İnsanlar dünyaya geldiklerinde bir isim verilir , doğan çocuklara isimleri genelde aile büyükleri tarafından koyulur. Kişinin ismini belirleme şansı yoktur. Koyulan isimler genellikle anne, baba veya yakın aile bireyleri tarafından belirlenir. İnsanlar, kendi çocuklarına aslında kendisinin sahip olmak istediği bir ismi belirler ve koyar. Köklü soylardan gelen ailelerde aile büyüklerinin isimleri, yeni nesillere verilerek yaşatılır. Benim büyük dedemin ismi Murat , dedemin ismi Mustafa , babamın ismi Murat , abimin ismi Mustafa, onun oğlunun ismi Murat, gelenek böyle sürüp gidiyor.

İsmin manası ismi taşıyan üzerinde bir tesire sahip midir diye çoğu zaman düşünürüm. Geleneklerin gereği koyulan isimler bir kenara bırakılırsa ,büyük çoğunlukla kişi çocuğuna koyduğu ismi yaşantısında yaşadığı duyguların tesiri ile seçip koymaktadır. Ben bu duyguyu çok yoğun olarak yaşamışımdır ve kendi erkek evladıma Mert ismini koydum.Biz iki erkek kardeş olarak, çok küçük yaşta babamızı kaybetmemizden dolayı hayat mücadelesine erken başladık . Yatılı okuduğumuz ilkokul dönemi sonrası yaşam savaşımız başladı ve hayat mücadelemiz değişik boyutlarda halen devam ediyor. Hayatta karşılaştığım bütün zorlukları şu ana kadar aşmayı başarabildim ve bu mücadele sırasında insanların mert davranış sergilemelerinin en önemli kişilik özelliği olduğunu gördüm. Mert karakterli insanların çokluğu toplumunun teminatıdır. Mert insanlar verdikleri sözün arkasında durur, onlara güvenilir, güven duygusunun hakim olduğu yerde dirlik olu ,birlik olur , düzen olur.

Bu konu, iki gündür hayatından kesitler sunmaya çalıştığım Musude Engin öğretmeninle telefonda konuşurken kafama takıldı. Mesude’nin kelime manası çok açık ve net ‘’ Mutlu , sevinçli , bahtiyar ‘’ . Öğretmenimizde bu üç tabir bütün varlığıyla yaşıyor. Yaşamı boyunca da karakterinin en önemli özellikleri olmuş mutluluk ve sevinç. Hayatı severek yaşıyor ve yaşatmaya çalışıyor.

Mesude isminin diğer özelliklerini biraz daha derinlemesine inceleyince, isminin alt özelliklerini de onun kişiliğini çok net olarak görüyorsunuz .

* Hayal kurabilen ( Hayalperest ) . Mesude öğretmenim hayallerinin peşinde yılmadan koşan bir insan.

* Etrafındakileri çok fazla düşünen . Mesude öğretmenin bu konunun olimpiyat şampiyonu…

* Duygularını açmada zorlanan. Mesude öğretmenim gönlünden geçenleri sıralamaya başlasa neler neler olacak.

* Mükemmeliyetçi . Musede öğretmenimin ne kadar mükemmelliyetçi bir insan olduğunu görmek isteyen onu evinde ziyaret etsin de görsün derim.

* Hırslı- Zorluklara direnen. Mesude öğretmenimi sağlıklı tutan en önemli özelliği budur.

* Zihin gücü ve Kültür zenginliği olan – Hayata karşı her zaman pozitif. Mesude öğretmenimiz 90 yaşında ve zihni faaliyetleri müthiş, dünyada gezmediği ülke kalmamış, bütün kültürleri tanıma şansını bulmuş ve yaşama sevinci konusunda hepimizden ileride .

İnanın bana, Mesude Engin öğretmenimiz bu yukarıda saydığım tanımların hepsine sahip bir kişi . Adının onun üzerindeki etki lerini bilemem ama bildiğim bir şey var, adının hakkını sonuna kadar veriyor.

İnsanlara isim koyulurken isim verenler bu isimin çocuklarının karakterini yansıtmasını arzular . Şahsen ben bu arzuyu taşıyorum, oğlum genç bir mühendis , şu ana kadar babasının bu beklentisini boşa çıkarmadı. En büyük dileğim, Mert’in bütün ömrünü adının hakkını vererek yaşamasıdır. Bütün dostlarım için bir dileğim var; isimlerinizin hakkını vererek yaşamak nasip olsun .