Son yıllarda siyasi istikrarsızlıklarla gündeme gelen Bulgaristan’da bir kez daha seçim heyecanı yaşandı. Bulgar vatandaşlar son 3 yılda 6. kez sandıklara giderek geleceklerini belirlemeye çalıştı. Resmi olmayan seçim sonuçları yavaş yavaş belli olduktan sonra tablo netleşmeye başladı.

Bulgaristan Türkleri ve Müslümanlarının haklarını korumak adına Profesör Ahmed Doğan tarafından 1990 yılında kurulan Hak ve Özgülükler Hareketi (HÖH), resmi olmayan sonuçlara göre büyük bir zafer kazandı. Mevcutta 36 milletvekili ile Bulgaristan Parlamentosu’nda temsil edilen HÖH, İktidarda bulunan GERB-SDS ittifakının ardından 2. Sırada sıraya çıkarak tarihinde bir ilk yaşadı. Seçimlerden önce 40 Milletvekili hedefi koyan HÖH’ün 42 ile 46 arasında bir vekil ile temsil edilmesi beklenirken, erken seçimlerde birlikte gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarına göre mevcuttaki 3 vekil yerini korudu.

Bulgaristan’da yapılan bu seçimler için sandıklara Bulgaristan’da yaşayanların dışında tüm Dünya’daki çifte vatandaşlarda gitti. Bu çifte vatandaşların arasında Türkiye’de yaşanan göçmenlerde vardı. Türkiye’de yaşayan ve seçimlerde oy kullanan yaklaşık 45 bin çifte vatandaşın 41 bin 500’ü HÖH’e oy verdi.

Halil İnalcık Sempozyumu Bugün Başlıyor! Halil İnalcık Sempozyumu Bugün Başlıyor!

Yalova’dan Bin 42 Kişi Oyunu Kullandı

Bulgaristan Parlamento seçimleri için Yalova’da yaşayan çifte vatandaşlar 9 Haziran Pazar günü belirlenen sandıklara giderek Bulgaristan’ın kaderini tayin etti. Belirlenen 4 sandığa giden Yalovalı göçmenler sabah 07:00 ile akşam 20:00 arasında oylarını kullandı. Sandıklardan gelen bilgilere göre HÖH kullanılan Bin 42 oydan, Bin 22’sini aldı.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz