Emekli harita mühendisi Fatih Bülbül, hobi amaçlı başladığı fotoğraf çekiminde 140'ın üzerinde kuş türütespit etti. Yalova’da yaşayan Bülbül, Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi olarak görev yapıyor.

Doğa Fotoğrafçısı

Türkiye'de farklı bölgelerde görev yaptıktan sonra 1992 yılında Yalova'ya yerleşen bir çocuk babası 59 yaşındaki harita mühendisi Fatih Bülbül, 2015 yılında emekli oldu. Meslek hayatı boyunca doğa fotoğrafçılığına merak salan, özellikle doğada kuş türleri üzerine yoğunlaşan Bülbül, emekli olduktan sonraki 20 yılda çektiği çok sayıda fotoğrafı "kuşbank" olarak bilinen dünyaca ünlü "ibird" sitesine yükledi.

Hedef 300 tür

Osmangazi Köprüsü'ne kavis verdiren, bazı türlerin yaz ve kış aylarını ayrı ayrı geçirmesi dolayısıyla "kuş oteli" olarak da adlandırılan Hersek Lagünü'ne özel bir ilgi duyan Bülbül, 8 yıldır Altınova Belediyesi tarafından korunan alanda kuş gözlemciliğini yürütüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla "Korunacak hassa alan" özelliğine kavuşan lagünde çalışmalarına devam eden Bülbül, ulaşılan 253 kuş türünün 300'leri bulacağına inanıyor.

35 yıllık sevda

Mesleğinin yanında yaklaşık 40 yıldır hobi amaçlı doğada fotoğraf çekimi yapan Bülbül, yaklaşık 20 yıldır kuş fotoğrafçılığından kuş gözlemciliğine yöneldiğini söyledi. Bülbül, "Daha bilimsel, daha veri toplayıcı bir hobiye yöneldim. Tabi bir noktada da meslek aslında. Sonuçta verileri alıyorsunuz dünyada bu veriler doğa açısından işe yarıyor. Harita mühendisi olduğum için doğada arazi çalışmalarımız oluyordu. Bu zaman zarfında kuşları, doğayı görüyorsunuz. 30-35 yıl önce kuşlarla böyle bir ilgimiz oldu. Diğer kelebek, memeli hayvanları da izliyordum ama kuşlar benim için özel. Burada da Hersek Lagünü var. Önemli bir alan ve yıllar önce burada gözlem yapmaya başladım. O günden beri buraya gelip gidiyoruz. 7-8 yıl önce gözlem yaparken Sayın Başkan Metin Oral ile karşılaştık. 'Bize katkınız olur mu?' diye sordu. Sağ olunsun o günden beri Altınova Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

“Başkan Oral, çok hassas”

Başkan Oral'ın lagüne verdiği öneme de değinen Bülbül, 10-15 yıl önce yaptıkları gözlemlerde alanda 100 civarında kuş türü olduğunu belirterek, "Şimdi tür sayımız 253 oldu. Yani nereden nereye gelmişiz. O dönemde kışın gelen flamingolardan 100 birey gördüğümüzde mutlu olurduk. Alanda şimdi kışın 1500'lere çıkan flamingo sayısı var. Tabi bu da korumayla ilgili. Şuanda 7/24 alanda kuşlar korunmakta." ifadelerini kullandı.

“Alanda 140'ını bizzat gördüm"

Alanda nadir kuş türlerinin de bulunduğunu ve üreme döneminde olan türlerin alanı güvenli olmasından dolayı tercih ettiğine dikkati çeken Bülbül, şöyle konuştu: “Alan çok önemli bir alan. Biz buraya gelince başka bir şey düşünmüyoruz, alanda kalmak istiyoruz. Böyle olunca da kuşları daha çok seviyorsunuz. Bir taraftan da alanı tanıtarak ülkedeki kuş gözlemcilerini, doğa severleri buraya yönlendirmiş oluyoruz. Birçok yerden gelen kuş gözlemcileri buraya geliyor ve güzel zaman geçiriyorlar. Bizler için de iyi bir çalışma oluyor, bizi mutlu ediyor. O nedenle diyebilir ki kuş güzel bir sevda. Herkese de öneririm. Alanda 253 olan tür sayısının yaklaşık 140'ını ben bizzat görmüşümdür ama alana gelen misafirlerimiz de oluyor. İlk onların gördüğü türlerde oluyor. Dünyada çok önemli kuş gözlemcileri de buraya geliyor. Onlar da katkı sağlıyor ama ben yerleşik kuş olduğum için o kadar sayıda katkım oldu." Eşinin de kendisi gibi kuş gözlemciliği yaptığını ve alana geldiklerinde inanılmaz huzurlu ve mutlu hissettiklerini aktaran Bülbül, alan sayesinde tüm stresten uzaklaştıklarını söyledi.

Fatih Bülbül, Hersek Lagünü’nde 140 tür tespit etti (2)Fatih Bülbül, Hersek Lagünü’nde 140 tür tespit etti (1)

Editör: Rümeysa Şahin