Yalova'nın ve tüm Türkiye'nin kivi üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Subaşı'nda kivi hasadı başladı. Kivi üreticileri bu yıl 34. kez hasatlarını gerçekleştiriyor. Yalova Gazetesi Subaşı'na giderek Subaşı'nda yapılan hasada ilk elden tanık oldu. İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral, çiftçilerin hasatlarını takip etmeye gelen Yalova İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci ile görüşme gerçekleştirdi.

Başkan Soygüzel; Şenköy Pazar Yeri İhalemiz Sonuçlandı Başkan Soygüzel; Şenköy Pazar Yeri İhalemiz Sonuçlandı

"Kivimiz diğer illerde üretilenlere göre daha kaliteli"
Yalova kivisi hakkında bilgi veren Müdür Sakinci; "Kivimiz ilimizde 6891 dekar alanda yapılırken, yaklaşık 27 bin ton üretimimiz var. Kivilerimiz gayet sağlık ve kaliteli. Aynı zamanda kivimize coğrafi işaret de almış durumdayız. Yalova kivimiz tüm Türkiye'de hatrı sayılır gelir getiren, ilimize büyük katkılar sağlayan bir ürünümüz. Yalova kivimiz irilik ve kalite açısından diğer illere nazaran son derece iyi durumda ve aynı zamanda ilimiz kivi lojistik merkezi oldu. Soğuk hava depolarımız özellike Karadeniz'den kivileri depolamakta ve buradan gerek uluslararası gerek yerel açıdan pazara çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

"29 Ekim'de başlayıp 10 Kasım'da son buluyor"
Uluslararası açıdan Yalova Kivisi'ne büyük bir ilgi olduğunu belirten Müdür Sakinci, "Özellikle Avrupa ülkerleri kivimizden memnun. İri ve kaliteli olduklarından ve son dönemde fiyat açısından da iyi bulduklarından kivimizi tercih ediyorlar" dedi. Coğrafi işaret neye göre veriliyor sorusuna cevap veren Müdür Sakinci, "Kiviyi ilk olarak Atatürk Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yalova'ya getirdi ve bu şekilde üretim başladı. İlk yetiştirilen illerden biri olduğumuz için bizde müraacatımızı gerçekleştirdik. Kivilerimiz diğer bölgedeki kivilere göre çok daha kaliteli, büyük ve şeker oranı açısından iyi. Buradaki kivilerimiz, kivinin hayward çeşidi olarak yetiştiriliyor" şeklinde konuştu. Kivinin hasadının 29 Ekim'de başladığını söyleyen Müdür Sakinci, "10 Kasım Atatürk'ün ölümüyle son bulan bir periyot içerisindedir. Biz bunu en mutlu ve en mutsuz günümüz olarak adledebiliriz ve kivimizi 6,5-7 şeker oranında hasat ettiriyoruz ki uzun süre muhafaza edebilelim" dedi.

Muhabir/Duygu Saral
Kameraman/Rümeysa Şahin

kivi-yalova-hasat-protokol-vali-tarimkivi-yalova-hasat-protokol-vali-tarim (3)kivi-yalova-hasat-protokol-vali-tarim (1)

Editör: Arda Yavuz