AK Parti Yalova İl Başkanlığında gerçekleşen basın toplantısı ile Yalova Belediyesi tarafından 3 firmaya ihale edilen yemek alımları ile ilgili bilgi verildi. İstanbul'dan gelen bir denizcilik firmasının ise yemekten mezar işlerine kadar her konuda ihale verildiği dile getirilerek, "Gıdadan mezara ihale" benzetmesi yapıldı.
AK Parti bir süre önce gerçekleştirdiği basın toplantısı ile Yalova Belediyesi'nden sürekli yemek ihalesi alan 3 firmayla ilgili bilgilerin ve yemek ihalelerinin detaylarının kamuoyu ile paylaşılması istenmişti. AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, "Eğer bu ihaleleri siz açıklamazsanız biz açıklayacağız" demişti. Aradan geçen yaklaşık 1 aylık süreden sonra düzenlenen basın toplantısı ile ihale detayları açıklandı. AK parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak belediyeden tam anlamıyla bir beceriksizlik tablosu sergilendiğini dile getirerek, "Yol çalışmalarını bile vatandaş bize soruyor. Fakat belediye yönetimi CHP’de. Yalova Belediyesi’nin CHP yönetiminde olmasına rağmen, ilk günden beri Yalova'mız adına yapılacak her işe sahip çıkma sözü verdik. Yalova’ya katkı sağlayacak her yatırımda Yalova Belediyesi’nin yanında olacağımızı söylemiştik” dedi. 2016 yılı denetim raporlarında hayal kırıklığı yaşadıklarını söyleyen Öztabak, şu ifadeleri kullandı: “Yalova Belediyesi’nin tarihinde ilk defa gelir ve gider dengesi bozulmuştur. 34 Milyon TL eksik bakiye bulundu. Bugüne kadar hiçbir belediye yönetiminde böyle bir şey olmadı. Bu yönetimin başarısız ve beceriksiz olduğunu gösterir.  Belediye seçimleri öncesinde işe gitmeyip bankamatikte para çekenlerden bahsedilmişti. O dönemde bunu söyleyen bir belediye yönetimi dört yüzden fazla personel alırsa, bunların bankamatikten öte giden bir durumu olur mu. Dolayısıyla bu çok vahim bir durumdur. Bol danışman sürüsü adı altında etkinliklerini gerçekleştiriyorlar. En önemli sorun ise hangi malın alınıp hangi malın depoya girdiği ortada yok. Envanter tespiti yapılmamaktadır. Böyle bir yönetim olamaz. Milletin parasını usulsüz bir şekilde harcanması Yalova’ya verilecek en büyük zarardır. Denetim Komisyonu raporuna göre Yalova Belediyesi’nin borcu 74 Milyon TL’dir. 2016 yılı borcu ise, yüz 65 Milyon TL. Borç miktarı iki katın üzerine çıktı. Bu borçlanmanın yatırımla hiçbir alakası bulunmamaktadır. Bu gidişata dur demenin zamanı geldi" dedi.
"Türk Kahveli Mantı duymadım"
Basın toplantısında ihalelere ilişkin detayları ise Yalova Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Başkanı Serap Türkyılmaz açıkladı. Yalova Belediyesinde yemek ihalelerinin yandaş 3 firmaya verildiğini dile getiren Türkyılmaz, "Denetim raporlarının kamuoyu ile paylaşılmasının ardından Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’dan hiçbir açıklama gelmediğini dile getiren  Denetim Komisyonu Başkanı Serap Türkyılmaz, Bu konuyu gündeme getirdik fakat Belediye Başkanı Vefa Salman olmak üzere hiçbir meclis üyesi bir açıklama yapmadı. Dolayısıyla gerekli belgeler halen elimizde mevcut. 2014 yılında sayın Vefa Salman, seçim arabasının üzerinde ‘kul hakkı yedirmeyeceğiz’ diyerek bağırmıştı. Bunu sayın başkanımıza hatırlatıyoruz. 2016 yılında doğrudan temin oranlarında yüzde 10 aşılmıştır. Özellikle bunu aşan, özel kalem müdürlüğüdür. Doğrudan temin oranını 3 katı olarak aşmıştır. Yaklaşık 3 Milyon civarında bir rakamdır. Bu harcamalara bakıldığında ağırlık olarak yemek ihaleleri görülmektedir. Yemek ihalelerinde yandaş 3 firma ile anlaşılmıştır. Yalova’da bu üç firmadan başka yemek firması yok mu? Bu firmaların yerleşik bir mekanı yok. Peki bu yemekler nerede pişiyor. Bununla ilgili dosyalarda resimde yok" diye konuştu.
"Kul Hakkı dedin bu kul hakkı değil mi?"
İhalelerin büyük bir bölümünün ise Kardeş Şehirler Parkı'nın açılışı üzerinden gerçekleştirildiğine ve sürekli olarak 3 firmaya bu ihalelerin verildiğini belirten Türkyılmaz, "Bir kardeş şehir projesi ile ilgili park açılışı var. Öyle bir park var fakat bu parkın ne ikramlık ihalesi bitmiş ne de yapım işi bitmiştir. Sürekli bir kardeş şehir üzerinden ihaleler yapılmış. Bu projede 6 bin ikramlık söz konusu. Fotoğraf arşivlerine bakıldığında 6 bin kişiyi göremedik. Demek ki 6 bin kişi yoktu. CHP acaba Yalova’da yaptığı mitinglerde 6 bin kişiyi toplaya biliyor mu. Kaldı ki mahalle arasında bir park açılışına 6 bin kişi gelecek.  Açık ihalede 239 bin 500 artı KDV tutarı. Bu işle sorumlu ilgili müdürlükle görüştük. Müdürlük böyle bir şeyin olamayacağını söyledi ve araştırmalarından sonra çerez, aşure gibi şeyler dağıtılmıştır dedi. Raporu okuduktan sonra başkan yardımcısı kardeş şehir açılışından sonra 900 kişiyi yemeğe götürdük dedi. Başkanım bu ne yaman çelişki. İlgili müdürlük diyor ki aşure, çere dağıtmışızdır. Siz diyorsunuz yemeğe götürdük. Kardeş şehir parkı yine 1600 kişiye yemek hizmeti alımı yapılmış. Yine müdürümüz ile görüştük. Kesin yine bir sonuca ulaşamadık. Raporda mahalle arasında porselen tabak ile yemekler verilmiş. Bu yandaş firmaların ihaleleri yalnızca ödenmiş. Yalova Belediyesi’nde birçok müteahhit parasını alamıyor. Kul hakkı mı, alın size kul hakkı" diye konuştu.
Ben böyle bir yemek görmedim
Yalova Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da bir yemek düzenlendiğini ancak kendisinin böyle bir yemekten haberdar olmadığını belirten Türkyılmaz, "Raporda, 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle Yalova Belediye Başkanı’nın belediyede çalışan kadınlara yönelik bir yemek programının olduğu söyleniyor. Kutlama haricinde bir organizasyon olmadı. 350 kişiye verildiği söyleniyor bu yemeğin fakat ben böyle bir yemeğe katılmadım. Raporda, 19 Mayıs 9 bin adet ikramlık verilme ihalesi yazıyor. Kime dağıttın bunları. Benim kızım lisede okuyor. Benim kızıma gitmedi bu ikramlık. Almanya’dan gelen 60 kişilik bir gruba verilmiş bir meşhur yemekte var. Türk kahveli mantı, ben hiç böyle bir şey duymadım. Belediye bu kadar borcun içerisindeyken misafirlerimizi bu kadar ilginç yenmeklerle ağırlamışız. Yemeğin bedeli 89 TL artı KDV. Birim fiyatı 100 lira bir yemek. Açık ihalede bu firmalar 15 TL birim fiyatı veriyor, çok ilginç" dedi. 

Editör: TE Bilişim