Yalova MAG-DER deprem bölgesi dönüşünde ayağının tozu ile Çiftlikköy Mustafa Kemal Paşa Anadolu Lisesi’nde bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat öncesinde öğrencilere ve öğretmenlere olası bir deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında teorik bilgiler verildi. Ardından Merkez üssü Marmara Denizi olan 6.4 büyüklüğündeki deprem ile okulda sirenler çalmaya başladı. Bunun üzerine öğrenciler ve öğretmenler çök-kapan-tutun tekniği ile sıraların yanlarında depremin geçmesini beklediler. Sarsıntının sona ermesi ile birlikte öğrenciler öğretmenleri ile birlikte düzenli şekilde okulu tahliye ettiler. Okulda sarsıntı nedeni ile yaralanan öğrenciler ise öğretmenleri ve öğrenci arkadaşları tarafından kısa sürede bina dışına çıkartıldılar. İlk müdahalenin de burada yapıldığı tatbikat gerçeğini aratmadı.
“Afet bilinci hayat kurtarır”
Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) tarafından gerçekleştirilen tatbikat öncesinde ise öğrencilere teorik bilgiler verildi. MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam deprem öncesi, anı ve sonrasında neler yapılacağı hakkında öğrenci ve öğretmenlere bilgiler verdi. Depremde en önemli unsurun sağlam binalarda yaşamak ve sonrasında ise afetlere karşı bilinçli olmak olduğunu dile getiren Karaçam, “Unutulmamalıdır ki deprem öldürmez dayanıksız binalar öldürür. Ama bizim afetler karşısında bilinçli olmamız da en az dayanıklı binalarda oturmak kadar önemlidir. Bu anlamda MAG-DER Olarak halkımızın her kesimine ücretsiz afet eğitimleri veriyoruz. Okullarımız ise ağırlıklı eğitim verdiğimiz yerler. Yaşadığımız son deprem, halkın afetlere karşı bilinçli ve bilgili olmasının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem sonrasında hasarlı binalara giren ve artçı depremler sonrasında yıkılan binalarda hayatını kaybeden çok sayıda insanımız oldu. Biz de Marmara bölgesinde zamanını bilemesek de bir deprem yaşayacağız. Beklenen Marmara Depremi’nin yaşanması durumunda Yalova’mızın ilk yardımlar ilimize ulaşana kadar kendi imkanları ile arama ve kurtarma çalışmalarını sürdüreceğini defalarca söyledim. O nedenle herkesi bu eğitimleri almaya ve MAG gönüllüsü olmaya da davet ediyorum” dedi.
MAG-DER’e teşekkür
Öte yandan Çiftlikköy Mustafa Kemal Paşa Anadolu Lisesi Müdürü Selda Altan ise MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam ve MAG’lara teşekkür ederek, “Depremin ne zaman olacağını bilemesek de bu konuda bilinçli ve eğitimli olmak afetlere hazırlıklı yakalanmamız anlamına geliyor. Bu eğitimlerin olası can kaybı, yaralanmaların önüne geçeceğini ya da en azından azaltacağını düşünüyoruz. Okulumuzda öğrencilerimize deprem başta olmak üzere afetler konusunda bilgiler verdikleri ve gerçekleşen tatbikatla bu bilgileri uygulama fırsatı tanıdıkları için MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam ve MAG’lara yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÇİFTLİKKÖY’DE DEPREM TATBİKATI (2)ÇİFTLİKKÖY’DE DEPREM TATBİKATI (3)ÇİFTLİKKÖY’DE DEPREM TATBİKATI (4)

Editör: Uğur TEZCAN