Mesude öğretmenimiz , mesleğinin ona kazandırdığı duygular eşliğinde yurt içinde ve yurt dışında pek çok yeri gezip görmüş . Gittiği her şehirde, gördüğü güzel uygulamaların Yalova’da olup olamayacağını düşünmüş ve notlar tutmuş . Gün olur da bunları bir gün Yalova’yı yönetenlere sunarım diye hep fırsat kollamış. Yalova’ya olan sevgisi aşk düzeyinde ve bu aşk’da lafta kalmamış eyleme dönüşmüş bir şekilde.

Bu şehirde yaşamış , yaşayan ve kazanan bir çok kişi ve kurum var fakat hiç biri Mesude Engin öğretmenimizle kıyaslanamaz .Öğretmenimiz, yaşantısı boyunca öğretmen maaşından artırdıkları ve aileden kalan mütevazi birikiminin neredeyse tamamını kültür ve sanatın hizmetine sunmuş gönlü geniş bir insan.

Yalova’yı kültür sanat kenti olarak görmenin arzusuyla adeta yanıp tutuşuyor. Sanatla donanmış çocukların bu memlekete hizmetlerinin ne kadar farklı olacağını çok iyi biliyor. Bilimin sanatla buluşmasının sonucunda kişiye kazandırdığı katkının farkında.

Yılmaz Büyükerşen hocanın, Eskişehir’e sunduğu hizmetlerdeki farkın nereden kaynaklandığının bilincinde.

Öğretmenimizin kurmuş olduğu Çocuk Tiyatrosunun Yalova çocuklarına daha fazla nasıl hizmet sunabilir diye düşünmekten uykuları kaçıyor. ‘’Ben doksan yaşındayım , Çoçuk Tiyatrosunun ihya olduğu günleri görebilmek için her gece dualar ediyorum ‘’ diyor. Hayattaki en büyük arzusu bu. Yetkililere sesini duyurmak ve hassasiyetlerini iletmek için çabalıyor.Yalova’nın daha refah ve yaşanabilir bir kent olması için bu yaşında beynini zorluyor.

Yalova merkezinden geçen Safran deresi üzerinde gondolların gezeceği günleri bekliyor. Bizim Eskişehir’den neyimiz eksik diye kendi kendine hayıflanıyor.

Harika kumsala sahip sahilimizde çocukların faydalanabileceği boy boy deniz havuzlarının varlığını düşlüyor. Örneklerini dış ülkelerde görmüş, bizde de bunlar yapılsa aileler çocuklarını gönül rahatlığıyla buralarda denizle buluştursa diyor. Turizm şehri Yalova’yı canlandırmanın aslında çok zor olmadığını biliyor ve bunun ızdırabını yaşıyor.

Gençliğinde bisikletle gezindiği günleri büyük bir özlemle hatırlıyor. Yalova’yı araç gürültüsünden egzoz gazından kurtaracak çarenin, bisiklet kullanımının yaygınlaşması olduğunu söylüyor.Yetkililere adeta yalvarıyor; ‘’ ne olur ,bisiklet yollarını çoğaltın’’ diyor . Güven içinde bisiklet sürülmesi için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyor. Bütün Avrupanın en modern şehirlerinde insanların günlük yaşamlarında nasıl bisiklet kullandıklarını kendi gözleriyle görmüş. İnsan sağlığı ve şehirimizin sağlığı için önemini anlata anlata bitiremiyor.

Kütüphanelerin dolup taşmasını arzu ediyor. İnsanların kütüphanelerden daha fazla faydalanabilmesi için neler yapılabilir diye kafasını yoruyor. Çocuk Tiyatrosunun içinde yaptırdığı kütüphanenin çocukların ve velilerinin yoğun olarak kullanacakları günleri özlemle bekliyor . Boş bir kütüphane onun için en büyük üzüntü kaynağı . Bunun gibi düşünce ve istekler öğretmenimizin benliğini sarmış.

Sevgili öğretmenimizin istek ve arzuları aslında hepimizin istek ve arzuları. Şahsen söylediklerinin neredeyse tamamı benim de gönlümden geçirdiklerimdir.

Yalova küçük bir şehir olmanın avantajlarını yeterince kullanabilmelidir. Bazen küçük olmak bile cazibe sebebi olabiliyor. Yeterki avantajlı yönlerinizin farkında olun. Turizm hamlelerimizi farkındalık yaratacak şekilde sunabilirsek büyük avantajlar sağlayabiliriz. Herşeyden önce şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltacak tedbirler önem taşımaktadır. Bisiklet alternatifi göz ardı edilmemelidir. Bisiklet yolları revize edilmeli ve çoğaltılmalıdır. Az kaynak harcayarak çok faydalı bir hizmet sunulabilir. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması kentin külterel ve sosyal dokusuna olumlu etkiler sunacaktır. Çevreye duyarlılık ve doğa sevgisi çocuklarımızda bu sayede gelişecektir. Obezite ,

diabet , kalp damar hastalıkları dahil pek çok sağlık problemine bu sayede olumlu katkılar sunulacaktır. Coğrafi yapımız bisiklet yarışmaları ve bisiklet festivalleri için çok uygun konumdadır.

Sahil bandında çocuklara ve yetişkinlere yönelik deniz kullanımı ve su sporları aktivitelerine yönelik çalışmalar yapılması turist çekme yönünde faydalı olacak hizmetlerdir. Yalova ‘da su sporları yönünde uzun yıllardır büyük eksiklikler var. Şehrimiz yüzölçüm olarak çok küçük fakat sahil bandımız yeterince uzundur. Bu sahillerimizi bir türlü yeterli derecede kullanmıyoruz.

Yaz dönemlerinde sahil bandı panayır yeri gibi oluyor. Modern bir şehir görüntüsünden uzaklaşıyoruz. İşporta eğemenliğinden kurtarılmış ,kaliteli sanatsal etkinliklerin düzenlendiği, çağdaş ve modern mekanların hıjgen hizmet sunduğu işletmelerin teşvik edilmesi ile kent kabuk değiştirebilir.Bu tür mekanların kentimizde son birkaç yılda hızla çoğalmaya başlaması umut verici bir gelişmedir.

Aslında, aklı başaında insanların bir araya geldiğinde konuştukları bunlardan farklı şeyler değil , kent olarak hepimizin arzusu sevgili öğretmenimizin arzularıdır. Mesude Engin öğretmenimizi mesûd etmek demek, tüm şehir halkını mesûd etmek demektir.