Yalova Belediyesinin Kasım ayında başlattığı “Yalova’da Sanat Vakti” adlı Kültür ve Sanat Programları Aralık ayında da tüm hızıyla sürüyor.

Geçen ay İstanbul’dan gelen iki özel tiyatronun yanı sıra, Bursa Senfoni  Orkestrası’nın konseri, sergiler, söyleşiler ve özellikle çocuklara yönelik tiyatro gösterileri vardı.

 Bu ayki etkinliklere İl Kültür Müdürlüğü’nün öncülüğünde İstanbul Devlet Tiyatrosu da katıldı. İki gün üst üste Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde  “İkinci Bölüm” adlı, duygulandıran ve zaman zaman gülümseten oyunlarını sahnelediler. Ancak iki akşam da salon tam dolmadı. Tanıtım eksikliğimi bilemiyorum.

Yine İstanbul’dan iki özel tiyatro izleyicilerle buluşacak. Neredeyse 50 yıllık geçmişi olan Moğollar Cahit Berkay’ın oluşturduğu yeni grubuyla verdikleri konseri müzikseverler ücretsiz izledi. Şiir söyleşi ve sergi diğer aktiviteler.

Hafta sonları çocukların günü olmaya devam ediyor. Her cumartesi ikişer matine olmak üzere yine Çocuk Tiyatroları gösterilerini sunuyor. Yer Tiyatro Yazarı Sabahattin Engin ve eşi Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin ÇOCUK TİYATROSU ve KÜTÜPHANESİ.

Türkiye’de çocuklar için tasarlanan ve sadece çocuk oyunlarının sahnelendiği ilk tiyatro binası olan bu bina 200 kişilik tiyatro salonu ve kütüphaneden oluşuyor. Temeli 30 Haziran 2010 da atıldı. Sn. Mesude Engin projenin finansmanının büyük bir bölümünü üstlendi. Projenin çiziminden, uygulamanın bitimine kadar tükenmez enerjisi ile her aşamada, her ayrıntıdaki titiz gözlemciliği ve takipçiliği, açılışın yapıldığı 23 Nisan 2013 den sonrada sürdü ve sürüyor.

Kendileri, tesisin şimdiye kadar yeterince amacı doğrultusunda kullanılmadığından pek hoşnut değildi.  Ama bu son dönemdeki kullanımıyla salonun cıvıl cıvıl çocuklarla dolması yaptığı işin ne kadar yerinde olduğunun göstergesi olarak onu mutlu ediyor.

Tanımaktan onur duyduğum eşi, değerli dostum Merhum Sabahattin Engin yaşayıp görseydi, bu mutluluğa o da katılırdı. Geçen hafta sonu “KARAGÖZ MASAL DİYARINDA” oyununu görmek için tiyatroya gittim.  Açılış gününü anımsadım. O gün Gri Sanat Ekibi Sabahattin Engin’in “KARACAOĞLAN” adlı oyunundan bir bölüm sahnelemişlerdi. Çok başarılı olmuşlar, bizleri o yılların Toros Yaylalarına götürmüşlerdi. Oyunun tamamının sahnelenmesini arzulamıştım. Ama ne yazık ki bu gerçekleşmedi veya o topluluğa bu olanak sağlanmadı.

 

Tiyatro, eğlendirici yönünün yanı sıra öğretici ve eğiticilik görevi de yapar. Karagöz oyununda buna tanık olduk. Salon öğrenci ve veliler tarafından ağzına kadar dolu idi. Müzikli oyuna çocuklar zaman zaman katıldı. Bu yaşta aşılanan tiyatro sevgisi kuşkusuz yaşamları boyunca sürecek.

Çocukları tiyatro le buluşturdukları için teşekkürler Vefa Salman Başkan, teşekkürler Mesude Engin Hocam.