Vekil Becan ile Başkan Gürel Görüştü Vekil Becan ile Başkan Gürel Görüştü

Önceki dönemlerde Yalova Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş ve 31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimler için Cumhuriyet Halk Partisi’nden Yalova Belediye Başkan Aday Adaylığını duyuran Halit Güleç, önemli olarak gördüğü konuları Yalova Gazetesi aracılığıyla Yalova gündemine getirmeye devam ediyor. Yalova Gazetesi’nde her hafta köşe yazıları çıkan Güleç bu hafta dere yatağı konusunu ele aldı.

Köşesinin girişinde havanın mevsim normallerine döndüğünü söyleyen Güleç, yağan yağmurun çiftçilere can suyu olduğunu ve Yalova’nın su ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajının doluluk oranını maksimum seviyeye ulaşmasın sevindirici olduğunu dile getirirken oluşabilecek başka bir tehlikeye dikkat çekti. Dere yataklarının doğal akışının bozulması ve o alanlardaki yapılaşmaların doğal dengeyi bozabileceğine belirten Güleç, geçtiğimiz aylarda Yalova Belediye Meclisinde bir karar alındığını ve bu karara göre dere yatağında ev yapmanın önünün açıldığını söyledi.

“Biz ruhsatı verelim nasıl olsa DSİ ıslah yapar düşüncesi hakim”

Güleç, dere taşkın sahasında arsa varsa ve bu dere yatağında ıslah yapılmadıysa ev yapmak için izin verilmediğini, kendi dönemlerinde yapılan dere ıslah çalışmalarının belediyenin bütçesinden karşılandığını ve mevcut belediyenin ıslah çalışmalarını DSİ’ye devrettiğini dikkat çekti. Yapılan devir sonrası ıslah çalışmalarında problemler çıktığını ve sorunları çözmek için Yalova Belediye Meclisi’nin yeni bir karar aldığını belirtti. Belediye Meclisi’nin aldığı karara açıklık getiren Güleç, “Şimdi dere taşkın sahasında bir arsanız varsa ev yapabilirsiniz. Belediyeye müracaat edip inşaat ruhsatı alabilirsiniz. Ama dere ıslahı olmadan iskan alamazsınız. Bu nasıl bir şey dediğinizi duyar gibiyim. Bu çok bilmiş arkadaşlar sizin sözde mağduriyetinizi giderdi. Onlara göre biz ruhsatı verelim nasıl olsa inşaat olana kadar DSİ ıslah çalışması yapar bina bitince de iskan sorunu yaşanmaz düşüncesi hakim” dedi.

Köşesinde dile getirdiği Belediye Meclisi kararını eleştiren Güleç, dere yataklarına inşaat yapılırken taşkın olması halinde binaların çökebileceğini, ruhsat verilen binaların tamamlanıp ıslahı yapılmazsa iskan alınamadığı için mağduriyetler yaşanabileceğini, mağduriyetleri çözmek için verilecek iskan sonrası ortaya çıkabilecek sonuçlardan sorumlunun kim olacağı sorularını sordu. Güleç aynı zamanda vatandaşları bu konular üzerinde dikkatli olmaya davet etti.

YA DERE TAŞARSA! Makale: YA DERE TAŞARSA!

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz