Ziyarette hammadde olarak kullanılacak olan Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi Kivi den elde edilen ürünlere uygulanan metotlar ve kooperatifleşmenin önemi konularında fikir alış verişinde bulunuldu. Altınova Kadın Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifince, kividen elde edilen ürünlerden kivi Sucuğu, kivi sirkesi, kivi kurusunun yanı sıra üzüm sucuğu, elma, hurma, portakal, mandalina kurusu, ısırganlı tarhana, erişte, ayva ve elma sirkesi yapılmasını planladıklarını söyleyen İşletme Kooperatif Başkanı Fatma Elif Sancaktutan “ Öncelikle kivinin bölgede üretimi fazla olmasından dolayı bu meyve ile ilgili çalışmalar yaptık. Kivi reçelinden başladık, daha sonra kompostosunu, sirkesini, pestilini yaptık, sonra da kivili sucuk fikri yapmak aklımıza geldi.” diye söyledi. Ürünlerinin yapımı henüz planlanma aşamasında olduğunu dile getiren Fatma Elif SANCAKTUTAN “Planlanan ürünlerin üretimini tamamladıktan sonra Altınova Belediyesi tarafından desteklenerek ürünlerimizin satış ve pazarlaması yapılacaktır. Ürünlerimizin satışından kooperatif üyelerimizin aile bütçelerine katkı sağlanacaktır.” şeklinde ifade etti.

KOOPERATİFLEŞME NEDİR?

Ekonomik ve sosyal ihtiyaçları karşılamak veya ortak ekonomik menfaatleri korumak için gönüllü olarak bir araya gelen kişilerin kurdukları ve ortaklarının karar alma süreçlerinde eşit oy hakkına sahip olduğu ticari kuruluşlardır.

KADIN KOOPERATİFLERİ

Kadınların ürettikleri ürün ve hizmetleri pazarlanması amacıyla kurulan ve ortaklarının tamamının/yada yarısından fazlasının veya denetim/yönetim kurullarının yarısından fazlasının kadın olduğu kooperatiflerdir.

KADINLAR İÇİN KOOPERATİFLEŞMENİN FAYDALARI

Bilgi, birikim ve fiziksel güçlerini birleştirir, tek başlarına yapmaya güçlerinin yetmediği işleri dayanışma halinde yaparlar.

Üretim ve tüketim için gerekli malzemeleri ve kaynakları daha ucuza temin ederler.

Satış ve pazarlama konusunda daha fazla desteğe erişir, ürünlerini daha rahat ve hak ettiği fiyatlardan satarlar.

Üretim ve pazarlamayı daha modern ve ekonomik koşullarda yaparlar

Yenilikleri ve gelişmeleri takip ederek daha fazla teknoloji kullanırlar

Yaşadıkları yerde istihdam sağlarlar

Yerel kalkınmaya katkı sağlarlar

Kendilerini ve ailelerinin gelir düzeylerini yükseltirler

Ekonomik, kültürel ve sosyal alanda daha aktif olurlar

Toplumda daha fazla söz sahibi olurlar.

Kadın Girişimciler Bir İlki Gerçekleştiriyor4Kadın Girişimciler Bir İlki Gerçekleştiriyor4 (2)Kadın Girişimciler Bir İlki Gerçekleştiriyor4 (3)Kadın Girişimciler Bir İlki Gerçekleştiriyor2Kadın Girişimciler Bir İlki Gerçekleştiriyor3

Editör: Rümeysa Şahin