Geçtiğimiz cumartesi akşamı ( 18 .11 2017 ) Ankara’da, Kemaliye  kültür gecesine katıldım. Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı sayın Ali COŞKUN’un konuğu olarak davet edildiğim bu geceden bazı anılarımı sizlere aktarmak isterim.  Davetin benim için ayrı bir önemi vardı, zira  30 Ekim 2017 günü Yalova’da verdiğimiz CUMHURİYET KONSERİ’ mize onur konukları olarak , sayın Ali COŞKUN , Amir ATEŞ , Erdoğan TOZOĞLU, Hasan Basri AKTAN ve Ruşen IŞIN  katılmışlardı, bir yerde  iade-i ziyaret gibi oldu Ankara seyahatim.

Ankara Çukurambar sentimde  yer alan bir otelin büyük bir salonunda düzenlenen Kemaliye gecesine  kalabalık bir davetli gurubu iştirak etmişti. Konsere katılanların büyük çoğunluğu tanınmış simalardı.  Doğu PERİNCEK , Vecdi GÖNÜL, Ali COŞKUN, Hasan Basri AKTAN  dahil tamamı Eğin’li birçok tanınmış siyasetçinin katılımı merakımı  cezbetti , masamızda beraber oturduğumuz dostlarımızla bu konuda sohbete başladık . Küçücük bir ilçeden bir başbakan, birkaç bakan, bir çok ünlü siyasetçi,  onlarca   üst düzey bürokratlar ,69 profesör,  20 doçent , sayısız şair , sanatçı ve iş adamı çıkmış. Eğin  için toprağından adeta cevher fışkırıyor desek yeridir. Ülke genelinde bu yönde bir çalışma yapılsa  eminim ki Kemaliye ( Eğin ) birinciliği kimseye kaptırmaz. Peki bunun sebebi hikmeti nedir diye sorgularsanız varacağınız son nokta EĞİTİM ‘ dir.

Eski adı Eğin olan Kemaliye, Anadolu’nun şirin bir ilçesi, yerleşik nüfusu  2.500 civarında, dağlık bir coğrafya üzerine kurulu bu yerleşim yeri Fırat nehri kıyısına kurulmuş. Boş bulunan her karış toprağına dut ağacı ekmişler, başlıca gelir kaynağı dut, ceviz, badem ve bir miktar hayvancılık ve tatlı su balıkçılığı . Kısıtlı maddi imkanlara sahip insanlar bütün gayretlerini çocuklarının eğitimi için sarfetmişler ve çocuklarını okutmuşlar. Bu ilçenin altın çocukları da bir destana imza atmışlardır. Dikkatli insanlar etraflarında küçük çaplı bir araştırma yapınca göreceklerdir ki,  işinde zirveye ulaşmış insanlar arasında Eğin’liler başı çekmektedir.

Eğin isminin Kemaliye olarak değişmesinin hikayesi de pek mühimdir. Kurtuluş savaşı dönemlerinde Yunan askerleri Polatlı civarındadır ve top sesleri Ankara’dan duyulmaktadır. Bu şartlar altında Türkiye Büyük Millet Meclisinde  kürsüde konuşma yapan Mustafa Kemal Atatürk’e muhalifleri  ithamlarda bulunurlar , bu sırada Atatürk kendisine uzatılan bir  telgraf’ı  kürsüden okur  ‘’ Efendiler , siz bize  halkın artık güveninin kalmadığını söylüyorsunuz  ama bakın Erzincan Eğin’den  Hanifizade Lütfi Ömer bey  500 atlı ve silahlı birliği ile milli mücadeleye katılacağını bildiriyor ‘’ der ve bu telgrafı bütün mebuslar ayakta alkışlarlar.  Bu durum karşısında  muhalif mebuslar  da rahatlar ve mecliste birlik ve bütünlük tesis edilir.  Mustafa Kemal Atatürk ‘te  Eğin isminin Kemaliye olarak değiştirilmesi teklifini kabul eder . 1921 yılında  Eğin ismi Kemaliye olarak değiştirilmiş olur.

1413 yılında Çelebi Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan Eğin’e , Yavuz Sultan Selim’in  döneminde Kafkasya’den göç ettirilen aileler yerleştirilir. Bu dönemde Eğin’lilere geçimlerini karşılamak için Et satışını yönetmeleri için Padişah Fermanı çıkarılır ‘’ Et Küthedalığı ‘’ daha sonraları ilaveten odun ve kömür küthedalığı da verilir. Sanırım bu dönemlerden itibaren şehir yaşamına ayak uyduran Eğin’liler yüksek mevkilerde görev almak için eğitimin önemini fark ederek çocuklarını okutmuşlar ve bu alanda büyük bir başarı öyküsüne sahip olmuşlardır.

Vatanına millerine bağlı insanların adeta fışkırdığı bu örnek ilçemiz Kemaliye’yi sizlere tanıtmak ve bu ilçenin öyküsünün bütün yurda örnek olmasını arzuladım.