Gültekin “TMMOB Mimarlar Odası genel merkezi Çamlıca’ya yapılacak cami proje yarışmasına ilke olarak katılmama yönünde tavsiye kararı aldı. Biz de Yalova Mimarlar Odası olarak karara uyacağız” dedi.

Çamlıca’ya yapılacak cami projesi için kazanacak projenin belli olduğunu iddia eden Gültekin, “İstanbul’da Çamlıca’da yapılacak cami için yarışma yapılacak. Ama burada kazanacak olan proje belli bize göre. Peki o zaman neden yarışma yapılıyor. Diyecekler ki işte yarışma yaptık,  birçok proje yapıldı. Ama kazanan proje bu oldu demek için” diye konuştu. Cami gibi çok ayrıntılı ve özellikli bir mimari proje için aylarca en az otuz kişilik bir ekibin hazırlık yapması gerektiğini belirten Gültekin; “Bunun için neden boşuna bu kadar emek ve zaman harcayalım, sonucu belli nasılsa” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Çamlıca’ya yapılması planlanan cami projesi yarışmasına  “Bu ortamda, özgün ve aynı zamanda İstanbul’un simgelerinden biri olan tepenin ‘asla ve hiçbir koşulda yapılaşmaya açılamayacağı, bir kamu değeri, bir doğal sit alanı olarak korunması ve yaşatılması gerektiği  düşüncesi gözardı edilmektedir’  gerekçesiyle katılmama yönünde tavsiye kararı almıştı.

Geçtiğimiz günlerde cami açılışı için Yalova’ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez’in  mimarlarla ilgili söylediği sözleri de değerlendiren Mimarlar Odası Yalova Temsilcilik Başkanı Gültekin; “Sayın Görmez’in düşüncelerine Cumhuriyet döneminde cami mimarisi açısından bir gelişme kaydedilemediğine katılmıyorum. Geçtiğimiz günlerde hizmete giren Ataşehir’deki cami, ünlü mimar Vedat Dalokay’ın yaptığı camiler hepsi modern ve özgün mimari eseridir.”  diye konuştu.

Prof.Dr. Mehmet Görmez, geçtiğimiz hafta Yalova Esenköy’de hayırseverler tarafından yaptırılan cami açılışında yaptığı konuşmada şunları söylemişti : “‘Bu şu açıdan çok önemli üniversitelerimiz, üniversitelerin mimarlık fakülteleri ve mimarlarımız 80 sene camilere küstü. Cumhuriyet dönemine özgü cami mimarisi ihdas edemediler. Neden edemediler? Çünkü küsmüşlerdi. Bu konuya küskünlerdi. Ben şimdilerde mimarlarımızı camilerle barışmış olarak düşünüyorum. Bu inşallah bizi daha iyiye yöneltecek. Daha güzel camilerin ve mabetlerin ortaya çıkmasına neden olacak"

Nurten İLÇİN

Editör: TE Bilişim