Yalova Valiliği, Yalova Üniversitesi, Yalova Belediyesi, İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Yalova Barosu, Yalova Girişimci Kadınlar Derneği, Yalova Soroptimist Kulübü, Nene Hatun Kültür Derneği, Bahar Kültür Derneği, Türkiye Yardımsevenler Derneği, İl Kadın Girişimciler Kurulu, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kent Konseyi, Yalova Tut Elimden Derneği ve Kadın Eğitim Kültür Dayanışma Derneği üyeleri, meydanda anıta çelenk sunumu yaptıktan sonra saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.

Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi ve Kadın derneklerinin ortaklaşa organizasyonuyla hazırlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan programla devam etti.

  Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nu hınca hınç dolduran her kesimden yaşlısıyla genciyle, tüm kadınlar; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü coşkuyla kutladı.

Yalova protokolünün tam kadro hazır bulunduğu programda konuşan Yalova Valisi Esengül Civelek, kadınların siyasal, sosyal haklarıyla erkeklerle eşit bireyler olarak ulusal kalkınmada görev almaları gerektiğini söyledi. Kadınların cinsiyete dayalı ayrımcılığa tabi tutulamayacağını belirten Vali Civelek kadınlara şöyle seslendi: “Kadın erkek eşitliği yasalarla  sağlanmıştır. Ancak yasaların günlük hayata geçirilmesi, tüm tarafların etkinlik alanlarının genişletilmesi, karar alma mekanizmalarına katılması yönünde önemli aşamalar kaydedilmiştir. Yalova’da Valilik olarak yerel yönetimler ve STK’larla işbirliği içerisinde kadınların yaşam seviyelerini arttırıcı çalışmaları yaşama geçirdik. Okuma-yazma kursları, istihdamı arttırıcı kurslar, mesleki beceri kursları, mikro kredi uygulamalarıyla ve Kadın Konukevi’nde kalan kadınlara psiko sosyal destek ve iş imkanları sağlanmıştır. Bütün bu çalışmalarla kadınlarımız geleceklerine yön verecek konuma gelmişlerdir. Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” dedi.

Salonu dolduran kadınlara seslenen CHP Grup Başkanvekili ve Yalova milletvekili Muharrem İnce de konuşmasına çalışmalarında kendisine her zaman destek olan eşine teşekkür ederek başladı.” Bir toplumda adalet sağlanmışsa bilin ki arkasında kadınlar vardır” diyen İnce, “Eksik bir şey varsa da onun da arkasında kadınlar vardır. Kadının eli nereye değdiyse oraya başarı gelmiştir. Bütün kadınlar başarılıdır. Başarısız kadın varsa, onun arkasında da bir erkek vardır” dedi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da konuşmasına “Sanırım en güzel Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan kent biziz, çünkü kadın bir valimiz var” sözleriyle başladı ve salondan büyük alkış aldı.Kadına yönelik şiddetin çözülmesi gereken bir sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Koçal, “Esas problem, kendi haklarını koruyamayan, evden çıkamayan kadınlara devlet daha çok müdahil olmalı.Bizim belediye olarak yaptığımız hizmetlerden beni en mutlu edeni çocuk ve kadınlarımıza yapılan hizmetlerdir.Biz Yalova Belediyesi olarak 11 Karanfil Eviyle binlerce kadınımıza sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde söz alan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Niyazi Eruslu da, Atatürk’ün 1934 yılında birçok medeni ülkeden daha önce Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiğini belirterek, “Kadınlara yapılan yatırım bütün topluma yapılan yatırımdır” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hilmi Uzun da konuşmasında, “Kadınlarımızı ne övelim, ne de dövelim.Onları olduğu gibi kabul ederek, kendilerini ifade etmelerine imkan verelim.Biz engel olmayalım onlar üretsinler, onlar çalışsınlar, ama eşit koşullarda yarışsınlar” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı Kadın Derneklerinin proje sunumlarıyla devam etti.Program Türk Sanat Müziği konseriyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim