ve sincapların da insanların gittikten sonra ortaya çıktığını, sessiz bir şekilde oturursanız bir yerlerde onları da görebileceğimizi sohbet esnasında aktardı. Sohbet dahilinde, ağaçlık alandan ziyade bir bilimsel alan olduğunu, Hayrettin Karaca’nın bununla ilgili Arboretum içersinde bulunan evinin, üst katını devasa kütüphane ve öğrencilerin, bilimsel araştırma yapmak isteyenler için yatakhane oluşturduğunu aktardı. Hayrettin Karaca’nın ölümünden sonra bu çalışmalara ara verildiğini dile getiren Tezcan, Karaca Arboretumun ekstra bir ilgiye ihtiyacı olduğunu, devlet ve kurumlarca daha çok desteklenmesi gerektiğini sohbet esnasında notlarından aktardı. 

Türkiye'nin İlk Özel Arboretumu Karaca Arboretum, Uluslararası Dendroloji Cemiyeti'nden Ödül Almıştı.
Birleşmiş Milletler(BM) Çevre Ödülü Sahibi Hayrettin Karaca'nın 1980 yılında Yalova'nın Samanlı Köyü'nde kurduğu Karaca Arboretum (canlı ağaç müzesi), Uluslararası Dendroloji Cemiyeti tarafından bünyesinde çok nadir ve kıymetli bitkileri barındırdığı, bir dünya botanik zenginliği olarak kuşaklar boyu yaşamasının ve geliştirilmesinin önemini vurgulamak ve değerli bitki koleksiyonlarının korunmasına verdiği katkıdan dolayı IDS Plaketi ile ödüllendirilmeye değer bulunmuştu.
Her yıl 12.000'i aşkın kişinin ziyaret ettiği Karaca Arboretum, 13,5 hektar arazi üzerine kurulmuştur. Bünyesinde odunsal, soğanlı, rizomlu ve otsu bitkilerden yaklaşık 7000 tür, alt tür, varyant ve kültivar barındırmaktadır. Karaca Arboretum değişik ülkelerden yaklaşık 200 arboretum, botanik bahçesi ile bitki tohum değişimi faaliyeti içerisindedir. Arboretumda bulunan mevcut koleksiyonun Türkiye genelinde yaygınlaşabilmesi için bugüne kadar 106.000 odunsal bitki, botanik bahçeler, üniversiteler, belediyeler, orman idareleri ve arboretumlara bağışlanmıştır. Yurtiçi ve yurt dışından gelen botanik ve peyzaj bölümü öğrencilerine staj imkanı sağlayan Karaca Arboretum'da çeşitli bitkilere ait 48.500 dia, bitki ve taksonomi ile ilgili 2000 kitap bulunmaktadır.
Uluslararası Dendroloji Cemiyeti, 1952 yılında ağaçlarla amatör ya da profesyonel olarak ilgilenen kişileri biraraya getirmek ve bu konudaki koruma çalışmalarını teşvik etmek amacıyla kurulmuştur. (Dendroloji ağaç şeklindeki bitkileri inceleyen bir bilim dalıdır.)

Ziyaret etmek isteyenler için :
Ziyaret saatleri Pazartesi hariç, haftanın her günü, 10:00 – 17:00 arasında.
 (Ziyaretler rehber eşliğinde yapılmaktadır. Geniş gruplar ve dış mekan çekimleri için randevu alınması gerekmektedir. 
Telefon numarası : 0226 833 77 67
Adres: Termal Yolu 5.km Samanlı Köyü /YALOVA

AYRICA TEŞEKKÜRLER:
Bizlere Karaca Arboretumun kapılarını açan Karaca Vakfı ailesine, Bizlere rehberlik eden Faruk Tezcan’a ve en önemlisi Türkiye’yi karış karış karış gezip Karaca Canlı Ağaç müzesini bizlere kazandıran merhum TOPRAK DEDE HAYRETTİN KARACA’ya, Yalova Gazetesi olarak çok TEŞEKKÜR EDİYORUZ. 
Programcı: Duygu SARAL


 

Editör: Arda Yavuz