Size Özel Yüzlerce Gözlük %50 İndirimde! Size Özel Yüzlerce Gözlük %50 İndirimde!

Bir dönem ağır siyasi isimlerin ağırlandığı, çalışanından, sunulan yemeklere kadar önemli isimleri ağırlayan Donanma’nın şuanda ki atıl durumdaki hali, Yalova’nın eski zamanlarını bilen emektarları hüzünlendiriyor. Donanma’da uzun yıllar Şef Garsonluk Yapmış İlyas AYDIN, Ahilikten Ahirliğe programında o dönemleri anlattı. Donanma’nın canlı olduğu zamanlarda giyimden kuşama, sunulan hizmete, yapılan hizmetlerle ilgili Yalova Gazetesine anılarını açtı. Donanma’daki anılarını biriktirdiği fotoğraf albümünü bizimle paylaşan AYDIN, çok ünlü isimlere ve siyasetçilere hizmette bulunmuş, o dönemlerde centilmenlik hakiminin olduğunu aktardı.

1957 Ortaburun doğumlu İlyas AYDIN iki çocuk babası. 12 yaşından beri garsonluk mesleğini icra eden AYDIN’ın yolu, Donanma ile askerden sonra birleşmiş ara ara kesintilere uğrasa da, uzun yıllar Donanma’da şef garsonluk yapmış bir değer. Askerlik süresinde birçok Paşa’ya servis yapmış, daha sonraları ise bu hizmetine Donanma’ya gelen ünlü isimlerle devam ettirmiş. Yemek servislerinin usülünü anlatırken, Fransız servisinden tutunda, açık büfeye kadar birçok servis sistemiyle misafirleri ağırladığını ifade etti. Döneminde, bürokrasiden birçok isim için iftar yemeklerinin verildiğini, yemek sonrası canlı müzikle insanların eğlenmeyi tercih ettiği Donanma’da, Yalova’nın kaybolan değerlerinden biri olduğunu aktardı. Yolu Donanma’dan geçerse o tarafa bakamadığını aktardı.

Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Cengiz Koçal, Yakup Koçal, Yaşar Okuyan, Tarkan, Alparslan Türkeş, Deniz Baykal, Muazez Ersoy gibi isimleri ağırladığını, ağırlarken de ekibiyle birlikte büyük bir titizlik ve resmi kıyafetlerle hizmet sunduklarını aktardı.

Yerin halılarla kaplı olduğu Donanmada, maviden kırmızıya, işletmecesine göre değiştiğini aktarırken, eski zamanlarda denizi 8 9 basamak ile inildiğini, önüne minik teknelerin demir attığını fotoğraf kareleriyle anılarını paylaştı.

Bu keyifli sohbetin tamamını ve fotoğrafları Ahilikten Ahiliğe Programında izleyebilir, Bir döneme damgasını vurmuş Donanma’nın o zaman ki cafcaflı dönemini görebilirsiniz.

Peki Donanma Şimdilerde nasıl?

Donanma’nın bu günlerdeki durumu içler acısı durumda. Geçtiğimiz aylarda yangın çıkmış, itfaiye erleri hemen duruma müdahale etmiş yangın büyümeden söndürülmüştü. Yangın sonrası iyice mezbelelik durumuna düşen Donanma’nın akıbeti merak konusu. Hala temizlik çalışmalarının başlamadığı Donanma’nın tek iyi durumu sokak hayvanlarına yuva oluşu. Yağmurlu havalarda hayvanseverler, Donanma’nın içerisine mamalar bırakarak sokak hayvanlarını beslemekte, onlarca kedi ise soğuk havalardan korunmak için Donanma’yı tercih etmekte.

Özel Haber: Duygu Saral

DONANMA Mazi’de Bir Anı Foto Galeri: DONANMA Mazi’de Bir Anı

Editör: Arda Yavuz