İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; ‘vatandaşın en büyük denetçi tüketicidir’ bilinci ile hareket ederek, gerekli hassasiyeti göstermeleri ve gıda işletmelerinde gördükleri eksik ve aksaklıkları ALO 174 Gıda Hattına bildirmeleri gerektiği belirtildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et ve kanatlı et karışımlarının üretiminin yapılamayacağı belirtilerek, “13 Mart 2015 tarihinden geçerli olmak üzere perakende işletmelerde (Kasap, Market vb.) kıyma, hazırlanmış kırmızı  et karışımları ( köfte, kasap köfte, Tekirdağ köfte  vb.) ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları   üretimi yapılamayacaktır. Ancak tüketici talebi doğrultusunda anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilecektir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek ve perakendeci (Kasap, Market vb.) tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacaktır. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecektir.
Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapılmayacaktır. Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecektir. 01 Temmuz 2015 tarihinden itibaren perakende işletmelerde (Kasap, Market vb.) ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecektir. İlgili meslek odaları ve işletmelere gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Hazır kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları (köfte, soslanmış etler vb.) ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları için  perakende  işletmelere yönelik denetimler aralıksız sürdürülecektir. Vatandaşlarımızın perakende işletmelerde ''önceden hazırlanmış kıyma, hazırlanmış kırmızı ve kanatlı et karışımları'' tespit etmeleri durumunda ''en büyük denetçi tüketicidir'' bilinci ile hareket ederek  gerekli hassasiyeti göstermeleri, gıda işletmelerinde gördükleri eksik ve aksaklıkları ALO 174 Gıda Hattı'na veya İl Müdürlüğümüzün  812 59 75 no'lu telefon numarasına bildirmeleri büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.
Editör: TE Bilişim